AMMOULIANI-Muntele Athos:
SUNRISE HOTEL
Să vezi răsăritul la SUNRISE. De soare. E o minunăție, e o splendoare…
Dar nici cu apusul să știți că nu-mi e rușine. Hotelul este dispus, strategic, pe un pinten înălțat al insulei, chiar pe partea de sus a falezei.
Ar trebui să consacrăm, cred, o ediție întreagă pentru Hotelul SUNRISE din Ammouliani. Ca un hotel esențial al insulei. Faptul că majoritatea românilor am fost cazați acolo spune, desigur, ceva despre capacitatea de cazare a hotelului. Este un hotel care lucește de curățenie, schimbarea lenjeriei (și a prosoapelor) având loc zilnic.
În general, lucrul se întâmplă după orele 11 (și până în 16h ale după amiezii), cât timp noi suntem, îndeobște, plecați să vedem minunățiile locului.
FIȘĂ DE DEGUSTARE
Degustare vinuri grecești
Amfitrion: Nikitas Martingakis
Locație: SUNRISE HOTEL
Insula Ammouliani
Tematica: vinuri mânăstirești
Areal: strict din terroir: Muntele Athos
Agrementare/asortare: cu produse din același terroir, brânzeturi (cu ardei/varii specialități) Stagira
- Sauvignon Blanc, Saint Paul Monastery, 2018, 12 grade
Prezentare: etichetă albă. Un vin cu un gust sărat, mineral, ca un zăcământ, datorat și faptului că via este, de altfel, situată foarte aproape de țărmul mării. Preț: 12 euro, de la buticul de vinuri din centrul localității Ammouliani, cea mai bună prăvălie de vinuri, pe care v-o și recomandăm, pentru că puteți avea deplină încredere în ea.
- Vin organic, Saint Paul Monastery, 2018.
Tărie alcoolică: 12,5% grade alcoolice/alcool din volum
Un vin acid, din zona de Sud a Athosului. Preț: 17 euro.
- Rose, sec, 2018, 14 grade, obținut din Cabernet Sauvignon, la Mânăstirea Milopotamos(Milopotamos Monastery). Cu gust floral. Din zona de Nord a peninsulei Athos. Lasă în urmă un postgust intens, lung. Părintele Epiphanos, cel pe care aceia care au mai rămas până marțea următoare aveau să-l și cunoască, în carne și oase, are renumele că s-a îngrijit de soarta acestui vin. Și părintele Epifanie are renumele (buhul) că face numai epifanii… 🙂
- Tot un… Milopotamos Monastery, dar, de data aceasta un (parfumat, căci și strugurii respectivi sunt poame nespus de parfumate) Muscat de Hamburg, cu prețul de 16 euro (la purtător 🙂 ). Este un roze demidulce (an de recoltă: 2018), având o tărie alcoolică de 11,5%, foarte floral – precum și însoțit de o aciditate scăzută, așa este menționat în însemnările/notele de degustare, impresioniste, firește, de la fața locului, pentru că au fost luate – pe fugă – de pe terasa hotelului SUNRISE.
- Merlot, 2014
Mănăstirea: Vatopedu. He-hei, precum se observă, trecem la vinuri/vremuri mai bune… Adicătelea, scoatem artileria grea cum ar veni…carevasăzică 🙂 …
Are (numai) vreo 14 grade alcool din volum. Prețul este de/pe la 18 euro.
Lasă amintire în postgust și, deopotrivă, postgust în amintire…
- Cabernet Sauvignon, An de recoltă: 2015, din Limnos. Tărie alcoolică: de 13,5 %. Preț de vânzare: 18 euro. Are ca și caracteristică faptul că este mai puțin corpolent, în raport cu predecesorul său.
- Merlot, 2018, de asemenea de la mai sus-enunțata Monastery Saint Paul. De reținut că este un vin cu pedigree: bio/organic. În valoare de 17 euro. Are un gust fructat/și un frumos nas floral.
- Shiraz, de la Vatopedu (mânăstirea), an de recoltă din 2014, încheie suita degustărilor noastre la ceas/ & fapt de seară. Este, de proveniență, din Nordul Muntelui Athos. Are un nas cu oarecare/anume specificitate. Tărie alcoolică: 14,3%/grade alcoolice din volum. Preț: 24 euro, cel mai scump dintre vinurile degustate, asta dacă nu cumva mă înșel…
Recent Comments