Spunem ca anotimpul acesta este cel mai periculos dintre toate, pentru ca in aceasta periaoda au loc cele mai dese decese din cauza caniculei și a altor factori. De cele mai multe ori problema vine de la alimentatia deficienta.
Pe caniculă, un ceai fierbinte este cea mai buna recomandare pe care o poti primi de la un medic, serios! Este de preferat in fata unui pahar cu suc în care aţi pus câteva cuburi de gheaţă. Ideea din spatele acestei practici este urmatoarea: daca transpiri mai intens, atunci vei resimti efectele caniculei mai mult.
De asta, dimpotriva, alimentele foarte reci care-s consumate in perioadele caniculare ne pot face mai mult rau decat bine, deoarece ele duc la contracţia vaselor de sânge. Asta inseamna ca te vei incalzi mai rapid si mai mult, ceea ce poate conduce la infarct sau un funicular cerebral.
Profesorul Peter McNaughon, de la Universitatea Cambridge, a spart orice teza despre bauturile reci in perioadele calde. Medicul ne-a spus ca, atunci cand bem băuturi calde sau fierbinţi, automat ne creste temperatura corpului. Nervii localizati in cavitatea bucală şi sistemul digestiv vor trimite semnale catre creier ca să producă mai multă transpiraţie, care, prin evaporare, va conduce la răcorirea corpului:
„Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune McNaughon.
Motivul pentru care majoritatea oamenilor nu consuma băuturi sau alimente calde este din cauza caldurii excesive pe care o resimt pe moment sau, asa cum spunea dr. Cristopher Gordon:
„în momentul în care încep să transpire, vor începe să se simtă răcoriţi”, ne explica expertul în „termoreglare umană” la Universitatea din Sydney.
Transpiraţia este unul dintre cele mai importante procese ale corpului, iar de aceea, daca corpul tau se afla intr-un mediu cu temperaturi ridicate si procesul nu se declanseaza, atunci temperatura corpului ar ajunge la niste valori periculoase, fapt care poate duce la un atac cerebral urmat de deces.
Recent Comments