Pregatiti-va de controale, fermieri! APIA tocmai a facut un anunt prin care le transmite fermierilor ca a inceput acea perioada a anului in care au loc verificari riguroase de catre inspectori (in teren) cu scopul de a se asigura ca activitatea afacerilor are loc in conformitatea cu legea in vigoare.
De aceea, oricine care va fi gasit ca nu respecta legea va fi tras la raspundere, iar pedepsele sunt drastice, anunta oficialii ISU. Nu este deloc o intamplare faptul ca in aceasta perioada APIA a decis sa faca aceste verificari, pentru ca primavara este perioada cea mai activa in muncile agricole de igienizare a suprafetelor agricole, ca sa nu mai vorbim de sumele de bani care vor incepe in curand sa fie livrate in conturile fermierilor, dar si pregaitrea de depunere a cererilor pentru campania de anul acesta. Tot in acest context, APIA a mai atentionat cu privire la fermierii care isi incendiaza terenurile agricole. Sanctiunea pentru arderea ramasitelor vegetale cu scopul de a-si curata suprafetele agricole au sanse mari sa rateze subventiile. Masura este luata in contextul in care o astfel de actiune a devenit o obisnuinta, cutuma care ar trebui eradicata.
Desigur ca in cazul in care fermierii sunt victima unor incendieri a suprafetelor lor agricole de catre altii, ori focul vecinului s-a extins si proprietatea lor, atunci ei sunt obligati sa anunte imediat AIA, mai exact, nu ar trebui sa treaca mai mult de maxim zece zile lucratoare de la constatarea incendiului.
Nu trebuie sa uitam ca, pana la urma, dupa cum declara si pompierii, incendierea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, in lipsa unui permis de lucru cu focul si, in acelasi timp, in lipsa unor masuri minime de asigurare ca focul nu se va extinde si pe terenurile vecine, reprezinta o contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei la 2.500 de lei. Pedeapsa este atat de drastica dintr-un motiv foarte simplu si anume: normele de ecoconditionalitate, inclusiv cele pentru stabilirea unui nivel normal de materie organica din sol si interdictia de a incendia miristile arabile. Scopul prezentat acestei masuri este intretinerea materiei organice in sol si prevenirea poluarii atmosferei.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2017/03/17/conditiile-ce-trebuie-respectate-pentru-a-primi-subventia/
http://agricult.ro/2017/03/14/plata-schemelor-pentru-fermieri-pe-judete/
http://agricult.ro/2017/03/13/noi-informatii-despre-acordarea-denumirii-de-produs-montan/
Recent Comments