Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

BONDARII SUNT O SUPER AFACERE, ÎNCEPE ȘI TU UNA ACUM!

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Hai sa vorbim despre afacere cu bondari. De fapt, decat sa incepem cu intrebarea “de ce ar trebui sa am o afacere cu bondarii si nu cu albinele”, mai bine sa ne intrebam “de ce nu?”.

Bondarul (Bombus) prezinta foarte multe avantaje, printre care si faptul ca este o insecta foarte similara cu albina, diferentele fiind: in marime mai groasa, mai păroasa, linii negre și galbene si, mai ales, mai putin mortala, mult mai putin (de fapt, intepatura lor e doar iritanta, in cele mai multe cauzuri). Acestea, cand sunt libere, isi creeaza colonii care ajung si la 300 sau chiar 400 de insecte si realizate in pamant, in general in “casele” unor mamifere (orbete, cârtiță, samd.), ori in spatiile libere din partea de jos a copacilor bătrâni. Aici, ele isi fac faguri in care-si depun ouale si in care apicultorii extrag mierea dulce-amăruie.

Este adevarat ca, daca folosesti serele și solarile, polenizarea florilor devina o reala problema, dar asta nu e o noutate, pentru ca oricum se cunoaste deja ca, la marea majoritate dintre specii, polenizarea directa este nerealizabila; inclusiv la acele tipuri de insecte la care polenizarea directa este posibila, totusi ele au o eficienta foarte scazuta. Nici metodele utilizate pentru cresterea eficientei polenizarii nu au dat roade, ca sa nu mai vorbim de toxicitatea substantelor, daunatoare insectelor.

Prin urmare, daca nu exista produse care sa creasca eficienta, singura cale ramane polenizarea manuala. Dar chiar si aici, desi procentul florilor polenizate poate atinge uneori  chiar si aproape 80%, procedeele folosite sunt foarte fine si necesita multa atentie. Mai ales ca, in domeniul apiculturii nu exista niciodata un moment potrivit pentru polenizare, precum cele din domeniul agriculturii, pentru plantarea rasadurilor.

Printre primele aparitii ale acestei afaceri cu bondarii se numarau tarile ca Olanda, Spania si Belgia, desi, la inceput, acestea erau doar activitati legate ale cultivatorilor mai experimentati si mai instariti, în sere și spații protejate; abia mai tarziu, bondarii au devenit o reala afacere. Cu toate acestea, in zilele noastre au ajuns sa existe companii, care au un profit de cateva milioane de euro doar anual, din afacere cu bondarii, precum Koppert sau Agrobio. La noi, pe de alta parte, businessul asta nu a prins, nu inca cel putin, cu toate ca exista cateva afaceri pe ici pe colo.

TOTUSI, nu are sens, de ce sa nu incepi o astfel de companie, cand doar un stup cu: o regină, 60-80 de lucrătoare, trântori, pupe, ouă și larve se poate comercializa usor cu aproape 300 de lei.

ACUMA, CE TREBUIE SA STITI PENTRU AFACERE:

Pentru a infiinta o crescatorie de bondari trebuie sa ai: stupi, mai multe rame, și o suprafata de pamant specifica, localizata undeva cu o vegetație bogata și înflorire decalată, progresivă, care sa dureze cat mai mult. Apoi, bondarii sunt activi doar la temperaturi mai mari de 10ºC și maxima lor este pana la 30ºC. Avantajul lor fata de albina este ca nu li se recolteaza ceea ce produc ele si nici nu se folosesc anumite tratamente, plus, mai putin ocupatie e necesara, fata de albine. Lucrul pe care mereu trebuie sa-l ai in minte este alegerea reginelor si crearea de noi roiuri – acest este scopul tau perpetuu. De asemenea, nu se infiinteaza coloniile in regiuni chimizate si nici nu se folosesc pesticide, pentru ca sunt foarte daunatoare. Daca faceti stropiri, aveti grija sa inchideti pentru mai multe zile stupul. Daca au hrana bondarii, nu au problema.

Alte articole despre afaceri profitabile din agricultura:

http://agricult.ro/2017/04/26/livada-de-meri-super-afacere-cu-super-fonduri-europene/

http://agricult.ro/2017/04/23/start-in-afaceri-cu-un-aprozar/

http://agricult.ro/2017/04/11/arbusti-fructiferi/

http://agricult.ro/2017/04/04/cultura-ardeiului/

http://agricult.ro/2017/04/03/primavara-perioada-ideala-pentru-a-incepe-cele-mai-profitabile-afaceri/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation