Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

rezerva de insule, ammouliani, grecia
Ammouliani, urma pe Pământ a PARADISULUI PIERDUT GRECIA te așteaptă cu tot cu bagajul de fericire promis Ammouliani, cunoscută și sub numele de Amoliani,  nu este altceva decât o insulă. Una dintre cele 1.000 de insule, salba proverbială a grecilor. Rezerva de insule. Ea se află situată în unitatea regională ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
rezerva de insule, ammouliani, grecia
Ammouliani, urma pe Pământ a PARADISULUI PIERDUT GRECIA te așteaptă cu tot cu bagajul de fericire promis Ammouliani, cunoscută și sub numele de Amoliani,  nu este altceva decât o insulă. Una dintre cele 1.000 de insule, salba proverbială a grecilor. Rezerva de insule. Ea se află situată în unitatea regională ...
Read More

GRECIA TA DE UZ INTERN

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un alt nume/pseudonim pentru Ammouliani:

GRECIA, MICȘORATĂ LA SCARĂ

Ți-ai dorit, cumva, vreodată o Grecie micșorată la scară,  o Grecie de uz intern, de o singură persoană/sau două/sau câteva – așa, doar pentru tine? Ce părere ai de insula Ammouliani, din Halkidiki, de doar câțiva kilometri pătrați și cu doar vreo cinci sute de locuitori? O palmă de pământ, care să îți dea însă tot ce ai visat, vreodată, întrun concediu.

(NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚANU)

Ammouliani este o micuță insulă grecească. Mai mult o pată de culoare. Și înmiresmare. Desprinsă din Peninsula Halkidiki. Și situată între brațele Sithonia și Athos. Undeva, în golful Sfântului Munte/ Agios Oros.

ÎN GOLFUL SFÂNTULUI MUNTE/AGHIOS OROS 🙂

Insula este o – am putea spune – destinație turistică de vis. Un paradis devenit realitate, coborât din ceriuri pe pământ – pentru cei care caută relaxare, plaje cu nisip, ape translucide, limpide și taverne specific grecești. Garnisite cu mâncăruri tradiționale, gătite de localnici/și localnice folosind rețete vechi de secole, conform tuturor siteurilor de travel care le indică.

Mai întâi de toate, trebuie să știi că INSULA MĂGARILOR/am numit și inclus aici (și) Ammouliani este singura insulă locuită din Macedonia Centrală cu populație permanentă. Cam, doar 500 de suflete.  Este situată în golful Muntelui Athos, la doar/vreo 100-120 km de Salonic.

LOC DE MONASTIRE, DAR ȘI-NTRU POMENIRE 🙂

Până în 1925, insula a fost în proprietatea Mănăstirii Sfintei Vatopedi,  monastire din/a Muntelui Athos, locuită în principal de câțiva călugări, numărabili pe degetele de la o mână.  Acești călugări administrau proprietățile funciare, având aproximativ douăzeci de lucrători în echipa în care lucrau. Ei sunt cei care, de-a lungul timpului, au fost cei care s-au ocupat de plantațiile de măslini, apoi au cultivat câmpurile – și au mai crescut și animale.

Cu timpul, pe insulă au venit refugiați din Asia Mică, din insulele Propontida ( aflate lângă Constantinopol). Dar și-au adus cu ei cultura, obiceiurile, gastronomia, precum și cunoștințele despre mare, pe care s-a bazat, ulterior, dezvoltarea insulei.

O INSULĂ ÎNFUNDATĂ ÎN NISIP

De remarcat/reținut că numele insulei are la bază cuvântul grecesc „ammos”, cel care înseamnă „nisip”. Am putea imagina/închipui AMMOS+ISLAND ca fiind INUSLA DE NISIP. De altfel, Ammouliani are peste douăzeci-treizeci de plaje, majoritatea fiind decorate cu nisip, multe dintre ele chiar bine amenajate, cu numeroase facilități. Majoritatea sunt accesibile la o simplă plimbare de agrement sau cu bicicleta. Se poate, bineînțeles sau cu mașina, deși există unele la care se ajunge doar cu barca. Dar insula se dovedește a fi prea mică pentru a fi explorată cu mașina.

Dacă am număra cu acribie, unt peste cinsprezece plaje măcar sumar amenajate, iar altele, pitite în golfuri mici, sunt, în mare parte, pustii, sălbatice – și abia așteaptă să fie descoperite.

Comments are closed.

Post Navigation