Un alt nume/pseudonim pentru Ammouliani:
GRECIA, MICȘORATĂ LA SCARĂ
Ți-ai dorit, cumva, vreodată o Grecie micșorată la scară, o Grecie de uz intern, de o singură persoană/sau două/sau câteva – așa, doar pentru tine? Ce părere ai de insula Ammouliani, din Halkidiki, de doar câțiva kilometri pătrați și cu doar vreo cinci sute de locuitori? O palmă de pământ, care să îți dea însă tot ce ai visat, vreodată, întrun concediu.
(NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚANU)
Ammouliani este o micuță insulă grecească. Mai mult o pată de culoare. Și înmiresmare. Desprinsă din Peninsula Halkidiki. Și situată între brațele Sithonia și Athos. Undeva, în golful Sfântului Munte/ Agios Oros.
ÎN GOLFUL SFÂNTULUI MUNTE/AGHIOS OROS 🙂
Insula este o – am putea spune – destinație turistică de vis. Un paradis devenit realitate, coborât din ceriuri pe pământ – pentru cei care caută relaxare, plaje cu nisip, ape translucide, limpide și taverne specific grecești. Garnisite cu mâncăruri tradiționale, gătite de localnici/și localnice folosind rețete vechi de secole, conform tuturor siteurilor de travel care le indică.
Mai întâi de toate, trebuie să știi că INSULA MĂGARILOR/am numit și inclus aici (și) Ammouliani este singura insulă locuită din Macedonia Centrală cu populație permanentă. Cam, doar 500 de suflete. Este situată în golful Muntelui Athos, la doar/vreo 100-120 km de Salonic.
LOC DE MONASTIRE, DAR ȘI-NTRU POMENIRE 🙂
Până în 1925, insula a fost în proprietatea Mănăstirii Sfintei Vatopedi, monastire din/a Muntelui Athos, locuită în principal de câțiva călugări, numărabili pe degetele de la o mână. Acești călugări administrau proprietățile funciare, având aproximativ douăzeci de lucrători în echipa în care lucrau. Ei sunt cei care, de-a lungul timpului, au fost cei care s-au ocupat de plantațiile de măslini, apoi au cultivat câmpurile – și au mai crescut și animale.
Cu timpul, pe insulă au venit refugiați din Asia Mică, din insulele Propontida ( aflate lângă Constantinopol). Dar și-au adus cu ei cultura, obiceiurile, gastronomia, precum și cunoștințele despre mare, pe care s-a bazat, ulterior, dezvoltarea insulei.
O INSULĂ ÎNFUNDATĂ ÎN NISIP
De remarcat/reținut că numele insulei are la bază cuvântul grecesc „ammos”, cel care înseamnă „nisip”. Am putea imagina/închipui AMMOS+ISLAND ca fiind INUSLA DE NISIP. De altfel, Ammouliani are peste douăzeci-treizeci de plaje, majoritatea fiind decorate cu nisip, multe dintre ele chiar bine amenajate, cu numeroase facilități. Majoritatea sunt accesibile la o simplă plimbare de agrement sau cu bicicleta. Se poate, bineînțeles sau cu mașina, deși există unele la care se ajunge doar cu barca. Dar insula se dovedește a fi prea mică pentru a fi explorată cu mașina.
Dacă am număra cu acribie, unt peste cinsprezece plaje măcar sumar amenajate, iar altele, pitite în golfuri mici, sunt, în mare parte, pustii, sălbatice – și abia așteaptă să fie descoperite.
Recent Comments