Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Corteva Agriscience, Dadelos Agrosolutions, Comercializarea Globala, Biostimulatorilor
Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui. Acest ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
la sud de europa, malta, insula de miere
Malta: INSULA DE MIERE Malta. O INSULĂ DE MIERE. Ia, hai, faceți un efort și imaginați-vă: CUM ar arăta o INSULĂ DE MIERE? Nu. Nu (ca) un BORCAN. Nu o chesea. Ci un ARHIPELAG. Malta. Cinci insule. Sau, măcar, o insulă. Meliferăm Că de aia se și cheamă MELITHA. O ...
Read More

CRAMA DOMENIILE ANASTASIA(I)

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Crama de la Domeniile Anastasia este, poate, una dintre cele mai mari realizări ale lui Marin N. Constantin din ultimii ani. Acum un an, când am intrat pe poartă la Domeniile Anastasia, primul lucru de care proprietarul (the owner) mi-a vorbit a fost CRAMA.

Și, drept lucru, crama arată foarte bine. Este nou-nouță. Strălucește. Și nu doar de curățenie. Nu doar de bună îngrijire. Ci, pur și simplu, arată ca un pahar. Impecabilă. Noutatea încă nu și-a epuizat fascinația. Nici asupra noastră.

Intrasem pe poarta ei când era numai în proiect. Pe când era numai un șantier. Puteam vedea, atunci, doar cu ochii minții ce va să fie/și cu ajutorul celor spuse de proprietar. Erau, doar, căscate în pereți, niște borte, ca niște lăcășuri prefigurând construcția viitoare.

ÎN PRIMĂ INSTANȚĂ, ERA DOAR UN SIMPLU ȘANTIER
Pe locul liftului, se ivea o gaură, ca un tub vertical/prin care avea să circule mașinăria. Crama era (proiectată) tot la subsol – și, în consecință, arăta doar asemeni unei văgăuni. Acolo aveau să vină cilindrii – dar cilindrii nu erau pe lume, încă; sau nu pe lumea asta.

Am coborât, foarte încet – și cu maxime precauții! – scările în penumbră; semi/întunericul se cernea pe treptele care încă nu auziseră de finisaje.

Între două trepte, m-am gândit că există, așa am auzit, și o cramă Anastasia în California/ Beverly Hills, cu un nume similar cunoscutei cântărețe/muziciene (și actrițe).

Probabil că micuța Anastasia, fiica lui Marin Constantin, nu știe încă nimic despre toate aceste coincidențe. Ea este numai bucuroasă că, în cinstea ei, s-a dat numele cramei de la Strejnic/Ploiești.

*

În față, mergea Marin Constantin, ca o călăuză – și gazdă ce se afla.

Călcam prudent, cu grijă, în urma lui, ca nu cumva să calc strâmb și să mă fac miș-fărâmiș: cred că gândeam că, în doi ani – cel puțin – trebuie construcția să se isprăvească.

Ei bine, crama a fost gata în mai puțin de un an.

 Absolut incredibil! Așa mi-am dat seama/și ne-am dat seama (cu toții) de forța (de lucru) și de hotărârea nestrămutată a  investitorului de a realiza/făptui ceva. Dar, deopotrivă, și a constructorului.

Căci, este bine de știut, Marin Constantin are și o firmă de construcții în portofoliu.

TOTUL A PORNIT CU/PRIN ALEGEREA AMPLASAMENTELOR
Recapitulând, de la bun început, lucrurile trebuie să spunem că totul a pornit cu /prin alegerea amplasamentelor pentru plantațiile de vie, care nu a fost deloc lăsată la voia întâmplării.

Știut este, centrele viticole Urlați și Valea Călugărească au o veche și bogată tradiție viticolă și o climă care se apropie de cele existente în celebrele regiuni – din Franța și din Italia – Bordeaux sau, respectiv Toscana.

Din cele șapte hectare cumpărate au fost păstrate în producție și reabilitate numai 1,2 hectare, cultivate cu soiul Merlot.

Celelalte au fost defrișate – în timp – și replantate cu soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, pentru vinurile roșii. În contul vinurilor/soiurilor albe, soiul Chardonnay a fost ales pentru plantare.

NU PUTEA LIPSI UN PIC DE TEHNOLOGIE
Nu putem să continuăm fără să adăugăm un strop de tehnologie (măcar un strop!)…

Din vie, trebuie să menționăm că strugurii sunt culesi manual.

Ulterior, sunt puși în lădițe, care au o capacitate de maxim 13 kilograme.

Pe urmă, ei sunt păstrați în depozite răcite până la prelucrare, pentru ca mustuiala și mustul, la momentul zdrobirii, să aibă o temperatură cât mai scăzută…

(va urma)

VOX POPULI

Despre Anastasia

Avem alături două opinii, care contribuie la formarea unei păreri despre ce crede VOCEA LUMII, în privința DOMENIILOR ANASTASIA: 

  1. Am avut plăcerea de a participa la un eveniment în 28 octombrie și am găsit aici o echipă, care arată ca o familie. Am simțit multă energie pozitivă la Strejnic, aici, nu foarte departe de Ploiești – și, mai ales, dorința de a face lucruri bune. Cunosc destul de bine vinul din partea locului (podgoria Dealu Mare inclusiv) și, mai cu seamă, cel realizat de această cramă, așa că m-am bucurat din plin de el, alături de preparatele gătite la fața locului. Nici vremea ușor defavorabilă nu a reușit să strice bunul mers al evenimentului. Felicitări, domnului Marin Constantin si întregii echipe de la Domeniile Anastasia pentru organizare! 
  2. Am încercat Cabernetul îmbuteliat de ANASTASIA…. Catifea, finețe, eleganță, parfum, cu verdictul: un vin perfect echilibrat de care nu mă mai satur. Vă multumesc – și sunt clientul vostru pe viață (care sper să nu fie chiar scurtăJ). Să nu stricați rețeta! 🙂

 

MIHAIL GĂLĂȚANU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation