- Dafin – condimentul ce oferă gust mâncării
Dafinul este un arbust cu frunzele veșnic verzi, ușor ondulate pe margine. De obicei, el este folosit doar pentru a oferi preparatelor noastre un gust mai bun, însă puțini știu ce beneficii pentru sănătate poartă; ba chiar mai puțini cunosc și faptul că trebuie scos din mâncare după ce a dat savoarea. Studiile realizate asupra uleiurilor esențiale din structura foilor de dafin dovedesc că ele pot fi toxice anumitor patogeni periculoși, cum sunt bacterii și fungi.
Propriu-zis ele pot fi consumate, dar nu e de recomandat, din cauza faptului că-ți pot rămâne în esofag, dar și ppentru că pot produce perforații la nivelul intestinelor. Chiar și dacă le toci, tot nu este recomandată consumarea lor.
- Gust
Dacă sunt consumate întregi, frunzele de dafin sunt înțepătoare și nu au gust bun deloc. Precum multe alte condimente, ele se folosesc strict pentru gust, in sine nu sunt comestibile. Atunci când îs uscate, parfumul este pe bază de plante, ușor floral și seamănă cumva cu oregano și cimbru.
- Structura chimica
Frunzele au cam 1,3% uleiuri esențiale (ol. Lauri folii), adică conțin 45% eucaliptol, 12% alte terpene – o grupă de compuși organici – 8-12% acetat de terpinil, 3-4% sesquiterpene, 3% metileugenol și alte α- și β- pineni, felandrenă, linalol, geraniol, terpineol și conțin, de asemenea, acid lauric.
- Indienii și filipinezii le utilizează des
În bucătăria indiană, frunzele de dafin sunt deseori utilizate ca înlocuitoare ale frunzelor de dafin indian, cu toate că aroma diferă. Se găsesc mai mereu în orez precum biryani și ca ingredient în garam masala. Frunzele de dafin (laur) sunt adesea ambalate sub formă de tezpattā (तेज़पत्ता, termenul hindi pentru frunza de dafin indian), putând fi ușor confundate.
În Filipine, frunzele de dafin uscate se utilizează sub diferite forme în bucătăria specifică, cum ar fi menudo, carne de vită și adobo.
Recent Comments