Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

OSTROVUL FERICIȚILOR ȘI FERICIȚII DIN OSTROV

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ostrov vine de la denumirea slavă a insulei/lacului și, într-un fel, putem spune că Ostrovul este o insulă/o creație fără drepturi de autor a Dunării.

OSTROVUL-1

Drumul trece ușor, distanța se topește treptat(fir de unt pus pe plită), aproape ca de la sine, nu sunt mai mult de o sută douăzeci și cinci de kilometri.
Ajunși aproape de bacul de la Chiciu, acolo unde se face trecerea pe partea cealaltă, ne însuflețește o boare cât se poate de reavăn, duh de la apa Dunării…Miroase a lemn ud, din luncă.

UN AER DE VACANȚĂ CARE PĂTRUNDE ÎN TOATE
Dincolo de apele Dunării, sunt taberele științifico-fantastice în care se distrează cei tineri/și foarte tineri. Dunărea este și la propriu o graniță, și la figurat: regulile lumii funcționează altfel dincolo.
De la început, te cuprinde un aer de vacanță, poate unde vezi viile și livezile, vișini, piersici, deschizându-și artera verde spre tine: Lucian Velciu, unul dintre proprietarii de la OSTROVIT (împreună cu Oana Belu și fratele ei, Horia Culcescu), ne mărturisea că locuiește mai mult timp aici, deoarece, zicea el, de Ostrov trebuie să ai grijă continuu, tot timpul anului se întâmplă ceva aici.
Am stat cu Lucian la masă și am povestit cum se vede Ostrov/și Ostrovit în toate privințele. Și am concluzionat că are beneficiul absolut a mai multor ore de soare, mai ales via, față de soarele mut mai zgârcit al Nordului.

OSTROVUL-2

NAIADĂ, DE LA NUMELE GAMEI DE VIN CARE TUTELEAZĂ ÎMPREJURIMILE
Pensiunea, nou-nouță – și abia terminată – are un aer grecesc, luminată în culorile alb-albastru. De altfel, piscina generoasă care întâmpină oaspeții, reflectă, într-un mod magnific, albastru cerului. Este și amplasată la mai mare altitudine, pe o colină domoală, care domină întreg peisajul. La CURTEA DINTRE VII, celelalte două mici bijuterii HERON ȘI EGRETA completează colecția de mici bijuterii ale coroanei de la Ostrov.
Apartamentele din pensiune au scară interioară și Rachel, cea care se îngrijește de pensiune, ne primește cu un zâmbet deschis. Cred că asistăm la una dintre cele mai mari capacități de cazare ale turismului enologic din România, dacă nu cumva chiar cea mai. Dacă ar fi să ne luăm după frunzele soiurilor de viță de vie plantate, ai putea să juri că ne aflăm într-un peisaj franțuzesc.

OSTROVUL-3

LA MASĂ CU UN RIESLING FOARTE CUMINTE ȘI ÎNȚELEPT
La masă, ne întâmpină un Riesling cuminte și delicios.
În conversație cu Lucian Velciu, tocmai remarcăm că viile sunt foarte sănătoase și strict îngrijite, judecând după frunze – și aspectul plantelor. Lucian tocmai ne întărește convingerea – și ne invită să privim și livada de vișini, aflată undeva la un orizont aproximativ.
Acum, lucrările la pensiune (NAIADA) se află la finalizare, ceea ce lipsește este peisagistica/amenajarea peisajului.

URMEAZĂ AMENAJAREA PEISAJULUI, VA RĂSĂRI COLȚUL IERBII
Urmează nivelarea, cu un tăvălug, a pămîntului, care, încă, mai are bolovani zgrumțuroși.  Lucian are intenția de a planta, pentru început, un gazon discret.
La marginea aleilor, încă stau betonierele. Cimentul încă nu s-a uscat bine pe fundul lor. Suntem, într-un fel, niște privilegiați: vedeam minunea de la Ostrov pentru prima dată.
Pești răpitori abia așteaptă să fie înghițiți de turiștii flămânzi.
Și vorace. Solzii sclipesc în lună – și cântă.
Pentru că e vineri, ne-am mulțumi cu un meniu de post: fasole. Gustoasă.
Am văzut, deja, prima pereche de turiști, oficial acceptați la Ostrov. Au venit, cu două mici cățelușe – și copiii. Turiști de week-end, la început, ca și noi. Minunea a început. Funcționează.

OSTROVUL-4

Va urma(partea a doua)

NICOLETA și MIHAIL GĂLĂȚANU


TRASEU. INFORMAȚII PRACTICE, AJUTĂTOARE

  1. HARTĂ. UNDE SE AFLĂ
    Parcurgând harta, se poate vedea că Ostrov/comuna Ostrov este unul dintre cele mai sudice puncte ale României. El se găsește sub multiplele brațe și bucle pe care le face Dunărea.
  1. DESCRIEREA DRUMULUI: CUM AJUNGEM LA OSTROV?
    Trecerea cu bacul: obligatorie. Cât durează? Între 20 și 30 de minute, mai bine treceți acolo o jumătate de oră ca să nu aveți surprize. De notat că trei bacuri circulă non-stop. Cît durează drumul pe autostradă? Aproape o oră, în cel mai bun caz patruzeci și cinci de minute – sau cincizeci. Apoi pe drumul Călărașiului? Pe drumul Călărășilor,  cincisprezece sau douăzeci de minute, funcție de aglomerație.
  1. PE UNDE IEȘIM DIN BUCUREȘTI. DRUMUL DIN CAPITALĂ
    Din București se iese pe Bulevardul Theodor Pallady sau pe Splaiul Unirii, în ambele cazuri se ajunge pe Autostrada Soarelui, unde se parcurge aproximativ 100 (101) de kilometri, după care se iese pe la Drajna. Parcursul pe Autostradă a cam 45 de minute.
    De la Drajna la Călărași se merge pe un drum național, cam 25 de kilometri.
    De la Călărași la Ostrov drumul ar măsura în jur de 20 de kilometri.
    Înainte de ajunge la Ostrov, se traversează orașul (Călărașiul nu este un oraș foarte mare, în ciuda faptului că este reședință – foarte pitorească! – de județ), pe câteva străzi (Eroilor, Plevna), până la bac/ieșirea de Sud a orașului.
    Călărașiul, și el, de altfel, este un oraș așezat pe Dunăre (și dependent, în mare parte, de ea).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation