UN LOC DE CAZARE LA BOLOVANU
Este, încă, în lucru o pensiune unde să poți pune capul jos (peste noapte) la Sâmburești, când mergi la degustările VINARTE
Sâmbureștiul este, deocamdată, doar o simplă destinație rurală. Dar se dezvoltă. Și se dezvoltă bine. Nici nu se putea altfel, pentru că VINARTE este acolo. Și, by the way, VINARTE nu avea o capacitate de cazare specială pentru cei ce vor să meargă în pelerinaj de degustare la Castel Bolovanu. Vinurile erau și sunt încă (la fel ca și până acuma/de altfel și întotdeauna!) excelente. Dar ce te faci cu rămasul peste noapte? Trebuia să pleci în aceeași – zi și să te întorci până seara. Sau să cauți, în regim de urgență, o cazare disponibilă, unde se putea – și mai ales cum se putea sau cum găseai . Și, poate, până la urmă găseai, totuși, ceva. Dar puteai sau nu să fii mulțumit.
Am fost și noi la Sâmburești. Cu vreun an în urmă, atrași de faima locului, nu am rezistat ispiteiJ. Și am cedat, cu foarte mare plăcere, atunci când Sergio Faleschini ne-a invitat împreună cu un grup mai numeros, la Sâmburești. Zis și făcut. Și, într-o zi de vară, ne-am îmbarcat într-un maxitaxi, un grup de 10-16 oameni și duși am fost într-acolo 🙂 .
Așa am ajuns să îl cunoșteam și pe domnul inginer Urucu, vinificator cu mâini de aur. A trebuit, însă, ca să facem o călătorie de o zi. Care s-a dovedit pe cât de fascinantă, pe atât de obositoare. Sigur, dacă am fi avut la dispoziție cazările care acum ni se pregătesc, poate ar fi fost cu totul altceva. Și asta pentru că am asudat din belșug bătând podgoria cu pasul și invidiindu-l pe domnul inginer Urucu pentru condiția sa fizică. Atunci abia am realizat cu adevărat că, pentru a fi VINIFICATOR, îți trebuie o condiție fizică pe măsură; o condiție fizică de invidiat. Degeaba știi tu meserie așa, teoretic, dacă nu te informezi direct din vie care este stadiul lucrurilor. Și al lucrărilor. Când dă în pârg…Care este momentul optim pentru cules ș.a.m.d.
UN MUST DO sau MUST-HAVE…
Alte crame, care au fost mai grăbite/și cu buzunare mai adânci – și-au construit, deja, propria lor CAPACITATE DE CAZARE. Să ai propriul tău loc de cazare nu este chiar de ici-de colo. Este un imperativ. O necesitate – aș spune – stringentă. Un MUST DO sau MUST-HAVE.
În primul rând, are avantajul că nu mai trambalezi grupul de turiști aflați la degustare, de la sala de degustare până la locul unde turiștii pot pune capetele jos pentru noapte. Și capetele se îngreuiază mai mult de la greutatea/și voluptatea unui pahar în plus care lunecă pe gât cât ai zice pește.
În al doilea rând, când ai niște musafiri mai simandicoși, poți controla chiar tu, owner/ patron/producător de vinuri calitatea condițiilor de cazare. În al treilea și nu ultimul rând, poți să faci mai ușor programul turiștilor pe mai multe zile, știi sigur ce dispoibilități ai la cazare etc. etc.
O comoară de peste 60 de hectare, cum treci Oltul Unde? La Sâmbureşti, ziceam.
În județul Olt. Unde societatea Vinarte deţine în prezent un domeniu cu o suprafaţă totală de (peste) 60 de hectare.
Regiunea viticolă unde se află podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi şi mai frumoase din România. Legat de descoperirile arheologice recente, a fost formulată ipoteza existenţei sale de acum 2.000 ani, dacă te gândești că vinul are un iz de eternitate pe aceste meleaguri. Compoziţia minerală este tipică pentru soluri aluviale, cu posibilitatea de a produce vinuri cu caracter deosebit. Expunerea spre sud-vest a teraselor, coborând spre râul Olt, comportându-se ca un regulator termal, permite coacerea liniştită a ciclurilor de vegetaţie ale strugurilor. Microclimatul ideal al acestor ţinuturi garantează un balans excelent între nivelul zahărului, aciditate şi polifenol. Aici, Cabernet Sauvignon-ul, în primul rând, se află la el acasă. Și dă tonul petrecerii.
- De aceea, poate, în perioada 2007 – 2009, au fost și plantate 36 ha cu viţă de vie din soiul Cabernet Sauvignon.
- Iar în 2013 s-au plantat alte 5 ha din acelaşi soi.
BOLOVANU
În ȚINUTUL BOLOVANU, lucrurile stau cam așa:
Sintetic vorbind, putem să îl descriem cu cifre și date.
Localitatea: Dobroteasa, jud. Olt
- Apelaţiunea:DOC (Denumire de Origine Controlată) Sâmbureşti
- Latitudine:44°35’
- Expoziţia:Sud-Sud/Est
- Înalţimea:260-300 metri peste nivelul mării
- Clima:
Media anuală lumină: 2500 ore
Suma temperaturii medii: 3200-3600 °C
Precipitaţii medii anuale: 450-500 litri/m2 - Solul are compoziția de:
Teren brun, brun-luvic, regasol calcaric, preluvosol calcic, pietrişuri aluvionare. - Suprafaţa: 60 hectare
- Soiuri: Este dominant ca un rege neîncoronat Cabernet Sauvignon.
- Vârsta plantaţiei: Plantație relativ tânără, adică
între 5 şi 20 ani - Producţie:50 q/ha, ceea ce nu înseamnă foarte mult.
MEDALIE DE ARGINT
Mai jos se află un atestat care mărturisește despre felul în care un vin din oroducția CASTEL BOLOVANU 2011 A LUAT MEDALIA DE ARGINT ȘI LOCUL AL DOILEA la WINE REVIEW, în Anul Domnului 2016. Motiv de mândrie și, firește, apreciere superlativă la această adevărată provocare și competiție internațională a vinurilor.
RABBIT MEDIA
Recent Comments