Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec Iubesc Vinul Romanesc

vinuri, 1000 de chipuri, zona fintesti, dealumare
Procesul de vinificatie este dedicat revelarii personalitatii varietale a fiecarui soi, in conditiile oferite de zona Fintesti din DealuMare. Vinurile albe sunt obtinute prin fermentarea la rece a musturilor, limpezite in prealabil prin decantare gravitationala, tocmai pentru a retine prospetimea si aromele caracteristice soiului. Toate aceste procese sunt efectuate in ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
FGCR ȘI-A SCHIMBAT LOGO-UL Noutăți de la FGCR: FONDUL DE GARANTARE ȘI CREDITARE și-a schimbat imaginea. Și, în primul rând, logo-ul. Culoarea dominantă a rămas, desigur, tot verdele. Spicele și-au păstrat, și ele, locul de onoare. Schimbarea (minimală) de identitate noi conchidem/opinăm/o apreciem drept binevenită. În primul rând, credem, cu ...
Read More
AVINCIS
Drojdia de bere este unul dintre cele mai bune revitalizante şi daca este consumata cum trebuie si des, atunci acesta chiar poate incetini procesul de îmbătrînire. Mare atentie! Drojdia nu se consuma altfel decat sub forma de extracte în care produsul este inactivat. Acest articol este numai informativ! Un continut ...
Read More
MALTA TRAVEL
ammouliani, grecia, peninsula halkidiki, sfântul munte athos
O  insulă din Grecia, mai precis din peninsula Halkidiki, dar aflată la intrarea în Sfântul Munte Athos, este cea mai nouă – și îndrăznesc să spun – cea mai surprizătoare intrare din outcoming. Ruși, sârbi, bulgari și români (re)constituie topul turiștilor care ajung la Ammouliani, dar – atenție – nu ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

COTEȘTI, LA TEMELIA UNIRII!

Se găsește la îngemănarea celor două principate/și este simbolul ei

În anul Centenarului, intră în rubrica noastră LA CENTENAR, Podgoria Valahă Cotești. Ea este, într-un fel, simbolul Marii Uniri. Nu doar pentru că este la granița (fostă) între cele două principate române. Ci și pentru că are în plantații soiuri îndrăgite atât în/din Moldova cât și în Țara Românească. Cotești poate foarte bine să încapă în Moldova, dar la fel de bine și în Valahia. Însă, până la urmă, ea nu e decât o îngemănare, o unire – în vinuri, dar și în terroir/pământuri a celor două țări românești care, prin actul lor primordial, au constituit România – și fără de care nu ar fi existat nici România Mare, prin alipirea Transilvaniei la patria-mamă…

Dacă ar dori cineva să scrie/ sau rescrie o istorie a viticulturii şi vinificaţiei româneşti, atunci autorul ar trebui să rezerve un capitol important Podgoriei Coteşti, una dintre marile podgori ale Vrancei, alături de Panciu şi Odobeşti.

COTEŞTI pentru CENTENARUL de VINURI  ROMÂNEȘTI

Scurt istoric
Pământul din arealul Podgoriei Coteşti are toate caracteristicile necesare obţinerii unor produse viticole de calitate superioară. În acelaşi timp, în întreprinderile şi fermele viticole din zonă, precum şi în centrele de vinificaţie, în ultimii 40 de ani şi-au desfăşurat activitate specialişti cu o bogată expertiză profesională în domeniu.

Unul dintre ei este inginerul Vintilă-Horia Furtună, care şi-a legat numele de localitatea Coteşti şi de viticultura din zonă. El este unul dintre cei câţiva fondatori ai Salonului (ulterior numit Festival) Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus”, a cărui primă ediţie de mare succes a avut loc în octombrie 1991. Horia Furtună a avut o contribuţie importantă la înfiinţarea de plantaţii noi cultivate cu soiuri valoroase, renumite în podgorie, din care menţionăm strugurii de masă Chaselass, Coarnă, Muscat Hamburg, Cinsaut, Muscat de Adda, precum şi cele de vin: Fetească albă, Fetească Regală, Sauvignon, Semillon, cele din grupa Pinot, Muscadelle, Muscat Ottonel, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon.

Pe spaţii mai restrânse se mai întâlnesc Galbena de Odobeşti, Plăvaia şi Frâncuşa. Toate soiurile amintite poartă caracteristicile lor bine distincte, înscriindu-se definitiv în istoria viticulturii şi oenologiei româneşti. Diversitatea soiurilor viticole În decursul timpului, vinurile din Podgoria Coteşti au fost răsplătite cu numeroase medalii naţionale şi internaţionale la concursurile de vinuri. Viaţa lui Horia Furtună s-a confundat cu dragoste faţă de viţa de vie, cu grija faţă de întreţinerea cramelor şi pivniţelor aferente, risipite printre vii, care au aparţinut odinioară unor oameni de litere sau de ştiinţă precum scriitorul Duiliu Zamfirescu, savantul Simion Mehedinţi, istoricul Constantin C. Giurăscu şi Victor Slăvescu.

Vintilă-Horia Furtună a înfiinţat Societatea Comercială Dyonisos Coteşti S.A. în anul 1995, în conformitate cu reglementările juridice în vigoare şi cu scopul clar menţionat în Statut de a cultiva viţa de vie şi procesarea strugurilor în vederea obţinerii şi comercializării unui produsvinul – apreciat la nivel global. Societatea deţine 79 hectare vii, din care 22 hectare vii pe rod (cultivate cu soiurile Şarba şi Fetească Regală), 14 hectare plantaţie cu viţă de vie în anul III (Chardonnay, Sauvignon Blanc), 23 hectare plantaţie în anul II (Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Neagră) şi 20 hectare plantaţie în anul I (Fetească Neagră, Traminer Roz).

Plantaţiile sunt înfiinţate prin Programul reconversie-replantare finanţat din fonduri alocate de Comisia Europeană. În cei 17 ani de activitate, acest plan ambiţios a prin viaţă. Astăzi, societatea foloseşte tehnologie de vârf în domeniu şi obţine un produs finit de înaltă calitate. Pe lângă tehnologia de vârf în ce priveşte procesarea strugurilor şi îmbutelierea vinului, la Dyonisos au fost păstrate şi unele metode tradiţionale, cum este stocare pe timp îndelungat în budane (butoaie de mare capacitate, din lemn şi stejar), aşezate în beciuri adânci, pentru învechire.

Pentru campania 2012, S.C. Dyonisos Coteşti oferă vinuri de înaltă calitate, cu Denumire de Origine Controlată (DOC) în proporţie de 60 % din producţia totală de struguri, diferenţa constituind-o vinurile superioare şi vinurile de masă. Date despre oferta societăţii privind sortimentele de mustuială, must decantat şi nedecantat, vinul pe drojdie, vinul de masă, vinul superior, vinul DOC, concentraţia alcoolică şi preţurile fiecărui sortiment în parte se găsesc pe site-ul www.cotesti.ro.

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN