Statul a anunțat că urmează să dea o mână de ajutor fermierilor care au fost anul acesta afectați de secetă, mai exact – au pregătit 850 de milioane de lei acestora. Acest buget s-a acordat agricultorilor pentru că a fost semnalată o reducere importantă în producția de grâu din anul acesta.
- O sumă de bani considerabilă pregătită pentru agricultorii afectați de secetă în 2020
În urmă cu câteva zile, statul a votat pozitiv un OUG care prevedea un ajutor financiar considerabil pentru aproximativ 34.400 de fermieri, pentru a-i despăgubi pentru suprafețele distruse/deteriorate de secetă, cu un buget de 850 de milioane de lei.
În același timp, ajutorul financiar are scopul de a despăgubi o suprafață afectată de până la 1,16 milioane de hectare.
„Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafețele afectate de secetă.
Imediat după publicarea OUG în Monitorul Oficial, fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program. Vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi, în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare”, a spus șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, potrivit digi24.ro.
- Seceta a condus la o scădere în producția de cereale
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a transmis la debutul lunii august că seceta a condus la o scădere în producția medie de grâu pentru 2020, iar ca rezultat s-au produs doar 2,9 tone pe ha. Ce înseamnă în procente acest număr? O reducere de 40% în comparație cu anul precedent, unde a existat un regim al precipitațiilor obișnuit.
„Din cauza secetei, producţia de cereale de anul acesta a fost diminuată undeva între 35% şi 40%. Dacă mă întrebaţi ‘dacă vor fi suficiente cereale sau suficient grâu pentru panificaţie sau dacă vor creşte preţurile’, eu vă spun, în acest moment, că grâul de panificaţie va fi suficient.
Pentru că anul acesta s-au produs peste 5,5 milioane tone, iar consumul uman de grâu panificabil este în România de maximum 2,2 milioane tone. Mai sunt cam vreo 550.000 de tone de grâu seminţe, care îl avem şi este pus deoparte, cam 400.000 de tone de grâu industrial, pentru industria alcoolului, şi cam 400.000 de tone de grâu furajer. Deci, cam 2 – 2,5 milioane de tone vor fi disponibile şi pentru export”, a declarat Adrian Oros.
Recent Comments