Doar 1% dintre producatorii de suplimente alimentare din Romania isi declara furnizorii de materie prima
Piata suplimentelor alimentare din Romania, estimata la 200 milioane de euro este o piata fragmentata, peste 100 de producatori si importatori activand la nivel de farmacie si magazin naturist. Materia prima are o importanta covarsitoare pentru eficienta produselor. Cine sunt furnizorii de materie prima din aceasta piata? Ei sunt considerati de multe ori secret de afaceri si doar 1% dintre producatorii din Romania, printre care se numara si Alevia, au curajul sa declare furnizorii de materie prima.
Recunoscute pentru beneficiile lor sanatoase, plantele sunt un aliat de nadejde de mai bine de sute de ani, iar sub forma suplimentelor pe baza de extract de plante, eficienta acestora este sporita. Insa, pentru a beneficia de rezultate eficiente, consumatorii trebuie sa stie sa recunoasca suplimentele alimentare de calitate.
Un factor foarte important pentru calitatea produsului este reprezentat de tara de provenienta a extractului. Furnizorii de materie prima din Europa de Vest sunt recunoscuti pentru calitatea superioara a extractului folosit. ”Am ales sa lucram cu un furnizor de extracte din plante vest-european, Naturex, cu sediul in Franta, tocmai fiindca este lider mondial in puritatea extractelor si ne certifica faptul ca toate extractele din plante pe care le luam de la ei sunt de calitate inalta. Din punctul meu de vedere calitatea produsului este data intr-o proportie covarsitoare de calitatea materiei prime”, declara dr. Florin Mitocaru, directorul general Alevia.
Extractele standardizate reprezinta o metoda prin care consumatorii se pot asigura ca preparatele au o valoare terapeutica mare si ca aceasta nu fluctueaza in functie de recolte, zone geografice, climat sau de momentul recoltarii. Consumatorii ar trebui sa deosebeasca cele doua modalitati de obtinere a suplimentelor alimentare pe baza de plante: prin extractie si prin tocarea plantei. „Alevia foloseste extracte de calitate tocmai pentru a putea doza corect substantele active si pentru a obtine un efect terapeutic mare.”
„Spre exemplu, Ginkgo Biloba din produsul Ginkana de la Alevia, este in raport 50:1, adica din 50 kg de planta se obtine 1 kg de extract. Aspectul acesta se verifica pe ambalajul produsului, unde scrie: extract de Ginkgo biloba 24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice”, explica dr. Florin Mitocaru.
De asemenea, consumatorii ar trebui sa stie si ca extractul este de doua tipuri: pur sau adulterat. Diferentierea extractului de calitate de unul slab sau adulterat este subtila si nu este posibila prin verificarea etichetei. Dr. Florin Mitocaru sustine ca cel mai bun indicator de diferentiere a unui produs bun de unul slab este insusi efectul.
„Extractul slab sau adulterat este un extract asupra caruia s-a intervenit in mod artificial, adica este folosit un extract de slaba calitate asupra caruia se adauga substanta activa pana la standardul declarat. Din pacate, acest aspect nu poate fi verificat daca ne uitam pe eticheta sau prospectul produsului, ci prin analize de laborator amanuntite. Din aceasta cauza, cea mai buna dovada a calitatii suplimentului alimentar pentru consumatori este efectul pe care il simt. Dupa ce cumparam un supliment alimentar e necesar sa fim atenti la modul in care ne simtim, sa evaluam impactul asupra sanatatii noastre. Calitatea unui supliment alimentar este data intr-o proportie covarsitoare de calitatea materiei prime. De aceea, cea mai buna dovada a tipului de extract folosit este chiar eficienta produsului. Alevia foloseste extracte de calitate inalta tocmai pentru pentru a obtine un efect terapeutic mare.” a mai spus dl. Mitocaru.
Despre Alevia
Alevia (www.alevia.com.ro) este o companie romaneasca infiintata in 1994, specializata in productia de suplimente alimentare si ceaiuri. Compania, in care lucreaza 160 de angajati, produce 120 de tipuri de suplimente nutritive si 50 de sortimente de ceaiuri, disponibile in peste 4.000 de farmacii si magazine din Romania. Toate produsele Alevia sunt inregistrate, aprobate si avizate de S.N.P.M.A.P.S., parte din Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) Bucuresti si Ministerul Sanatatii. Productia se desfasoara in concordanta cu toate cerintele legii pentru fiecare tip de produs. Alevia are implementat sistemul ISO 9001:2008 de la Lloyd’s Register, din Marea Britanie, unul dintre liderii internationali in domeniul certificarii calitatii.
Recent Comments