Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Studiile arată că cetățenii României aruncă la gunoi 6 mii de tone de mâncare în fiecare zi, deși 66% din familii sunt atât de sărace încât nici ce mânca nu au. Risipa alimentară a înregistrat creșteri fără precedent de la an la an, ceea ce a dus la un semnal ...
Citește mai mult
Havana Club Romania
fgcr, garantii dedicate achiziției de utilaje
Dacă ești fermier, FGCR te ajută, în mod concret , pentru achiziția de utilaje agricole. Garanția FGCR poate acoperi până la 80% din valoarea creditului. Vrei să achiziționezi un utilaj agricol pentru a desfășura o activitate pe cont propriu în agricultură ori poate că ești agricultor profesionist și vrei să ...
Read More
corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
dor, dealu dorului, maestoso, ma non troppo, doru husarciuc
MAESTOSO, MA NON TROPPO! :) Doru Husarciuc recidivează :) Începem cu MAESTOSO, la Crama Dealul Dorului, în mod firesc, pentru că e un nou început. Și, ca un etern început, firește, și un nou vârf-de-lance. Și fiindcă tot ce e bun este/reprezintă, de fapt, un nou început. He-hei, este vorba ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

CRAMA DOMENIILE ANASTASIA(I)

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Crama de la Domeniile Anastasia este, poate, una dintre cele mai mari realizări ale lui Marin N. Constantin din ultimii ani. Acum un an, când am intrat pe poartă la Domeniile Anastasia, primul lucru de care proprietarul (the owner) mi-a vorbit a fost CRAMA.

Și, drept lucru, crama arată foarte bine. Este nou-nouță. Strălucește. Și nu doar de curățenie. Nu doar de bună îngrijire. Ci, pur și simplu, arată ca un pahar. Impecabilă. Noutatea încă nu și-a epuizat fascinația. Nici asupra noastră.

Intrasem pe poarta ei când era numai în proiect. Pe când era numai un șantier. Puteam vedea, atunci, doar cu ochii minții ce va să fie/și cu ajutorul celor spuse de proprietar. Erau, doar, căscate în pereți, niște borte, ca niște lăcășuri prefigurând construcția viitoare.

ÎN PRIMĂ INSTANȚĂ, ERA DOAR UN SIMPLU ȘANTIER
Pe locul liftului, se ivea o gaură, ca un tub vertical/prin care avea să circule mașinăria. Crama era (proiectată) tot la subsol – și, în consecință, arăta doar asemeni unei văgăuni. Acolo aveau să vină cilindrii – dar cilindrii nu erau pe lume, încă; sau nu pe lumea asta.

Am coborât, foarte încet – și cu maxime precauții! – scările în penumbră; semi/întunericul se cernea pe treptele care încă nu auziseră de finisaje.

Între două trepte, m-am gândit că există, așa am auzit, și o cramă Anastasia în California/ Beverly Hills, cu un nume similar cunoscutei cântărețe/muziciene (și actrițe).

Probabil că micuța Anastasia, fiica lui Marin Constantin, nu știe încă nimic despre toate aceste coincidențe. Ea este numai bucuroasă că, în cinstea ei, s-a dat numele cramei de la Strejnic/Ploiești.

*

În față, mergea Marin Constantin, ca o călăuză – și gazdă ce se afla.

Călcam prudent, cu grijă, în urma lui, ca nu cumva să calc strâmb și să mă fac miș-fărâmiș: cred că gândeam că, în doi ani – cel puțin – trebuie construcția să se isprăvească.

Ei bine, crama a fost gata în mai puțin de un an.

 Absolut incredibil! Așa mi-am dat seama/și ne-am dat seama (cu toții) de forța (de lucru) și de hotărârea nestrămutată a  investitorului de a realiza/făptui ceva. Dar, deopotrivă, și a constructorului.

Căci, este bine de știut, Marin Constantin are și o firmă de construcții în portofoliu.

TOTUL A PORNIT CU/PRIN ALEGEREA AMPLASAMENTELOR
Recapitulând, de la bun început, lucrurile trebuie să spunem că totul a pornit cu /prin alegerea amplasamentelor pentru plantațiile de vie, care nu a fost deloc lăsată la voia întâmplării.

Știut este, centrele viticole Urlați și Valea Călugărească au o veche și bogată tradiție viticolă și o climă care se apropie de cele existente în celebrele regiuni – din Franța și din Italia – Bordeaux sau, respectiv Toscana.

Din cele șapte hectare cumpărate au fost păstrate în producție și reabilitate numai 1,2 hectare, cultivate cu soiul Merlot.

Celelalte au fost defrișate – în timp – și replantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, pentru vinurile roșii. În contul vinurilor/soiurilor albe, soiul Chardonnay a fost ales pentru plantare.

NU PUTEA LIPSI UN PIC DE TEHNOLOGIE
Nu putem să continuăm fără să adăugăm un strop de tehnologie (măcar un strop!)…

Din vie, trebuie să menționăm că strugurii sunt culesi manual.

Ulterior, sunt puși în lădițe, care au o capacitate de maxim 13 kilograme.

Pe urmă, ei sunt păstrați în depozite răcite până la prelucrare, pentru ca mustuiala și mustul, la momentul zdrobirii, să aibă o temperatură cât mai scăzută…

(va urma)

VOX POPULI

Despre Anastasia

Avem alături două opinii, care contribuie la formarea unei păreri despre ce crede VOCEA LUMII, în privința DOMENIILOR ANASTASIA: 

  1. Am avut plăcerea de a participa la un eveniment în 28 octombrie și am găsit aici o echipă, care arată ca o familie. Am simțit multă energie pozitivă la Strejnic, aici, nu foarte departe de Ploiești – și, mai ales, dorința de a face lucruri bune. Cunosc destul de bine vinul din partea locului (podgoria Dealu Mare inclusiv) și, mai cu seamă, cel realizat de această cramă, așa că m-am bucurat din plin de el, alături de preparatele gătite la fața locului. Nici vremea ușor defavorabilă nu a reușit să strice bunul mers al evenimentului. Felicitări, domnului Marin Constantin si întregii echipe de la Domeniile Anastasia pentru organizare! 
  2. Am încercat Cabernetul îmbuteliat de ANASTASIA…. Catifea, finețe, eleganță, parfum, cu verdictul: un vin perfect echilibrat de care nu mă mai satur. Vă multumesc – și sunt clientul vostru pe viață (care sper să nu fie chiar scurtăJ). Să nu stricați rețeta! 🙂

 

MIHAIL GĂLĂȚANU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation