Dupa cum toti stim bine, ca tot s-a mai tot spus asta despre noi romanii, suntem mancatori inraiti de mici, in special cand da vara navala peste noi, insa, probabil momentul cand cumparam cele mai multe produse de acest gen este de…1 MAI! Ati ghicit, 1 mai, ziua in care toti romanii au zi libera si ies afara la un gratar si pun friptura, micii si alte carnuri sa sfaraie bine pe gratar. In doar 2-3 zile vanzarile pot atinge si la 1.500 de tone, mai pe scurt, imaginati-va 30 de milioane de mititei pe cine stie cate gratare cum se prajesc la soare si romanii cu berile in maini! Noi romanii iubim viata si o apreciem cum trebuie!
“Pentru a răspunde cerințelor consumatorilor privind produsele devenite deja tradiționale pentru 1 Mai, estimăm vânzări în zilele care urmează de la fiecare procesator de mici în parte care pot ajunge la 30 și 100 de tone. Pe ansamblu, se estimează comercializarea a 1.200—1.500 tone de mici, poate și mai mult, dacă vremea va fi prielnică pentru activitățile în aer liber. Pentru unii procesatori, în aceste zile creșterea producției poate atinge 30% din producția de mici dintr-o lună obișnuită. Dacă ne gândim că micul are, în medie, 40 de grame, se poate ajunge la un număr impresionant, respectiv în jurul cifrei de 30 de milioane de mici numai în minivacanța de 1 mai”, a spus Dana Tănase, director executiv la Asociației Române a Cărnii (ARC), pentru AGERPRES.
Totodata, un oficial al procesatorilor recunoaste ca micii traditionali romanesti sunt atat de buni incat ajung si pe pietele externe, din afara, si nu intr-un numar mic, ci ajunge la un procent de 5 – 10% din productie, in special in tarile ca Italia si Spania, unde exista si multi romani.
Cum ne dam seama de calitatea micilor pe care-i cumparam?
Totusi, daca tot vine 1 MAI, mai ales ca suntem siguri ca si voi cititorilor o sa vreti sa luati niste mici (eu sunt sigur ca o sa fac asta!), trebuie sa stiti si cum va dati seama de ce fel de mici trebuie sa cumparati. Cand esti la magazin incearca sa te uiti dupa carnea care e mai inchisa la culoare si fara pete albe pe ea. MEDICII GARANTEAZA CA ASTA E RETETA SUCCESULUI: “Există multe reţete de mici, se pot face din carne de porc, vită sau oaie în diferite proporţii, la care se adaugă grăsime. Ei bine, cantitatea de grăsime face diferenţa între un mic de calitate şi unul de duzină, conţinutul de grăsime putând varia de la 10 la 20%. Carnea e prietenă siluetei, deci alegeţi mici cu cât mai multă carne. Secretul stă în culoare. Așadar, verificați eticheta înainte de a cumpăra“, ne atentioneaza medicii.
Totodata, tara noastra se gandeste sa faca un lucru foarte bun, adica sa creeze o adevarata cultura a micului, ca sa spunem asa, dar o cultura traditional romaneasca. Mai exact, Asociația Română a Cărnii (ARC) este pregatita sa parcurga toti pasii pentru a obtine protectia europeana pentru micu ltraditional romanesc, din moment ce oricum acest produs si-a creat un renume pe piata europeana.
“În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind înregistrarea produselor românești în sistemele de calitate la nivel european, care asigură păstrarea tradițiilor și conferă produselor valoare adăugată, am identificat o serie de produse din carne al căror caracter tradițional poate fi demonstrat prin rețete vechi de 30 ani și care ar putea fi înregistrate ca specialități tradiționale garantate (STG). Dintre acestea, putem enumera: micii, cârnații cabanoși, cotletul haiducesc, dar și diverse sortimente de salamuri. Urmează ca în perioada următoare să evaluăm care sunt sortimentele cu impact asupra consumatorului, care pot aduce plus valoare procesatorilor și să începem procedura de înregistrare”, a adaugat Dana Tănase.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://topbrands.com.ro/venitul-minim-garantat/
Recent Comments