Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

imperial christmas gala a v-a, 22 decembrie 2024, ateneul român
Cea mai frumoasă muzică scrisă vreodată de Johann Strauss II, în interpretarea inegalabilă a Schoenbrunn Palace Orchestra Vienna, întâmpină magica Sărbătoare a Crăciunului! Bucuresti, 02 decembrie, 2024 – La cererea publicului, o nouă reprezentaţie a faimoasei SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA, sub egida IMPERIAL CHRISTMAS GALA, Editia a-V-a, tot pe data de 22 ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

GRECIA TA DE UZ INTERN

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un alt nume/pseudonim pentru Ammouliani:

GRECIA, MICȘORATĂ LA SCARĂ

Ți-ai dorit, cumva, vreodată o Grecie micșorată la scară,  o Grecie de uz intern, de o singură persoană/sau două/sau câteva – așa, doar pentru tine? Ce părere ai de insula Ammouliani, din Halkidiki, de doar câțiva kilometri pătrați și cu doar vreo cinci sute de locuitori? O palmă de pământ, care să îți dea însă tot ce ai visat, vreodată, întrun concediu.

(NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚANU)

Ammouliani este o micuță insulă grecească. Mai mult o pată de culoare. Și înmiresmare. Desprinsă din Peninsula Halkidiki. Și situată între brațele Sithonia și Athos. Undeva, în golful Sfântului Munte/ Agios Oros.

ÎN GOLFUL SFÂNTULUI MUNTE/AGHIOS OROS 🙂

Insula este o – am putea spune – destinație turistică de vis. Un paradis devenit realitate, coborât din ceriuri pe pământ – pentru cei care caută relaxare, plaje cu nisip, ape translucide, limpide și taverne specific grecești. Garnisite cu mâncăruri tradiționale, gătite de localnici/și localnice folosind rețete vechi de secole, conform tuturor siteurilor de travel care le indică.

Mai întâi de toate, trebuie să știi că INSULA MĂGARILOR/am numit și inclus aici (și) Ammouliani este singura insulă locuită din Macedonia Centrală cu populație permanentă. Cam, doar 500 de suflete.  Este situată în golful Muntelui Athos, la doar/vreo 100-120 km de Salonic.

LOC DE MONASTIRE, DAR ȘI-NTRU POMENIRE 🙂

Până în 1925, insula a fost în proprietatea Mănăstirii Sfintei Vatopedi,  monastire din/a Muntelui Athos, locuită în principal de câțiva călugări, numărabili pe degetele de la o mână.  Acești călugări administrau proprietățile funciare, având aproximativ douăzeci de lucrători în echipa în care lucrau. Ei sunt cei care, de-a lungul timpului, au fost cei care s-au ocupat de plantațiile de măslini, apoi au cultivat câmpurile – și au mai crescut și animale.

Cu timpul, pe insulă au venit refugiați din Asia Mică, din insulele Propontida ( aflate lângă Constantinopol). Dar și-au adus cu ei cultura, obiceiurile, gastronomia, precum și cunoștințele despre mare, pe care s-a bazat, ulterior, dezvoltarea insulei.

O INSULĂ ÎNFUNDATĂ ÎN NISIP

De remarcat/reținut că numele insulei are la bază cuvântul grecesc „ammos”, cel care înseamnă „nisip”. Am putea imagina/închipui AMMOS+ISLAND ca fiind INUSLA DE NISIP. De altfel, Ammouliani are peste douăzeci-treizeci de plaje, majoritatea fiind decorate cu nisip, multe dintre ele chiar bine amenajate, cu numeroase facilități. Majoritatea sunt accesibile la o simplă plimbare de agrement sau cu bicicleta. Se poate, bineînțeles sau cu mașina, deși există unele la care se ajunge doar cu barca. Dar insula se dovedește a fi prea mică pentru a fi explorată cu mașina.

Dacă am număra cu acribie, unt peste cinsprezece plaje măcar sumar amenajate, iar altele, pitite în golfuri mici, sunt, în mare parte, pustii, sălbatice – și abia așteaptă să fie descoperite.

Comments are closed.

Post Navigation