Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

cooperativa “Țara Mea”, a livrat o tonă de caviar românesc, începe să crească creveți în fabrica din Timișoara, caviar made in România
După programul pornit în vara anului 2022 în parteneriat cu Carrefour - “Pește de la Marea Neagră”, Cooperativa Agricolă Integrată “Țara Mea” face încă un pas înainte pentru dezvoltarea pieței de pește autohton și își extinde portofoliul cu cea mai mare fermă piscicolă și fabrică de procesare din România. Cu ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
experimente de vacanta, greek ammouliani
GREEK AMMOULIANI O INSULĂ DE DESCOPERIT  Dacă ZORBA THE GREEK e mult mai la sud, aici, în Thesalia, este/există Ammouliani. E O OAZĂ de autenticitate și o nesperată DOZĂ de Grecie arhaică. Conține, într-o pastilă, istoria Greciei din ultima sută de ani. Grecia cum a fost ea, Grecia izgonită din ...
Read More

GRECIA DE MÂNCARE – SUPA FRICASSE

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Da. Sigur, Poate nu știți. Sau, dimpotrivă, poate știți. Dar noi am gustat SUPA FRICASSE. Din partea casei. La Metohi. Sau METOXI. Adică la A. …Ammouliani. Bucătarul (poate și proprietarul!) de la METOXI ne-a arătat polonicul. Nu, nu în semn de amenințare, ci de fezandare. Adicătelea, ne-a invitat la masă. Noi, prezenți, desigur. Am zis: prezent. Și ne-am înfățișat. Spuneți și dumneavoastră: se făcea să refuzăm omul? Eu spun că nu. El a spus: băgați nasul aici. E ceva fricasse. Noi ne-am fricassat deja. Și l-am băgat. Nasul. Și gura.

Din partea noastră, a fost delegat Nicoleta. Ea a înregistrat. Totul. A fost ochiul și urechea noastră, și timpanul. Și limba. Și papilele. Și gura. Și nasul. Și mirositoarea… A fotografiat oalele. Și cratițele. Ea – și doar ea – a notat în agenda (notes/book) ingredientele, rețeta. Din instinct. De femeie. Fricasse. Poate fi gătită și din pui. Are nume franțuzesc, dar e gătită în Grecia. La Ammouliani. Pe țărmul mării, la o cârciumă unde nu ratăm niciodată ocazia să mâncăm/atunci când aterizăm pe tărâmuri ammoulianeze. Și iată și rețeta, ca să nu o uitați/uităm: Se ia și se pune pește fiert. Și ulei de măsline, bun cum nu e niciunde altundeva pe Pământ decât pe meleaguri cele grecești. Iar în uleiul cel grecesc se pune: ceapă verde, apoi vin alb (doar un pahar). Și salată verde, dar și pătrunjel. Se adaugă, cam în 10 sau 20 de minute supa cea de pește, făcută la foc mic. După 0 de minute, se mai adaugă și mărar mult. Apoi ouă și zeamă de la o lămâie. Iar ce iese, până la urmă iese gata bun. Garantat. De-ți vine să îți lingi degetele de la ambele mâini, dar pe rând. Dar ies pe interval și alte lucruri bune pe terasă la Metoxi. Mă gândesc, în special, la pești, gătiți și altfel decât în fierturi , care ies/îs tare buni: opțiune atât pentru prânz cât și cină, probă trecută cu brio chiar și cu Lucia Pârvu. Și mai ies o groază de bucate. Și calamari. Și fructe de mare. Și țațiki. Și… îți lasă gura apă. Și bale. Și pofte. Ș-am încălicat pe-o șa…și nu v-am spus nicio poveste așa.

Cristian GĂLĂȚANU

Comments are closed.

Post Navigation