De cativa ani cea mai mare statiune din tara, SCDVV Bujoru, se reintinereste. Pe langa laboratoarele performante deja recunoscute in domeniu la nivel national, statiunea modernizeaza crama si angajeaza tineri in cercetare si dezvoltare care fac performante in domeniul lor.
Iata ca la inceputul anului, spre uimirea multora, tanarul ing. Oenolog Marius Stoica a plecat din Bucuresti si s-a instalat la Bujoru pentru a practica meseria pentru care are o pasiune nemarginita.
In primele 3 luni de cand a venit aici a si creat un vin care a obtinut punctaj de medalie de argint la concursul international de vinuri IWCB (International Wine Contest at Bucharest) așezandu-se alaturi de deja consacratele vinuri de Bujoru : Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon și Prințesa Covurluiului.
Din vinurile produse atat in sectia de micro vinificatie precum si cea de macro vinificatie, tanarul inginer a reusit sa creeze un cupaj de vinuri rosii apreciat de catre juratii concursului ca fiind un vin de medalie de argint.
In atelierul sau de creatie de la Statiunea Bujoru tanarul inginer a creat reteta cupajului, eticheta si povestea vinului inspirat de crama si podgoria incarcata de istorie la care au contribuit articolele stiintifice din cartile gasite in biblioteca statiunii precum si informatii obtinute de la batranii podgoreni ai locului. Astfel, cu informatiile adunate despre trecut, a masurat si a taiat in prezent pentru a crea vinul si povestea pentru viitor.
Asa s-a nascut Peonia (de la Paeonia, denumirea stiintifica a Bujorului), un vin rosu sec obtinut din soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Burgund Mare, soiuri vinificate separat, maturate separat in baricuri, unite si ajustate cu atentie in proportii astfel incat s-a realizat un cupaj care incanta atat gusturile cunoscatorilor cat mai ales ale iubitorilor de vinuri complexe, cu taninuri moi si gust plin. Impresioneaza mai ales prin arome de fructe rosii ca cele de cirese si coacaze negre cu note de ciocolata, vanilie, cafea si scortisoara impregnate din butoiul de stejar romanesc cu prajire interioara medie. Este un vin care iti dezvaluie cate o aroma noua la fiecare 2-3 minute dupa ce ai deschis sticla si te indeamna sa mai rotesti paharul de cateva ori ca sa cercetezi cele mai subtile note.
Cu toate aceste modernizari si reintineriri in randul cercetatorilor si dezvoltatorilor ne asteptam ca in urmatorii ani statiunea Bujoru sa se alinieze cu ceilalti producatori de vinuri superioare si chiar sa aduca inovatii in domeniul cercetarii. Cine stie, poate chiar o drojdie selectionata din Podgoria Dealu Bujorului pentru vinuri rosii de calitate superioara care sa poarte in ea genomul viticulturii romanesti.
Recent Comments