Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Dealul Dorului, crama
Da, cu dor te lasă – și cu JIND. Cu DOR de EL – și cu JIND asameni. După o sticlă ar mai merge o sticlă. Iar după un pahar, ar merge un alt pahar. Un al doilea – sau un alt treilea. Te lasă și cu ALEAN. Privind, gânditor, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Schimbari in Legea Pomiculturii, despre eliberarea autorizatiilor de plantare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

almond-trees

Din cauza ca numerosi fermieri au avut dificultati in dobandirea autorizatiei de plantare, Ministerul Agriculturii a luat decizia de a modifica diferite puncte din Legea Pomiculturii. 

Articolul 13 este unul dintre acestea, iar modificarile vor fi: „Plantatiile de pomi cu suprafata mai mare de 0,5 ha si cele de arbusti fructiferi de peste 0,2 ha, se infiinteaza in baza autorizatiei de plantare eliberate de directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti”.

Totodata, in cazul plantatiilor de pomi ce au o suprafata mai mare de 2 ha si al plantatiile de arbusti fructiferi si capsun ce au o suprafata mai mare de 0,5 ha autorizatia de plantare se va elibera numai in baza unui proiect avizat de:

  • Consiliul Stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti Maracineni, denumit in continuare ICDP – Pitesti Maracineni, din care sa faca parte specialisti ai statiunilor pomicole zonale, specializate pe grupe de specii, aflate subordonarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” si in coordonarea stiintifica a ICDP – Pitesti Maracineni, mentionate in Anexa 3 din Legea nr. 45/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Unitatile de cercetare-dezvoltare din domeniul pomiculturii preluate de institutiile de invatamant de stat si mentionate in Anexa 4 din Legea 45/2009.

Exceptie fac cele de la dobandirea autorizatiei de plantare exploatatiile prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) din prezenta lege.

De asemenea, plantatiile de pomi, arbusti fructiferi si capsun infiintate cu ajutorul FEADR, independent de suprafata, se vor infaptui numai in baza unui proiect elaborat si avizat dupa procedura prevazuta la alin. (2).

Eliberarea autorizatiilor de plantare se realizeaza numai in baza solicitarilor venite din partea beneficiarilor, directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, care sunt cerute sa fie insotite de urmatoarele documente:

  • a) cererea de eliberare a autorizatiei de plantare;
  • b) dovada utilizarii terenului – copie de pe dovada proprietatii sau contract de arenda, de comodat, de inchiriere sau orice alta forma de cedare a dreptului de folosinta asupra terenului;
  • c) pentru plantatiile pomicole care se incadreaza in prevederile alin. (2), un exemplar original al proiectului de infiintare a plantatiei pomicole.

La infiintarea plantatiilor pe terenuri ocupate de pajisti permanente si care au ca obiective de investitii realizate din fonduri europene, conform prevederilor art. II lit. d) din Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti emit solicitantilor avize de principiu privind indeplinirea cerintelor pentru eliberarea autorizatiilor de plantare.

In cazurile prevazute la alin. (6) autorizatia de plantare se elibereaza numai dupa prezentarea de catre solicitant a unui document justificativ privind finantarea din fonduri europene a plantatiei respective, eliberat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, precum si a aprobarii schimbarii categoriei de folosinta din pajisti permanente in livezi si a documentelor descrise la alin. (5) lit. a) – c).

Procedura care face referire la eliberarea avizului de principiu prevazut la alin. (6) si a documentului justificativ privind finantarea din fonduri europene a plantatiei respective, mentionat la alin. (7), se aproba numai prin ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Mai este de mentionat faptul ca, va mai urma o alta modificare care va viza articolul 16, alin. (1), care va avea urmatorul cuprins: „Durata de functionare a plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsun, in conditiile de exploatare normala si durata estimativa pana la intrarea pe rod, sunt prevazute in Anexa nr. 4, respectiv Anexa nr. 5 la prezenta lege, iar modalitatea defrisarii plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi este prevazuta in normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation