TOP(TOPWINES.RO): CHESTIONAR BIO:
Vinul BIO
- Ce înseamnă un VIN BIO, PENTRU DUMNEAVOASTRĂ, ca producător?
Vinul BIO, sau mai corect spus ECOLOGIC, provine, in primul rand, din struguri cultivati in sistem ecologic. Adica in plantatia respectiva nu folosim pesticide, erbicide, ingrasaminte chimice. In ultimii ani s-a dezvoltat o industrie a input-urilor ecologice , adica fertifizanti organici, pe baza de alge, humus, microorganisme, etc., substante organice natural care impiedica atacul principalelor boli si daunatori ai vitei-de-vie precum uleiul de Neem, etract din seminte de citrice, extract de urzica, preparate bacteriene, etc. care ne usureaza munca de pastrare a ueei recolta de struguri sanatoasa in viile ecologice.
Din strugurii ecologici, respectand anumite reguli, adica limitarea cantitatii de sulf utilizata, folosind drojdii ecologice, obtinem vinul ecologic, sau BIO, asa cum il gasim denumit in magazine. - Aveți CERTIFICARE și ce fel de?
Pentru a fi recunoscut ca si cultivator ecologic, trebuie sa respecti niste pasi bine definiti: inchei contract cu un organism de certificare care te va monitoriza pe tot parcursul procesului de productie si care iti va elibera un certificate de conformitate. Apoi te inscrii la directia Agricola teritoriala si la APIA pentru a beneficia de subventii acordate special pentru producatorii ecologici. Toti acesti pasi sunt respectati, conform regulamentelor europene specifice. - Are loc o analiză a vinurilor dvs ?
In momentul in care doresti sa vinzi vin ecologic, acesta este analizat in ceea ce priveste reziduurile de pesticide de catre un laborator independent si in baza unui bulletin de analiza, organismul de certificare elibereaza un document care certifica calitatea de ecologic a vinului. In acsest mod, putem vinde vin ecologic in toata comunitatea europeana. - Ajută statul PRODUCĂTORII BIO/sau nu?
Prin mecanismul de subventii, producatorii ecologici sunt sprijiniti prin alocarea unor sume pe hectar, dar, trebuie sa precizam ca aceste sume (479 euro/ha) sunt insuficiente pentru a incuraja intrarea in acest sistem sau mai ales, ramanerea fermierilor in sistem, avandu-se in vedere ca exista pierderi de productie, in functie de ani, de pana la 50-60%. - De pe ce suprafețe recoltați struguri BIO ?
Noi cultivam in sistem ecologic 54 hectare de vie plantate cu soiurile pentru vinuri albe Columna si Chardonnay si soiuri pentru vinuri rosii: Feteasca neagra, Mamaia, Cabernet Sauvignon si Pinot noir.
Obtinem aproximativ 200 tone de struguri ecologici pe care ii procesam separat de cei conventionali. - Sunt recunoscute, pe plan european, STANDARDELE în certificare ?
Pentru a obtine un astfel de produs – Vinul ecologic- trebuie sa respectam doua regulamente europene: Reg. CE 824/2007 – aplicat tuturor produselor ecologice in general si Reg. CE 203/2012 – dedicat special obtinerii vinurilor ecologice. Aceste regulamente indica substantele admise in agricultura ecologica si pentru vinificarea strugurilor ecologici, normele de pastrare, etichetare si comercializare a acestor produse. - CÂT de dificil este să produci struguri și vinuri BIO?
Depinde, pe de o parte, de soiul cultivat in acest sistem, de rezistenta lui genetica la factori de mediu stressanti, precum ger, seceta, atac de boli si daunatori si pe de alta parte, depinde de evolutia principalilor factori climatici precum temperatura aerului, precipitatiile cazute in anumite faze de dezvoltare, elemente climatice exceptionale precum geruri tarzii de primavara, grindina. In anii moderat secetosi, asa cum intanim de obicei la Murfatlar, putem spune ca este ceva mai usor de aplicat acest sistem. - SECTORUL viti-vinicol VI SE PARE îndeajuns stimulat/SAU ar fi loc de mai bine?
Fata de alte sectoare, acesta se “misca destul de bine”. Totusi, cand este vorba de promovarea vinului romanesc inafara tarii avem mult de lucrat , mai ales la mentalitatea ca fiecare se descurca asa cum poate…
Recent Comments