Mălaiul este o alternativa foarte buna de inlocuire a produselor de panificaţie, specialiştii din domeniu denumindu-l „prietenul intestinului subţire”.
Nutritionistii au cazut de acord ca 100 de grame de mămăligă are numai in jur de 100 de calorii, ceea ce inseamna cel putin jumatate din caloriile pe care le-am abosrbi din paine. Totodata, corpul nostru beneficiaza si de multi carbohidraţi complecşi de calitate superioara, ce da energie, saţietate şi o digestie ca la carte.
”În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși.
Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic”, a zis nutriționistul Cristian Mărgărit pentru Super-Hrana.ro.
Ceea ce face diferenta dintre cele doua tipuri de aliment este continutul glutenului, pe care nu-l are mamaliga, dar painea da. Aceasta reprezinta o proteină destul de controversata, deoarece ofera si avantaje, dar si dezavantaje. Deci, cat de benefica e? Discutabil!
”Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.
Mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
Ca și calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii.
Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel,” a mai spus nutriționistul Mihaela Bilic.
Recent Comments