Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

vinuri, vinul, Cornel Daniel BANITA, Statiunea de Cercetare Pietroasa, Pietroasa
INTERVIU: Director tehnic și oenolog CORNEL BANIȚĂ: VINURI CARE POARTĂ AMPRENTA LOCULUI Cornel Daniel BANIȚĂ este un om care se scoală de cu zori. Și vinurile de Pietroasa se scoală dis-de-dimineață ca să ajungă la București și mai departe, în alte țări, ca să ia premii și să fie apreciate ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
CEO-ul unei companii agricole de top evidențiază necesitatea unei preocupări intense pentru agricultura durabilă, pe fondul crizei generate de COVID-19 In cadrul summit-ului organizat de Financial Times, CEO-ul Corteva Agriscience a insistat asupra impactului pozitiv pe care îl are agricultura asupra climei Redresarea economică în urma pandemiei COVID-19 necesită angajamentul ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
plaja megali, agora, mecca, muntele athos, ammouliani
În Ammouliani, plajele nu sunt doar plaje. Sunt instituții. Instituții publice. Plaja este și locul unde te întâlnești. O AGORA. Nu doar atât. Dar și o agora. Agora este și un termen grecesc, nu? Și, dacă arabii se roagă cu fața la Mecca, ortodocșii se pot ruga, nu-i așa, cu ...
Read More

NAZARCEA, O PODGORIE PENTRU VII ȘI VIILE :)

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

O butadă provenită dintr-un banc neaoș spune că morții cu morții, iar viii cu viile. Semn că vinul este un miracol al învierii, dincolo de ambiguitatea mereu exploatată a expresiei. Mai cu seamă vinul bisericesc.


Am fost, în luna iunie, la Constanța, cu prilejul unor lansări de cărți. Atunci, am avut ocazia nesperată de a gusta din vinurile de Nazarcea, provenind din pivnițele bisericești.

Degustarea s-a făcut la masă, așa că am avut fericirea de a le vedea asortate la diferite meniuri. Și era vorba de meniuri care nu ar fi fost savante, ci ilustrarea, de-a dreptul, a simplității.

Primul vin degustat a fost MERLOT 2003.

Al doilea vin care s-a supus degustării noastre a fost MUSCAT OTTONEL.

Am vrut să spunem câte ceva despre ele, dar și să mai spicuim lucruri esențiale despre Nazarcea, locul de unde provin.


ÎN VIA DE PE PLANTAȚIILE LUI DUMNEZEU

În 2002, Arhiepiscopia Tomisului, era de curând condusă de Înalt Preasfinţitul Teodosie (Petrescu), El primise binecuvântarea direct de la  Preafericitul Teoctist. Așa că a trebui să preia frâiele fermei de la Nazarcea. Aceasta măsura 350 (trei sute cincizeci) de hectare de viţă-de-vie şi pomi fructiferi.

Lucru nu tocmai lesne de tocmit. Ba mai curând era o treabă foarte grea, judecând după întinderea hectarelor de viță. Numai podgoriile/cramele solide (întinse) au atâta plantație la dispoziție. Pentru comparație, un mic producător poate să aibă și șapte hectare, astfel încât megaplantația de la Nazarcea ar fi în stare să adăpostească și 50 de mici producători în plantație. Sigur, nici plantația cea mai mare nu era (spre comparație, Murfatlarul – liderul de la noi/la hectare deținute, are de zece ori mai mult). Adică peste 3.200 de hectare.

Și, totuși, pe aceste hectare s-a obținut producție de vin bun, așa cum se va vedea mai departe.

UN STUDIU PE MERLOT
Dar să vedem, la o analiză sumară, vinurile: mai întâi MERLOT. El a fost potrivit la o masă de post. Preludiul dinaintea vinului a fost o ciorbă de zarzavat.

MERLOT s-a arătat chipeș după  treisprezece/paisprezece ani. A dat semne vădite că a fost baricat. Aș spune – lucru remarcat și după butii – că a fost cel mai tradițional vin pe care l-am băut.

Cu ce ar fi comparabil? Cu maniera de a vinifica din Dealu Mare/ de la Mânăstirea Jercălăi (al cărui cel mai bun vin ar fi un CABERNET SAUVIGNON, PREMIAT și el, cum se cuvine, la o trecută ediție de IWCB București).

Vinul bisericesc înseamnă eficiență maximă cu investiții minime. Dar înseamnă și cel mai curat/aproape de natură vin pe care îl poți bea în România (și nu îl produci tu singur).

MUSCAT OTTONEL
Este vinul care se asortează, poate, cel mai bine, slujbei. Gustul de tămâie rimează cu un vin aromatic cum este soiul MUSCAT OTTONEL.

Buchet consistent, strâns din mănunchiul de arome adunat din paisprezece ani.

De altfel, să nu uităm că în podgoria MURFATLAR se făcea un remarcabil MUSCAT OTONEL care lua drumul exportului (în epoca de aur). Tăria și parfumul îl recomandă și pe cel de la Nazarcea.

 Terroir-ul predispune la o asemenea aventură cum e cea a MUSCATULUI OTTONEL. Din aceleași rațiuni de terroir, credem că ar fi (Nazarcea) un loc potrivit pentru a se replanta CHARDONNAY și PINOT GRIS, un vin de o finețe care te lasă mască.

Numărul de ore de soare/și expunere la soare pe an este cel mai ridicat din toată țara. Aici coacerea este degrabă.

Până la urmă, MUSCATUL ne-a însoțit două zile la rând. Și s-a dovedit temerar și la mese de post, cum și la cele de dulce.

Alături de fructe (caise, piersici) din livadă, s-a dovedit un desert foarte potrivit, ba chiar admirabil.

MIHAIL GĂLĂȚANU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation