Recent, Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan a anuntat un prim set de masuri privind simplificarea Politicii Agricole Comune, in special asupra normelor ce prevad efectuarea platilor directe in 2015.

„Unele propuneri ce au ca obiectiv simplificarea platilor directe nu necesita o modificare a normelor legislative. Dorim insa sa realizam cel putin sase schimbari concrete care vor usura viata fermierilor, precum si birocratia din administratiile nationale”, declara Phil Hogan.

 De fapt, masurile pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le aplice fac referire la:

  • acceptarea statelor membre sa depuna doar o cartografiere a zonelor declarate de interes ecologic (EFA), conform sistemul de identificare a parcelelor.
  • oferirea unei flexibilitati mai mari in ce priveste identificarea zonelor de interes ecologic (EFA).
  • acceptarea gardurilor vii sau a fasiilor impadurite care au goluri de pana la 4 metri.
  • acceptarea unei zone „tampon” intre suprafetele declarate de interes ecologic si restul terenurilor
  • simplificarea procedurilor prin care se identifica tipuri specifice de pajisti permanente in cadrul sistemului de identificare a parcelelor.
  • posibilitatea ca o fosta zona de interes ecologic sa fie compensata cu o alta suprafata protejata.

Totoodata, Comisia pentru Agricultura a anuntat ca plantele leguminoase pure (precum lucerna) nu ar trebui considerate, prin definitie ca pajisti permanente dupa 5 ani. Mai mult decat atat, Phil Hogan a precizat ca perioada de declarare a terenurilor necultivate, respectiv perioada in care deja exista angajamente privind agromediul nu vor fi luate in considerare la calcularea perioadei de 5 ani pentru pajistile permanente.

„Eforturile noaste privind simplificarea noului regim de plati directe nu se poate opri doar la aceste aspecte. Voi prezenta in perioada urmatoare un pachet suplimentar de amendamente in acest sens”, a mai adaugat comisarul european pentru Agricultura.

Noile amendamente privind simplificarea platilor directe vor fi in special pentru tineri fermieri, precum si sprijinului cuplat facultati. Modificarile ar putea fi valabile de la inceputul anului 2016.

producao1