Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

SUGHERIFICIO MOLINAS PEPPINO & FIGLI spa

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

SUGHERIFICIO-MOLINAS-1
SUGHERIFICIO MOLINAS PEPPINO & FIGLI spa, companie creată în anul 1950 în Sardinia de Peppino Molinas, produce dopuri de plută pentru vinuri liniștite și pentru spumante. Astăzi Sugherificio Peppino Molinas  produce mai mult de 2 mil. de dopuri pe zi, din care 400.000 sunt dedicate vinurilor spumante. Compania a investit continuu în tehnologia cea mai modernă și în cercetare urmărind  obținerea unor standarde excepționale de calitate a produselor finite. Controlul calității urmează standardele stricte stabilite de către tehnicienii calificați care lucrează în laboratorul  modern al fabricii, supraveghindu-se atent respectarea procedurilor impuse prin diferitele certificări obținute de-a lungul anilor  în ceea ce privește întregul proces de fabricație, certificări precum ISO 9001 și Celiège Systecode, și de” Noul caiet de sarcini noi privind metodele analitice pentru controlul plutei utilizată în domeniul oenologic” (”Nuovo disciplinare sulle metodiche analitiche per il controllo del tappo di sughero ad uso enologico”), la editarea căruia Sugherificio Molinas a avut o contribuție importantă.  Grija pentru asigurarea calității produselor furnizate care să întrunească toate cerințele clienților nu se rezumă numai la verificările realizate prin teste de laborator și controale organoleptice utilizând cele mai avansate tehnologii din domeniu, dar și la utilizarea corectă a dopurilor de către clienți, Sugherificio Molinas contribuind la editarea unei lucrări de referință în domeniu – ” Il sughero- manuale tecnico per il corretto utilizzo dei tappi” (”Pluta- manual tehnic pentru utilizarea corectă a dopurilor din plută”), lucrare din care am preluat și vă punem la dispoziție informații referitoare la verificările tehnice care trebuie făcute pe linia de dopuire pentru a realiza o sigilare corectă a sticlelor de vin.

UTILIZAREA CORECTĂ A DOPURILOR DE PLUTĂ

Recipienții folosiți pentru îmbutelierea vinului trebuie să fie fabricați din sticlă adecvată pentru ambalarea produselor alimentare (sticla sodică – calcică tip și care să corespundă în ceea ce privește conținutul de metale grele.
Caracteristicile tehnice ale sticlei și gâtului acesteia și limitele de utilizare a recipienților sunt specificate în documentele tehnice puse la dispoziție de către fiecare companie producatoare de sticlă. În ceea ce privește dimensiunile recipientului trebuie să se verifice desenul tehnic. Toleranțele de diametru, înălțime, verticalitate, paralelism, inel/fund, capacitățile recipienților metodologia de control trebuie să fie conforme cu prevederile normelor tehnice din domeniu și să respecte legislația în vigoare.
Pentru vinurile spumante astupate cu dop ciupercă se utilizează sticle adecvate și certificate pentru îmbutelierea vinurilor cu  suprapresiune internă mai mare de 3,5 bari. Pentru vinurile spumante, sticlele trebuie să fie adecvate și certificate pentru îmbutelierea vinurilor cu suprapresiune internă între 1,5 și 2,5 bari.

Verificarea sticlei

În plus față de cerințele rezumate anterior, sticlele trebuie să fie libere de defecte și conforme cu specificațiile pentru furnizarea de sticle standard pentru vinuri.

Verificarea preliminară a dopuitorului

  • Se verifică integritatea fălcilor dopuitorului și starea lor de curățenie
  • Se menține un nivel de curățenie corespunzătoare a castelului de dopuire, buncărului de încărcare și a tuburilor de alimentare cu dopuri
  • Se verifică punctul maxim de comprimare a fălcilor dopuitorului (diametru optim 15,5 mm)
  • Menținerea la un nivel adecvat a ortogonalității dopului
  • Se verifică dacă sistemele de avansare a sticlelor sunt adecvate pentru sticlele folosite
  • Se ajustează înălțimea capului de dopuire în conformitate cu sticla utilizată
  • Se verifică starea de funcționare a arcului compensare, dacă există
  • Se verifică starea de funcționare a sistemului de saturație, în cazul în care există
  • Se verifică starea de funcționare a sistemului de aspirare, în cazul în care există

Verificarea funcționării echipamentului

La umplerea sticlei:

  • Se verifică nivelul umplere și ajustați dacă este necesar, în funcție de temperatura de umplere și tratamentul termic ulterior al vinului
  • Asigurați-vă că nu pătrunde lichid în porțiunea de gât, inclusiv între dop și sticlă (în cazul vinurilor licoroase sau dulci este cerință esențială)
  • Se verifică dacă există vreo presiune în sticlă datorită gazului de transport (pentru vinuri liniștite)
  • Se verifică valoarea depresiei (pentru vinuri liniștite)
  • Se verifică funcționarea sistemului de reglare automată a nivelului, în cazul în care există

La dopuirea sticlei:

  • Asigurați-vă că dopul este perfect în camera de compresie și nu iese în afară
  • Asigurați-vă că dopuitorul nu cauzează o deformare sau modificări ale structurii dopului
  • Se verifică nivelul corect de introducere a dopului (pentru dopuirea la nivelul gurii, cuprins între 0 și 1 mm)

Foto 1. Exemplu de deformare a dopului cauzată de introducerea incorectă a acestuia în gâtul sticlei
SUGHERIFICIO-MOLINAS-2
Foto 2. Exemplu de deformare a unui dop de spumant
SUGHERIFICIO-MOLINAS-3
Foto3. Exemplu de apariție a unei  striații datorită funcționării necorespunzătoare a dopuitorului
SUGHERIFICIO-MOLINAS-4
Foto 4. Exemplu de deformare a dopurilor pentru vin liniștit
SUGHERIFICIO-MOLINAS-5
Foto 5. Exemplu de nivel de inserție excesivă a dopului
SUGHERIFICIO-MOLINAS-6
Verificarea volumului camerei de aer

Volumul liber cuprins între baza dopului și vin trebuie să fie egal cu aproximativ 1% din volumul vinului la temperatura de 20 ° C , pentru a limita cresterea presiunii interne datorată dilatării vinului ca urmare a unei posibile creșteri de temperatură.
De exemplu, în sticle de 0,75 litri, volumul camerei de aer trebuie să fie de aproximativ 8 ml. acest volum poate fi calculat cu formula V = p r2 h.

Fig.1. Volumul liber ideal în două tipuri de sticle bordoleze de 0,75 litri
SUGHERIFICIO-MOLINAS-7SUGHERIFICIO-MOLINAS-8
EFECTUL COROANĂ

Atunci când coșulețul este strâns în jurul gâtului sticlei, va determina o deformare elastică a porțiunii de dop de plută care a fost lăsată înafara gâtului sticlei în faza de dopuire.
Această deformare elastică răspunde necesității de a se obține așa-zisul ” efect de dop coroană”. Efectul de dop coroană apare când se utilizează acest tip de dop, constituit dintr-un capac de metal capabil să se atașeze de gura sticlei prin compresia unei garnituri subțiri între partea din metal și gura sticlei.
Coșulețul determină același efect în cazul utilizării dopului de plută , exploatând elasticitatea și deformabilitatea acestuia și comprimându-l axial pe gura sticlei până se obține o zonă de maximă compactare a materialului care determină prin deformare elastică, închiderea microporilor granulelor aglomerate de plută și   așa-numitul efect de  dop coroană. În figura 2 sunt reprezentate secțiuni verticale prin două gâturi de sticlă, primul închis cu un dop tip coroană, iar al doilea cu un dop de plută tip ciupercă cu coșuleț. Săgețile evidențiază zonele de contact cu sticla în care se stabilește, de fapt, efectul de dop coroană.

Fig.2. Reprezentarea secțiunilor verticale prin două gâturi de sticlă, primul închis cu un dop tip coroană, iar al doilea cu un dop de plută tip ciupercă cu coșuleț
SUGHERIFICIO-MOLINAS-9
Verificări la sfârșitul liniei de dopuire

  • Se verifică poziția dopului la temperatura standard (20°C)
  • Se verifică nivelul lichidului la temperatura standard (20°C)
  • Asigurați-vă că suprapresiunea internă în sticla este sub 0,5 bari (pentru vinurile liniștite)
  • Se verifică înainte de dopuire ca pe suprafața dopurilor să nu existe apă sau umezeală (pentru vinurile liniștite)
  • Se verifică eventuale probleme de inundare a dopului înainte de ambalarea în cutii de carton
  • După dopuire se mențin sticlele în poziție verticală , pentru o durată cât mai mare (Timp recomandat: 3 ore).

COMPORTAMENTUL DOPULUI  MONOCORP DUPĂ COMPRIMARE ȘI  ELIBERARE

Odată comprimat de fălcile dopuitorului și eliberat, dopul de plută monocorp  are următoarea recuperare dimensională:

  1. instantaneu: 85% din diametrul inițial
  2. după trei ore: 95% din diametrul inițial
  3. după 24 de ore: 99% din diametrul inițial

În România, compania COMAGRIMPEX B&B SRL este reprezentantul exclusiv al grupului de firme Molinas din Italia, și pune la dispoziția clienților români, atât întreaga gamă de dopuri produsă de producătorul Sugherificio Molinas: dopuri din plută naturală, dopuri colmatate, dopuri aglomerate cu sau fără discuri naturale și dopuri microaglomerate, pentru vinuri liniștite sau vinuri spumante sau dopuri pentru băuturi spirtoase cu top de lemn sau din plastic, cât și o gamă variată de capsule pentru sticle de vin din PVC, polilaminate și din staniu, și capsuloane polilaminate și coșulețe pentru sticle de vin spumant produse de Mondial Capsule srl.

Traducere și adaptare după text original preluat din ” Il sughero. Manuale tecnico per il corretto utilizzo dei tappi” prin bunăvoința Sugherificio Molinas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation