Vinetele isi au originea din India de Sud și Sri Lanka, o astfel de cultura avand traditie pe acest pamant de 1.500 de ani. Pe langa coninutul ridicat de apă, acestea au si foarte multe vitamine și minerale, esentiale pentru corpul nostru.
Una dintre marile avantaje ale unei portii preparate de vinete este ca-ti elimina pofta de foame si de sete, precum si urmatoarele beneficii.
Vinetele au in componenta lor:
- 92 % apă;
- 4% carbohidrați;
- 1,3% fibre;
- 1,3% proteine;
- săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan,molibden, cupru), vitamine (K, B1, B3, B5, B6 și C) și fitonutrienți (acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți).
- 100 de grame de vinete contine numai 20 kilocalorii și reprezinta 11% din continutul de fibre ce ar trebui consumat in fiecare zi.
Principalele beneficii:
- Au multe vitamine și minerale
foarte importante pentru corpul nostru, cum ar fi vitaminele B1, B3, B5 și B6, fara de care nu poate avea loc procesul de metabolizare a grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
- Benefic creierului
Principala substanta activa in acest sens este nasuninul care opreste din actiunea radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B este bun impotriva stresului și îti intareste psihicul, in acest sens fiind de ajutor si soroparonul și scopoletina din compusul acestui aliment.
- Recomandat in diete
Pe langa ca te ajuta sa dai jos grasimea, iti protejează inclusiv tractul digestiv. Fiind plina de apă, ele sunt un aliment diuretic, coninutul mare de fibre din interior îți potolesc foamea si curata tranzitul intestinal, scazand riscul de a face cancer de colon.
- Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice.
Vitaminele A și C îți îmbunatatesc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care tine departe infecțiile bacteriene, avand proprietati antimutagen, evitand ca celulele sănătoase să devină cancerigene.
- Reduc nivelul colesterolului,
Recent Comments