Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Connect-R, duelul muzical al anului, Red Bull SoundClash
Pe 23 mai, Red Bull SoundClash, bătălia muzicală a anului,  se întoarce la Romexpo cu cea de-a 6-a ediție. Două scene față-n față, doi artiști reprezentând genuri muzicale complet diferite, un singur învingător ales de public. Connect-R este primul artist confirmat al ediției din acest an. Adrian Despot va fi ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
vacanțe, ammouliani, insula măgarilor
AMMOULIANI, DOI-ZERO. INSULA MĂGARILOR INSULA MĂGARILOR Când am ajuns acolo, ne-am relaxat. Trai, neneacă... Pe vătrai. Am poposit pe o insuliță mică, pustie. Unde poți să uiți totul. Uiți și de ce te-ai născut... Dar, oare, ne-am născut? Sunt în dubii... Mai întâi, însă, de a ajunge în Drenia, a ...
Read More

O nouă lege pentru biomasă și biogaz – Energie termică mai ieftină

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

20 speakeri de top din România și Europa au analizat evoluțiile și granturile UE pentru sectorul biomasei și biogazului

O nouă lege pentru biomasă și biogaz înseamnă: Energie termică cu 20 – 30% mai ieftină pentru cetățeni și companii

 

Pentru prima dată, 4 ministere, ANRE și ARBIO colaborează  pentru a pregăti noua Lege pentru sectorul biomasei și biogazului, în timp ce o comisie parlamentară lucrează la noua Lege pentru energie termică. În același timp, am intrat în perioada finală a discuțiilor pentru sistemul Feed-in-Tariff (pentru proiecte cu o capacitate instalată de până la 0,5 MW) și al patrulea certificat verde pentru proiectele de Bioenergie cu randament ridicat de cogenerare. De asemenea, o nouă lege pentru culturile energetice este în discuție și granturi UE de 232 milioane de euro au fost asigurate exclusiv pentru sectorul nostru!

Asociația Română de Biomasă și Biogaz a organizat ARBIO Biomass & Biogas FORUM + Workshop-ul ARBIO dedicat culturilor energetice, pe 9 iunie, la Capital Plaza Hotel, București, cu 164 de participanți, dintre care cel 87 (!) de investitori din România și din alte 11 țări. Investitorii prezenți în sală au confirmat că “odată ce legislația există, suntem gata să investim în zeci de proiecte, așa cum avem acorduri cu fermieri, fabrici cu deșeuri etc.”. La acest eveniment au fost prezentate cele mai recente informații cu privire la evoluțiile sectorului bioenergiei și au fost oferite referințe ale experților de top români și europeni în ceea ce privește sectorul cel mai promițător din anii următori. De asemenea, ARBIO a prezentat în detaliu principiile propunerii sale privind noua Lege de bioenergie.

Anca Bujor, Ministeriul Energiei: “Lucrăm împreună să găsim  o soluție pentru Biomasă.”

În mesajul său la FORUM-ul ARBIO, Doamna Bujor, Consilier în Ministerul Energiei a confirmat faptul că “statul român consideră Biomasa o prioritate pentru țară în anii care vor veni, de asemenea, în conformitate cu principiile noii Strategii de Energie pe care le elaborează. Evoluția acesteia până în prezent nu a fost satisfăcătoare și dorim să schimbăm acest lucru prin pregătirea și votarea unei noi legi pentru sectorul biomasei, sau prin alte soluții pe care le vom găsi împreună”.

Ilias Papageorgiadis: “Noua Lege pentru biomasă și biogaz înseamnă mijloace mai ieftine pentru energie termică pentru cetățeni și companii.”

Președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz, domnul Ilias Papageorgiadis, a subliniat faptul că noua Lege pentru biomasă și biogaz este extrem de importantă, nu numai pentru sectorul energetic, dar mai ales pentru România. “Prin a primi ceea ce merităm, un venit stabil și fără surprize, sectorul nostru va oferi României mult mai mult. Dorim să folosim deșeurile și culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasă și biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetățeni, dar și pentru companiile cu unități de producție. Estimăm că efectul va fi o reducere a facturii cetățenilor cu 20-30% și avem deja exemple concrete care confirmă acest lucru.

De asemenea, mii de fermieri și companii cu deșeuri vor evita sancțiunile de 80 Lei/tonă (începând cu 01.01.2017) și 120 lei/tonă (începând cu 01.01.2018), care vor fi taxați pentru fiecare tonă de deșeuri ce nu vor fi tratate în conformitate cu noile directive UE. Se poate adăuga crearea de mii de noi locuri de muncă, mediul va deveni mult mai curat, va fi produsă energie de bază, plus se vor economisi bani din importurile de combustibili fosili, vom deveni mai independenți din punct de vedere energetic. Avantajele biomasei și biogazului sunt peste 40 la număr. Oferim înapoi României mult mai mult decât primim.”

Conferinta-3

Secretarul general al COPA – COGECA, domnul Pekka Pesonen, a subliniat importanța biomasei și biogazului în sectorul agricol din întreaga Europa. “Acum este momentul ca România să implementeze ceea ce restul Europei a făcut în anii anteriori și vom fi aici pentru a sprijini acest progres, care oferă multe beneficii pentru toți cetățenii”.

Membrul consiliului Director al Asociației Europene de Biomasă, domnul Didzis Palejs, a oferit un exemplu excelent referitor la ceea ce biomasa poate oferi unei țări: “În Letonia, suntem exportatori de biomasă și importatori de combustibili fosili. Dar am observat că importăm echivalentul a 7 TWh de gaze naturale pentru 55 euro/MWh și exportul lemnului de energie de 7 TWh pentru 13 Euro/ MWh. Acest lucru înseamnă că pierdem anual 280 de milioane de euro. România, cu un consum mult mai mare se confruntă cu siguranță cu aceeași problemă și o pierdere mai mare. Prin urmare, biomasa este soluția pentru eficiență energetică și pentru mai puține importuri. ”

Membrul consiliului Director al Asociației Europene de Biogaz, domnul Attila Kovacs, a prezentat stadiul biogazului și biometanului în Europa, a analizat lista lungă de avantaje pentru agricultură și producție și s-a concentrat pe potențialul din România. “În România este o economie bazată pe agricultură și producție. Ambele au deșeuri de gestionat și soluția este biogazul. Europa a luat deja direcția către biogaz și biometan, transformând o problemă de mediu într-o soluție. Există mai mult de 7.900 MW de biogaz, răspândit în 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de muncă. România are mai puțin de 10 de proiecte, astfel că puteți realiza potențialul existent aici “.

Bogdan Alecu, Director, Direcția LEADER, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală a prezentat opțiuni de finanțare pentru sector în cadrul noului PNDR.

Laurențiu Baciu, Președinte LAPAR, a solicitat mai multe informații și exemple pentru fermieri, înainte de a lua o decizie și a întrebat retoric: „Oare de ce în toată Europa sectorul este dezvoltat iar în România încă nu este?”

De asemenea, președinții asociațiilor profesionale și federațiile s-au alăturat FORUM-ului ARBIO și au exprimat că susțin sectorul Bioenergiei:

 • Costel Olteanu, co-Președintele Confederației Patronale Business Romania
 • Emil – Florian Dumitru, noul președinte al Federației Naționale PRO AGRO
 • Ștefan Padure, Președinte  APAR
 • Cătălin Dragostin, Președinte  ESCOROM

Investitorii și experți au fost de asemenea prezenți, dintre care:

 • Serban Țigănaș, CEO al TEBEnergy Business
 • Cristinel Popescu, Director de Genesis BioPartner
 • Loredana Mihailescu, Șef Departament Energie, CMS Cameron McKenna România, casa de avocatură cu care ARBIO colaborează pentru a elabora propunerea sa către ministere pentru Legea Biomasei și Biogazului.
 • Gabriela Soare, Senior Manager, Departamentul fondurilor și subvențiilor UE, Baker Tilly România

După ARBIO Biomass & Biogas FORUM, ARBIO Workshop pentru Culturi Energetice a unit peste 60 de participanți interesați pentru sector, care au apreciat structura discuției, cu 10 întrebări comune și răspunsuri, accelerate de către cei 4 vorbitori, toți experți în sector. Moderatorul a fost Dna Speranta Lilian Neagu, Consilier pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Agriculturii, iar speakerii au fost:

 • Sandor Benko, Kontrastwege
 • Andrei Apetrei, PFA Andrei Apetrei
 • Ruben Budău, I.I. Kopacz Nandor
 • Martin Bikfalvi, Paulownia Greene Internațional

După Workshop, împreună cu experții, mulți participanți au vizitat culturi cu plante energetice.

Conferinta-17

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation