Deschidem articolul de azi cu un citat esential:
„Dacă stăm în frig, pierdem kilograme. Însă noi, «modernii» petrecem mai mult timp la căldură şi tindem să mâncăm mai mult şi mai nesănătos pe timp de iarnă”, ne atentioneaza de la bun inceput medicul Corina Zugravu, specialist în nutriţie.
Deci, ce trebuie sa facem iarna ca sa nu punem kg in plus pe noi?
- Ardei iute şi usturoi
In momentul in care corpul nostru incepe sa digere mancarea, temperatura corpului creşte, fara a face diferenta intre tipurile de alimente. Cu toate acestea, e adevarat ca unele dintre aceste alimente cresc mai mult sau mai putin temperatura, dupa caz.
Cele care sunt mult mai pline de calorii ofera mai multa caldura, in comparatie cu cele pline de amidon.
„Şi alimentele picante ne pot încălzi, deoarece ajută la circulaţia sângelui. Ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate în timpul iernii”, ne explicamedicul Luigi Gratton, consultant Herbalife şi colaborator al Centrului pentru Nutriţie Umană, din cadrul Universităţii din Los Angeles.
Specialistii ne sfatuiesc sa consumam mai multe cereale şi „grăsimi bune”, din vegetale, in aceasta perioada. Cerealele, pâinea integrală, soia, fasolea, lintea, hrişca, mazărea, porumbul sunt cele mai recomandate, dintre toate, intrucat corpul le abosoarbe energia si te incalzesc pe tine. Mai pe scurt, e o metoda simpla de a obtine calorii sanatoase.
„Atuul lor îl constituie proteinele şi grăsimile de calitate”, spune medicul Corina Zugravu.
Totodata, la fel de bune sunt si nucile, migdalele, alunele, sâmburii şi seminţele.
„Sunt o sursă de calorii foarte bună. Studiile arată că persoanele care consumă astfel de produse sunt mai puţin predispuse la „evenimente cardiovasculare”, precum infarctul”, mai aminteste nutritionistul.
Proteinele mai pot fi luate din carnea de pasăre sau din cea de peşte, dar şi din ouă.
- Gogoşari, varză murată şi hrean
Legumele si fructele sunt o sursa extraordinara de vitamine, recomandate deoarece ne apara impotriva racelilor si nu numai.
Murăturile ofera mai ales multa vitamina C.
„Gogoşarii, varza murată, hreanul pot fi, de asemenea, consumate pentru vitamine”, menţionează medicul Corina Zugravu.
Dar aceasta sursa se poate obtine si din ardei gras, pătrunjel, dar şi din fructele mai exotice, citrice, kiwi. Ceapa şi usturoiul stim deja impotriva caror afectiuni lupta in principal!
„Au proprietăţi antimicrobiene, antivirale şi antimicotice”, precizează dr. Corina Zugravu.
Ceaiurile, supele, şodoul sunt cele mai bune lichide pe care le poti consuma in aceasta perioada.
S-a demonstrat de asemenea ca supa de pui ne scapa foarte rapid si usor de raceala! prin studii!
Recent Comments