Modificările componentelor culorii sunt, de asemenea, relevante pentru capacitatea chipsurilor de a realiza învechirea rapida a distilatelor. (PRIMUL ARTICOL CLICK AICI)
Dintre componentele culorii măsurate, mai importante sunt valorile modificarilor parametrilor a si b. Luminozitatea <<L>>, deşi importantă pentru caracterizarea distilatelor, poate fi totuşi modificată sau mai bine zis îmbunataţită – prin diferite tratamente de limpezire.
Componenta <<a>> roşu-verde (fig. 4) a culorii variază de la valori pozitive (+0,2) la proba martor, la valori negative cuprinse între –1 la Md+ şi –2,3 la Lj. Comparativ cu aceste valori, distilatele învechite în mod tradiţional în butoaie de steajar au prezentat valori cuprinse între –1 la distilatul de 2 ani şi –4,7 la distilatul invechit timp de 7 ani.
Componenta <<b>> galben-albastru a culorii (fig. 5) variază de la 13,3 pentru proba Nt la 23,2 pentru proba Ft, comparativ cu martorul (D) care are o componentă galben de numai 0,4. Distilatele învechite tradiţional la butoaie de stejar au prezentat valori ale parametrului <<b>> cuprinse între 1,4 la distilatul de 2 ani şi 30,9 la distilatul de 7 ani.
Luminozitatea probelor a prezentat valori cuprinse între 91,7 la proba Ft şi 96,1 la proba Nt, comparativ cu martorul care a avut luminozitatea de 99,4.
Probele de distilat învechite traditional au prezentat valori cuprinse între 99,8 (B2) şi 94,1 (B7).
Deşi valorile obţinute pentru probele menţinute pe chips-uri sunt mai mici decât ale probei martor, se aminteşte ca valorile luminozitaţii, respectiv limpidităţii probei pot fi crescute prin tehnici de limpezire.
Tehnologia prezentată – ne referim la chipsuri – are loc/este administrată la cantități (mai) mari adică la/în butoaie cu capacități situate între două sute și cinci sute de litri, în medie.
Interesant rămâne de știu că legislația actuală este cea care impune durata de învechire (prin procedeul chipsare), în sensul că ea trebuie să fie de minimum un an (douăsprezece luni).
Echipa Rabbit
Recent Comments