Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Sistemul imunitar este printre cele mai importante sisteme din corpul nostru. De aceea, este foarte important sa-l protejam, iar, ca atare, astazi va vom oferi cateva modalitati pentru a-l intari si a-l ajuta sa se dezvolte. De curand, un grup de cercetători științifici de la Universitatea din California de Sud ...
Citește mai mult
Havana Club Romania
Mai mult de 71% din fructele şi 43% din legumele non-bio consumate în Franţa au in compusii lor ramasite de pesticide, in acest sens, s-a aratat ca cireşele şi ţelina sunt printre cele mai infectate. Datele au fost intocmite in urma unor observatii realizate în intervalul 2012-2017 şi a fost ...
Read More
AVINCIS
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
corteva
AMMOULIANI   Începuturile   Secretul unei reușite   De ce a reușit, totuși, formula Ammouliani? Putem zice că e o formulă de succes? Am înclina să răspundem pozitiv: da, este. Prin ce? Prin opitalitatea afișată, dar și efectivă, care devine criteriu de bază, regulă de fier ( de aur)? Poate ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
casa-anca.ro

Sănătate la borcan, cu potenţial de business

Sănătate la borcan, cu potenţial de business

 

Bună cunoscătoare a plantelor şi a proprietăţilor acestora, Mioara Panait (58 de ani) îşi doreşte să deschidă o mică afacere prin care să comercializeze siropurile şi dulceţurile preparate de ea, după reţete locale, tradiţionale. Mioara locuieşte în comuna Izvoarele, judeţul Prahova, şi este una dintre cele 458 de femei calificate în prepararea conservelor din fructe şi legume, datorită proiectului „Anotimpuri la borcan”, implementat de Asociaţia React.

Mioara s-a înscris la cursurile de lucrător în producţia conservelor, de competențe TIC şi de antreprenoriat, dorindu-şi să fie la curent cu metodele actuale de promovare şi de vânzare a produselor şi să afle cele mai noi şi mai eficiente procedee de conservare a fructelor şi legumelor. Aşa a aflat, de exemplu, despre metoda pasteurizării. „Înainte nu răceam borcanele rapid, cum am învăţat la cursuri. Le lăsam sub o pătură, cum făceau bătrânii, dar prin pasteurizare se evită fermentarea şi dezvoltarea microbilor”, a povestit Mioara.

De când vine primăvara până toamna, Mioara profită de bogăţia zonei de munte şi   încearcă să valorizeze toate plantele pe care le are la îndemână. „Caut să fac din toate câte ceva, fiecare plantă are beneficiile ei. Anul acesta am început cu floarea de salcâm, din care fac dulceaţă şi sirop, recomandat pentru aciditatea stomacului. Apoi fac sirop de păpădie, bun pentru ficat, fiere, stomac, şi sirop de cimbrişor, bun pentru căile respiratorii dar şi pentru greaţă”, a declarat Mioara.

Seria de produse benefice şi gustoase continuă cu siropurile de brad, un leac binecunoscut pentru tuse, de pătlagină, măceşe şi cătină, siropuri de bujor de munte şi busuioc de munte, cel de sânziene sau drăgaică, de asemenea bun pentru plămâni şi sirop de salvie, un leac pentru digestie.

În ceea ce priveşte dulceţurile, pe lângă cea de floare de salcâm, Mioara mai prepară şi dulceaţă de trandafir roz şi alb, dulceaţă de nuci verzi şi prune verzi cu nucă sau alune de pădure, dulceaţă de cireşe şi de dude. De asemenea, o dulceață foarte apreciată, pe care o poate produce în cantități mari, este cea de ardei iute, recomandată pentru aperitive, vânat sau pizza.

Pentru a nu altera proprietăţile curative ale plantelor, Mioara nu foloseşte conservanţi şi evită, pe cât posibil, zahărul. „Eu lucrez după reţete bătrâneşti, care se caută. În primul rând, nu folosesc conservanţi, prefer să adaug câte o feliuţă de lămâie. Apoi, folosesc zahărul numai la siropurile care stau mai multă vreme în stoc, pe celelalte le îndulcesc cu miere. Pentru miros, pun frunze de drusaim, plantă care se foloseşte de pe timpuri la dulceaţă. Şi mai e şi busuiocul japonez, care la anumite dulceţuri dă o aromă deosebită. Nu folosesc la toate dulceţurile aceste plante, cele care au arome proprii puternice nu necesită adaosuri”, a explicat aceasta.

Peste 560 de femei vor fi pregătite, până la finalizarea proiectului, în meseria de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi vor primi sprijin pentru demararea propriilor afaceri. În acest sens, Asociaţia React va înfiinţa, în localităţile în care cursantele au manifestat cel mai mare interes pentru lansarea în afaceri, trei bucătarii comunitare, complet dotate şi avizate igienico-sanitar.

„Ocupare şi antreprenoriat rural” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiunile București-Ilfov, Centru şi Sud Muntenia, implementat şi comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Despre Asociaţia React

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunităţi prospere: sănătate, educaţie, economie socială şi dezvoltare comunitară. Suntem printre cele mai premiate organizaţii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelență naţionale şi internaţionale câştigate în ultimii ani. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viaţa oamenilor prin sprijin competent şi implicare activă. În cei nouă ani de la înfiinţare, am contribuit la schimbarea vieţii unui număr de aproximativ 100.000 de români şi am salvat peste 200.000 de vieţi omeneşti. React are filiale în 5 oraşe din ţară şi o echipă de 50 de angajaţi şi peste 200 de voluntari.

Mioara Panait

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN