Români, voi ce doriți: Vot electronic sau vot prin corespondență?
Societatea Academică din România (SAR) și Academia de Advocacy (AA) lansează un proces extins de consultare a tuturor românilor interesați să își spună punctul de vedere referitor la procedura de exprimare a votului de către cetățenii noștri din diaspora. Pentru ca toate depozițiile celor interesați – fie că sunt români care muncesc în străinătate, fie că sunt experți din diferite domenii, lideri de asociații, academicieni, profesori, specialiști cu expertiză internațională relevantă, membrii ai unor comisii parlamentare de specialitate ori ai comisiei de cod electoral, reprezentanți ai partidelor politice – să fie incluse într-un document ce va fi prezentat opiniei publice și înaintat Parlamentului, cele două organizații inițiatoare propun ca procedura de consultare să fie cea a audierii publice.
Conform procedurii de audiere publică, cetățenii români interesați de tematică, oriunde s-ar afla, în țară sau străinătate, în nume propriu sau al unei instituții/organizații/formațiuni politice, sunt invitați să formuleze un punct de vedere în scris, raportat la motivația audierii publice care se regăsește pe următoarele site-uri: www.advocacy.ro și www.romaniacurata.ro
Pentru ca toți cei care se vor implica în acest demers – pornit dinspre societatea civilă care dorește să contribuie la elaborarea unei viitoare legi astfel încât ea să fie configurată, agreată și promovată în Parlament cu șanse mari de reușită – să poată folosi argumente bine documentate, inițiatorii au pregătit, pentru toate persoanele interesate, note bibliografice consistente, îndrumar de scriere a unei depoziții și un formular de înscriere. Depozițiile scrise sunt colectate la adresa sorana.greucean@advocacy.ro până la data de 17 aprilie a.c.
Autorii depozițiilor scrise sunt invitați să se înscrie și pentru susținerea/prezentarea verbală a propunerilor în cadrul evenimentului de audiere publică „Votul electronic sau votul prin corespondență?”, ce va avea loc pe data de 21 aprilie, în Sala Titulescu, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (str. Vasile Lascăr nr. 31, București), între orele 12.00-14.00.
Persoanele care nu pot participa la eveniment, însă ar dori să își susțină verbal depoziția scrisă, sunt invitate să înregistreze video sau audio (și apoi să transmită link-ul fișierului încărcat pe youtube) împreună cu depoziția scrisă, la aceeași adresă electronică. Toate detaliile se regăsesc în secțiunile speciale dedicate evenimentului, pe cele trei site-uri.
Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza, de către Comisia de Experți a audierii publice, într-un raport sinteză care va fi făcut public în cadrul unei conferințe de presă, pe data de 7 mai 2015. Raportul sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenților politici cu responsabilități în domeniu. De asemenea, va fi adus la cunoștința opiniei publice prin intermediul presei, precum și prin afișarea pe www.advocacy.ro și www.romaniacurata.ro unde va putea fi consultat alături de toate celelalte materiale specifice audierii publice.
Membrii Comisiei de experți sunt: Dacian Cioloș, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu.
Academia de Advocacy și Societatea Academică din România consideră că depășirea situației de criză generată de o legislație care ignoră vocea românilor de pretutindeni și de proasta organizare a unor scrutinuri electorale, precum în noiembrie 2014, se poate face numai prin implicarea românilor cărora le pasă de calitatea aleșilor, de ei depinzând calitatea vieții a milioane de familii de români, din ce în ce mai mulți fiind obligați de condițiile grele din țară să își găsească un trai decent la sute și mii de kilometri de casă.
Recent Comments