China, al doilea mare consumator mondial de porumb, a comandat 600.000 de tone de porumb din Ucraina cu livrare în cursul acestui an, o lovitură pentru exportatorii americani care au probleme să găsească cumpărători pentru cerealele recoltate  anul trecut.

Piața cerealelor 2015. Potrivit unor traderi, o parte din cargourile cu porumb din Ucraina cu livrare în perioada aprilie-mai au fost contractate la un preț de 1.500 de yuani (240 de dolari) per tonă, inclusiv costurile cu transportul. Prețul este cu 60% mai mic decât porumbul din China care este cotat la 2.490 de yuani per tonă. Porumbul american are un preț mai mic cu 80 yuani (13 dolari) pe tonă mai mic decât cel din Ucraina.

Piața cerealelor 2015. China a început să importe masiv porumb în 2009/2010 în principal din SUA, însă începând cu anul trecut s-a îndreptat spre furnizorii din Marea Neagră. În 2014 Ucraina a livrat Chinei o cantitate de aproximativ un milion de tone de porumb, iar luna trecută a anunțat că se așteaptă să dubleze cantitatea în acest an. Potrivit datelor oficiale, în luna ianuarie Ucraina a livrat 470.047 tone de porumb Chinei, depășind SUA.

Piața cerealelor 2015. Potrivit traderilor, porumbul american a devenit mai puțin popular în rândul cumpărătorilor chinezi după ce furnizorii chinezi au cerut cumpărătorilor să suporte costurile potențiale de pe urma importurilor de porumb modificat genetic.