Alimentele cu indice glicemic scazut sunt, de fapt, o adevarata sursa de sanatate. Dupa cum am mai precizat si pe site-ul nostru drinkfood (informatii preluate de la medici de specialitate), daca fiecare om ar trai ca si cum ar avea diabet, acestia ar fi extrem de mult feriti de bolile moderne (mai ales de cancer). In primul rand ca scad sansele de a dezvolta boli cardiovasculare, scazand inclusiv sansele de a face diabet. Este un mod foarte bun de a slabi sanatos si de a pastra un echilibru al grasimilor si al greutatii.
Indicele glicemic arata capacitatea carbohidraților din alimente de a creste/scade nivelul glicemiei în digestie. Medicii explica ca alimentele au ori indice glicemic ridicat, ori mediu sau mic. Recomandat, asa cum v-ati dat seama deja, sunt cele cu indice glicemic mic sau chiar zero.
Astfel, primul masora 70-100, cel mediu se afla intre 50 și 70 si, in final, cel mai scazut este sub 50.
Alimentele se impart, in functie de indicele glicemic, in mai multe categorii de la 0 la 100; acestea din urma se analizeaza in functie de viteza cu care acestea cresc nivelul zaharului în sânge. Cele care ridica rapid nivelul glicemic au un număr mai mare. Daca au nevoie de mai mult timp pentru a influența nivelul glucozei din sânge, atunci ele inregistreaza un numar mai mic.
Cele cu indice glicemic mare sunt:
- dulciurile,
- făinoase,
- prăjiturile din comerț,
- produsele de patiserie sau pâinea albă,
- orezul.
Cele cu indice glicemic mic:
- cele care nu au amidon (de pilda: salata, rucola, spanac, varză, broccoli, fasole verde, dovlecel, sparanghel, castraveți);
- Semințe; de in, de chia, de dovleac.
- Mare parte din categoria leguminoselor
- Iaurturile
- Cereale integrale, de pilda: ovăzul, paste din grâu integral.
- Fructe proaspete, cum ar fi de pădure, cireșe, mere.
- Peștele in loc de carne; daca totusi nu poti renunta la carne, atunci incearca sa optezi, in general, pentru cea de vita;
- Fructe de mare: scoici, stridii, homar, creveți, calamar.
Recent Comments