Dat fiind, ca tot se spune ca romanul este un fan infocat al friputrii la gratar, profitand la maxim ori de cate ori vede ca are ocazia sa se bucure de acest prilej, ne-am gandit ca ar fi nevoie sa spunem un lucru in legatura cu aceasta; carnea la gratar este cancerigena. Un lucru bine cunoscut de catre oameni, dar putin luat in considerare.
Cum poti sa o neutralizezi?
Inginerul chimist, cercetator Stefan Manea mentioneaza:
“Aș preciza că nu numai românilor le place grătarul. Este un fel de ’’plăcere vinovată’’ pe care toți o practicăm, indiferent de meridian. Oriunde am călătorit pe planetă, am văzut că oamenii se bucură din plin de carnea preparată astfel și puțini pot fi convinși să renunțe la pretextul de a petrece câteva ore în jurul unei mese bogate. Este ceva adânc intrat în natura umană și datează probabil de pe vremea când omul era vânător și întregul trib se reunea la o masă copioasă”
Cum? “am să vă spun pe scurt ce se întâmplă: atunci când punem carnea, cârnații, micii pe flacăra grill-ului, fumul care se degajă se imprimă în produsele respective și-și transferă produșii toxici. Se nasc așa numitele hidrocarburi aromatice policiclice, un tip de noxe generatoare de cancer. Se înțelege că dacă vei mânca o friptură la grătar o dată pe an, nu se întâmplă nici o modificare în corpul tău. Urmările apar dacă acesta este un obicei permanent, o vreme mai îndelungată. În funcție de cantitățile ingerate și de starea generală de poluare a organismului, consecințele se instalează diferit de la individ la individ” – ne explica Anca Daniela Raiciu (doctor in stiinte farmaceutice), cauza pentru care carnea la gratar este cancerigena.
Cum scapam de ea? ne spune tot Stefan Meanea
“Întrucât românul este mare amator de barbeque, întocmai ca americanul, am să dau vestea bună promisă la începutul interviului. Studii de ultimă oră indică o procedură alimentară simplă. Este mai la îndemână decât s-ar crede și anulează în proporție de peste 70% dezvoltarea hidrocarburile aromatice policiclice.”
“Este vorba despre bere. Exact, berea, care oricum însoțește carnea la grătar. Numai că se va folosi pe post de marinată.”
“Mai exact, se va lăsa carnea, cârnații sau chiar micii la marinat în bere, cu câteva ore înainte ca acestea să fie gătite. Trebuie însă avut în vedere să fie o bere neagră, artizanală pe cât posibil, deci o bere care să nu conțină substanțe de fabricație străine de ingredientele de bază. Din păcate berea a devenit și ea un produs falsificat și vă rog s-o ocoliți pe cea care are caramel, îndulcitori, etc.”
Acesta explica ca, “berea neagră este bogată în antioxidanți și reușește să creeze un strat protector la suprafața cărnii, efectul asupra acestui tip de hidrocarburi fiind foarte puternic.”
sursa: http://aquiahora.ro/
Recent Comments