Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

Travel story: GRECIA, ETERNĂ ȘI FASCINANTĂ(I)

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

*TURUL 2021 AMMOULIANI(I)

Ce șansă poate fi să întâlnești Ammouliani, o insulă grecească, mai mică decât celelalte, dar în care să te simți ca acasă: tocmai probabil pentru că numără cu puțin peste cinci sute de suflete.

O insulă foarte prietenoasă/și sufletistă, ca o iubire abia amintită, din adolescență, de pe vremea când, cu toții, știam să ne punem sufletul pe masa.

Turul 2021 al insulei Ammouliani a fost unul atipic. Abia în acest an s-a pus, cu adevărat, problema viitorului insulei. Ce model i s-ar potrivi acestei insulițe din Halkidiki? Poate Mikonos, poate Santorin, poate Thassos, poate Corfu… Poate, însă, că Ammouliani va fi el însuși/ea-însăși?

Și s-a născut o întrebare. Legitimă, după părerea noastră. Cum va arăta insula peste două-treizeci de ani – sau chiar patruzeci de ani?

O DISPUTĂ POSIBILĂ ÎN JURUL MODELULUI DOMINANT

Care va fi modelul-dominant: hoteluri sau vile-vilișoare? Pensiuni? Campinguri? Va fi un model green?

Dincolo de aceste două subiecte, ce le vom dezbate, separat, în accepțiunea noastră, dățile viitoare, a fost periplul necunoscut de astă data, care a început cu TURUL PLAJELOR. Ar fi vorba de cam vreo 23, desi unele nu sunt cu adevărat/complet amenajate, semi-sălbatice (unii le prețuiesc chiar pentru asta). ALIKES/Metoxi, apoi MEGALI AMMOS, pe urmă vine KARAGATSA, BANANA BEACH, plaja cu NISIP NEGRU(KALOPIGADO)…

LA PLAJĂ, DAR CU METODĂ

Amețitoare – și plăcută, de altfel, întreprindere. O ÎNDELETNICIRE care se potrivește de minune cu vacanța. Cutreieram și în anii anteriori, plajele, dar nu așa, cu metodă. Am fost, deci, întâiași dată, la Kalopigado, o plajă unde este doar o tonetă, deocamdată – și, peste doar o săptămână, aveau să vină toaletele (comandate deja). Plaja Kalopigado era element de noutate – și se putea lăuda cu un nămol benefic, ce făcea ca plaja să se numească și ea cu nisip negru.

De data asta, în toate privințele – și expedițiile – ne-am focusat numai pe insulă, nepărăsind-o (cu excepția, notabilă, a croazierei la Muntele Athos).

A fost, într-un fel, mai bine, pentru că ne-am concentrat pe insulă. Am văzut, astfel, că se pregătește un nou complex de vile, pe creștetul muntelui, cu panorama/expunere la doi versanți, la două golfuri și la două plaje (Banana Beach). După pandemie, sezonul 2021 a apucat să se deschidă, chiar destul de bine, către lume.

Nikitas Martigakis, președintele oamenilor de afaceri din insula, ne-a declarant că semne bune anul are – și în Grecia, ca și în România, toată lumea e dispusă să se miște. Să se dezvolte. Pandemia s-a terminat, dacă ar fi să judecăm cu grăbire. Dar sectorul turism a stat în lâncezeală mult timp – și acum e firesc să apară o mișcare energică de racordare la/către lume.

După atâta filosofare, e timpul să redescoperim insula. Așa. Și azi, chiar azi, mai vizionăm o viluță (numită, cochet, CHARA) chiar pe malul mării, superbă: pe care oricine și-ar dori-o măcar ca locuință pentru șapte zile. Până acum, nu o zărisem. E drept, punctul ei forte este priveliștea, vila fiind chiar pe buza mării.

Să revenim, însă, la marea descoperire: plaja cu nisip negru. Are potențial: eu, însă, o văd predilectă pentru îndrăgostiți. E drept, cuplurile mai curând preferă sălbăticia: mai un nudism, mai o intimitate…Ideală pentru plimbări pe plaje, solitare sau în doi (de ce nu și în trei? cu un copil mic alături😊), are farmecul unui loc în care să te înstrăinezi de lume.

Și vilele de care pomenisem ne fac cu ochiul: în construcție, ne privesc de pe versant/pinten, pe unul dintre cele mai înalte promontorii ale insulei, așezate în două dispozitive ale unui complex, prevăzut să fie gata în primăvara viitoare (2022): sunt opt de toate, dispuse în ansambluri de câte patru.

Pe ansamblu, lecția acestei vizite la Ammouliani este simplă: întotdeauna, lucrurile cunoscute îți rezervă surprize. Pentru că ele sunt, în adevăr, capabile să se reînnoiască pe nesimțite, în cel mai mare secret. Este și asta o taină, zic: a călătoriilor. Și nu numai😊.

MIHAIL GĂLĂȚANU
POST SCRIPTUM. În celelalte cinci episode ale serialului nostru, care va continua timp de un an, vă vom obișnui cu surprise. Da, unele care vă vor face să exclamați: Wow!…

Comments are closed.

Post Navigation