Nu intelegi ce inseamna impozitul pe gospodarie, sau, mai bine spus, asa numitul impozit pe gospadarie? Stai linistit, nu esti singurul! Aceasta masura a mai fost aplicata pe intreaga tara in 2005, deci nu este prima incercare. Guvernul a anuntat ca va incepe sa fie aplicabil noul impozit de pa data de 1 ianurie 2018, deci in urmatorul an, insa cea dintai masura fiscala va avea loc abia urmatorul an, in 2019; de fapt, va fi o impozitare cu 10% a veniturilor din gospodărie. Astfel fiind treaba, angajatorul nu va mai face ceea ce angajatul trebuia sa faca singur, adica sa plateasca procentul de 16% din salariu, cum este in momentul de fata. Prin urmare, declaratiei fiscale i vor mai fi adaugate si un consultant fiscal la care este arondata gospodaria. Ea va trebui depusă de un reprezentant al gospodăriei.
Oricine are un venit lunar mai mic de 2.000 lei (in cazul salariaţilor, pensionarilor sau celor cu activităţi independente) nu vor fi impozitati, deci ei sunt norocosii. Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună (pentru aceleasi persoane ca mai sus) acestia vor fi impozitati cu un impozit de 10%.
Acest impozit va fi facut doar o singura data pe an, in luna mai a anului urmator. Nu intra sub impozit veniturile care în legislatia prezenta nu sunt impozitati.
“Ce e ma, cu deducerile astea?!”
Acestea vor fi facute in urmatoru lfel: din veniturile gospodăriei se reduc contribuțiile aferente salariilor. Ce va mai rămâne va fi valoarea la care se va calcula impozitul de 10%. Aceasta bază de impozitare va mai fii victima unor alte reduceri din deducerile acordate conform legii. In sfarsit, ce va mai ramane din acestea, va fi suma conform careia dumneavoastra veti calcula sa vedeti daca va incadrati in +2.000 de lei, ori mai putin de atat (cand nu veti fi impozitati).
Acuma, deducerile:
- 1.600 de lei in cazul fiecarui copil din familii cu venituri sub 5.000 de lei
- 1.200 in cazul fiecarui copil din familii cu venituri între 5.000 și 10.000 de lei
- abonamente medicale din sistemul privat, taxe de școlarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcție locuințe, asigurări de bunuri sau viață, cheltuieli cu hrana sau îmbrăcămintea
- iar in cazul ultimilor, nu doriti sa deduceti costurile = nu mai trebuie sa ti bonurile date de la cumparaturi
Ce NU intra in categoria impozabile (deci nesupuse impozitului):
– costul telefoanelor
– abonamente telefonice, cartele și convorbiri efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu
– ajutoarele pentru dispozitive medicale acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane
– hrana acordată de angajatori angajaţilor
– cazarea şi contravaloarea chiriei pentru locuinţele puse la dispoziţia persoanelor cu rol de reprezentare a intereselor publice, a angajaţilor consulari şi diplomatici care lucrează în afara ţării
– contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament
– cheltuielile de transport şi cazare primite de salariaţi pe perioada delegării/detaşării în ţară sau străinătate.
– veniturile din dividende ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit.
– veniturile realizate din deţinerea şi transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum şi a unităţilor administrativ-teritoriale.
Alte articole:
http://topbrands.com.ro/top-5-motive-pentru-care-ar-trebui-sa-ti-adaugi-unt-in-cafeaua-de-dimineata/
http://www.drinkfood.ro/2017/04/10/ce-trebuie-sa-mananci-ca-sa-eviti-aparitia-cancerului/
http://www.drinkfood.ro/2017/04/07/dormitul-dezbracat-mai-benefic-ca-somnul-imbracat/
Recent Comments