VLĂDOI.DOMENIUL VLĂDOI
O EVALUARE A POTENȚIALULUI TURISTIC
Așa cum zici/ai spune 007. Un agent special al vinului, care face vinuri speciale. Vlădoi. Domeniul Vlădoi.
Dacă ar fi să judecăm după calitatea vinurilor, Nelu Vlădoi ar putea face foarte bine și o muncă administrativă, ar putea fi, bunăoară, primar, deoarece vinuri sunt făcute cu mare simț de răspundere. Căci, dacă este administrator/funcționar cu aceeași îndemânare cum face vinuri, înseamnă c-o fi musai bun de ceva.
Încredințarea noastră este că omul bun se cunoaște după cum face vinuri bune. În definitiv, experiența din vin sigur îi folosește.
Să conduci o firmă, să nu o duci la/spre faliment, să o ții pe linia de plutire/și mai ales să o dresezi pe câștig este o ocupație asemănătoare cu a conduce orice dregătorie, de stat sau privată.
În definitiv, tot despre afaceri este vorba, doar că aici sunt afaceri publice.
SĂ FACI VINURI LA MURFATLAR
Să faci vinuri la Murfatlar nu e o provocare ușoară, la îndemâna tuturor. Din mai multe motive. Primul și cel mai important este cel invocat de Brâncuși: să stai în umbra marilor copaci nu aduce roadă multă. În umbra marilor coloși. Fiindcă, vrem, nu vrem, trebuie să recuoaștem, deschis, că MURFATLARUL e un mamut, și nu aparținând literaturii, ci vinurilor românești: adică un jucător capabil de forța lui Goliath.
Față în față cu el, te găsești în situația de a fi cum era și David, cu mâinile goale.
POTENȚIALUL TURISTIC. CU SPECIFIC MURFATLAR
Arealul MURFATLAR, podgoria cu cele mai întinse hectare din țară, are și un neascuns potențial turistic.
Simplu de identificat, de altfel: MURFATLARUL se găsește amplasat pe drumul dintre Capitală, București și mare/Constanța. Litoralul are, în fiecare an, câteva sute de mii de turiști care vin, mai cu seamă vara (dar și în lunile septembrie, iunie și mai), atrași de mirajul Mării Negre.
O socoteală simplă ne arată că, dacă măcar câteva zeci de mii ar veni/ trece și prin Murfatlar, ar avea de câștigat întreaga zonă. De altfel, alte crame/alți producători fac așa ceva.
Punctul principal de atracție (pentru o excursie de o zi) ar fi, negreșit, vinurile bune. Și la Domeniul Vlădoi/Crama Siminoc sunt premise multiple în acest sens, oglindite și în premii.
Legenda spune că ex-dictatorul Ceaușescu, gângav cum era, evita să pronunțe Murfatlar. Spunea Murtaflar; sau în toate felurile, numai Murfatlar nu. De altfel, nici cu alte formule ale limbii române nu se descurca.
Ar fi adorat, însă, pesemne, să spună Vlădoi sau Crama Siminoc, deoarece sunt mai fluente și mai ușor de pronunțat.
Ei bine, și vinurile de aici sunt foarte fluente – și ușor de pronunțat, le poate vorbi orice limbă.
CLASICISM ȘI MODERNITATE, ÎN ACEEAȘI CRAMĂ ȘI PODGORIE
Putem spune că, astfel, a luat naştere o modernă cramă la Siminoc, care valorifica doar strugurii produși în plantație, obținând un vin premium sub brand-ul propriu.
Crama Siminoc este așezată, așa cum îi stă bine unei crame, în centrul satului cu același nume și a luat ființă în anul 1995, inițial cu o dotare destul de saracă, dar la sfârșitul anului 2009 s-a apreciat ca dotare.
Personal, mie îmi place grozav numele de Siminoc, mi se pare tare fain-românesc (cum sună!) – și cum nu se poate mai potrivit pentru o cramă.
Preconizată de ceva vreme, excursia la Crama Siminoc – Domeniul Vlădoi, este optimă/se concretizează mai mult la vreme de vară, când mai tot mai mulți dintre noi trecem spre Constanța/Litoral – și se ivește oportunitatea de a trece prin bătătura acestui producător de vinuri.
Dar, sigur, prilejul se poate ivi și primăvara, și toamna, la 1 mai/sau de Paște (când am avea ocazia să achiziționăm și vin pentru sărbători). Toamna, desigur, am asista la facerea – în direct – a vinului.
PORTRET-ROBOT CRAMA SIMINOC
CE SPUN VLĂDOII DESPRE EI-ÎNȘIȘI:
Crama este locul magic în care strugurii se transformă în vin, aici degustăm cu drag primele rezultate ale muncii noastre. Toate vinurile produse de Domeniul Vlădoi respectă cele mai înalte standarde ale calității, așa că ne bucurăm de fiecare dată când un client ne apreciază munca.
Vă invităm să vă bucurați de vinurile Domeniului Vlădoi, nobile și produse cu multă pasiune.
Crama de la Siminoc este una modernă, în care sunt valorificaţi strugurii produşi în plantaţia cu soiuri superioare prin vinificatoare din inox, fermentare controlată, presa pneumatică şi alte utilaje ce contribuie la obţinerea unui vin de calitate. Dacă doriţi să degustaţi un vin nobil, cu un gust deosebit, vă invităm la Vinoteca noastră din Constanța sau să achiziţionaţi un vin din magazinul online al Domeniului Vlădoi.
Crama SIMINOC/Fișă de vizitare
Cramă
Adresă: localitatea/sat Siminoc
Str. Murfatlar nr 14B
Cod: 905100
Telefon: 0722578768, 0766539071
Program:
Deschis: 24 de ore
Persoane de contact: Nelu Vlădoi, Ana Maria Vlădoi
Recent Comments