3 bucătării rurale și 616 femei pregătite să pună „Anotimpuri la borcan”
- 616 de femei din mediul rural s-au specializat în meseria de lucrător în domeniul conservelor din legume şi fructe datorită proiectului „Anotimpuri la borcan”
- Trei centre resursă și trei bucătării comunitare au fost înființate pentru a sprijini angajarea și autoangajarea femeilor din mediul rural
- Proiectul este implementat de Asociația React în regiunile București-Ilfov, Centru şi Sud Muntenia
616 femei din localitățile rurale ale județelor Brașov, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Sibiu sunt pregătite, de astăzi, să prepare conserve delicioase pentru consumul public. Datorită proiectului „Anotimpuri la borcan”, femeile sunt acum certificate de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale în meseria de lucrător în domeniul conservelor din legume și fructe.
În completarea acestei specializări, toate cele 616 de femei au urmat cursuri de competențe antreprenoriale, în cadrul cărora au învățat cum să pornească și să dezvolte o afacere, și au fost consiliate și pregătite pentru reîncadrarea pe piața muncii. Pregătirea profesională a femeilor fără loc de muncă, din mediul rural, este numai unul dintre rezultatele proiectului, implementat de Asociația React de la sfârșitul lunii martie 2014 până în prezent.
Pentru a asigura în continuare suport femeilor, Asociația React a înființat chiar în comunitățile lor trei centre resursă, prin care se va oferi asistență în planificarea carierei și stabilirea traseului profesional, cu accent asupra perspectivei antreprenoriale. Prin aceste centre se vor organiza diferite activităţi (târguri, cursuri, stagii, expoziţii, spectacole) cu scopul de a sprijini comunitatea în facilitarea accesului pe piaţa muncii sau în promovarea poduselor proprii. Tot în cadrul lor vor funcționa și trei bucătării comunitare, complet echipate cu aparatură modernă, puse la dispoziția femeilor pentru a-și prepara conservele în condiții de siguranță și igienă.
„Am început acest proiect din respect și admirație pentru lumea satului, o lume atât de vie și bogată în resurse, care încearcă să-și păstreze tradițiile dar se zbate în sărăcie. Prin «Anotimpuri la borcan» am încercat să valorizăm potențialul acestei lumi cât și al femeilor din mediul rural, oferindu-le pregătirea necesară pentru a realiza venituri din conservarea legumelor și a fructelor, o ocupație obișnuită la sat. În continuare le vom oferi suport prin intermediul celor trei centre comunitare”, a declarat Anca Ștefan, președinte Asociația React.
„Ocupare şi antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile București-Ilfov, Centru şi Sud Muntenia, implementat şi comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte ȋn oameni!
Asociaţia React
Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunităţi prospere: sănătate, educaţie, economie socială şi dezvoltare comunitară.
Acestia sunt printre cele mai premiate organizaţii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelență naţionale şi internaţionale. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viaţa oamenilor prin sprijin competent şi implicare activă. În cei nouă ani de la înfiinţare, am contribuit la schimbarea vieţii unui număr de aproximativ 200.000 de români şi am salvat peste 100.000 de vieţi omeneşti. React are filiale în 5 oraşe din ţară şi o echipă de 50 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro.
Recent Comments