La Buziaș, într-un colț de țară:
Muscat de Dealu Dorului
Turismul oenologic are la bază vinuri bune
Dealul Dorului produce un Muscat Ottonel de o calitate remarcabilă.
Muscatul, de altfel, este o experiență străveche. Și una care durează. Pentru simplul motiv că are reale calități. Iar ele sunt vizibile la prima întâlnire (de taină!) cu el. Adică la prima degustare.
Cine este mefient la prima încercare, devine decis la a doua. Cine este, dimpotrivă, încântat la primul contact, se transformă apoi într-un suporter chiar înfocat.
Cine este, de la bun început, un suporter înfocat, poate să ajungă – cu siguranță – dependent de vraja Muscatului. Adică addicted to Muscat. Nu degeaba se află pe lume și o competiție numită Muscat de Monde.
Muscat Ottonel este un soi de struguri de vin alb, membru al familiei Muscat de Vitis vinifera. Soiul este originar, se presupune, din Franța.
Muscat este un vin cu personalitate. Astfel, putem spune că se remarcă dintru început, datorită nasului și gustului de care dă dovadă.
ALEGEREA LUI JEAN-PIERRE VIBERT DIN ANGERS
Dar a fost cunoscut, în egală măsură, și de romani – și aici ne referim doar la cuvântul MUSCAT sau, mai degrabă, MOSCATTO, care ne arată cât de dulci puteau fi vinurile pe vreme de antichitate: în acea secvență temporală, vinul și-a căpătat porecla, căci pe el/pe cupele de vin umplute cu o asemenea licoare, se punea musca, deoarece era atrasă de dulceața băuturii.
Totuși, ca să respectăm adevărul oenologic și istoric, trebuie să spunem că, în perioada modern și contemporană, un anume domn Jean-Pierre Vibert din Angers este cel care a selectat soiul în 1839 de la un răsad găsit.
UN VIN FRUMOS, CU O APARTE SLĂBICIUNE PENTRU SEXUL FRUMOS
Muscatul este un soi parfumat. Are renumele de a fi slăbiciune a femeilor, dar nu numai. Este considerat un soi (mai degrabă) cu renume de dulce, deși minunate străfulgerări ies din el și atunci când este vinificat în sec.
Ca orice soi aromatic, are prima șansă de a da tonul, atunci când se cupajează cu alte soiuri nearomatice sau semiaromatizate.
Amelioratorul Jean Moreau-Robert, în 1852, realizează acest soi, prin hibridarea soiurilor Muscat de Saumur x Chasselas Dore, vinurile de Chaselas cunoscând, ulterior, o adevărată carieră în țara Cantoanelor – Elveția.
UN EXEMPLU CU ADEVĂRAT NOTABIL PENTRU VINURILE DE TIP DESERT
Dacă stăm și ne gândim bine, este EXEMPLUL cel mai notabil pentru utilizarea sa în vinuri de desert din Austria, România, Croația și Serbia, și vinurile uscate din Alsacia și Ungaria.
În Alsacia, denumirea soiului Muscat d’Alsace este permisă pentru soiurile Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits cereale.
Soiul este acum cunoscut ca având o largă răspândit pe scară largă în Bulgaria, România, Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Ucraina, Africa de Sud și Canada, precum și în Germania (Klingenberg / Franken).
SE CARACTERIZEAZĂ PRINTR-O REMARCABILĂ FINEȚE ȘI ARE SILUETA UNUI VIN ELEGANT & DELICAT
Muscatul de la Dealu Dorului este un vin cu o deosebită finețe.
Un vin elegant, delicat, care a fost vinificat în două variante: sec și demisec.
În paleta mai amplă a vinurilor fabricate de crama lui Doru Husarciuc, MUSCAT OTTONEL – pe care, acum, îl prezentăm în premieră – reușește să echilibreze portofoliul vinurilor albe, știut fiind că în DEALU DORULUI, dominante au fost vinurile roșii (cele albe erau, în definitiv, recesiva) – și ele au făcut faima locului.
DEȘI, ÎNCĂ, UN VIN-EXPERIMENT, ȘI-A DOVEDIT DE LA STAND VALOAREA DE PIAȚĂ
În mod simptomatic și necesar, ne amintim că Doru Husarciuc ni l-a prezentat la început, în deschiderea degustării, așa cum era și normal, dar, atenție, ca pe o SURPRIZĂ.
Era într-un fel firesc, deoarece și proprietarul era ușor nesigur pe el, pentru că era un vin în care debuta, un vin aflat la începuturile sale.
Cu alte cuvinte, pentru crama sa, era un vin de tip EXPERIMENTAL.
Era, deci, un vin care era aproximat, pe care se tatona.
Ceea ce dădea și emoții pe măsură. Această bâjbâială s-a tranformat, de fapt, într-un SUCCES, până la urma urmelor.
ORICE VIN CARE SE RESPECTĂ DEVINE MONEDĂ DE SCHIMB
Cu alte cuvinte, când a văzut că rodul mâinilor sale place, Doru s-a luminat și s-a relaxat. A răsuflat ușurat – și s-a arătat încântat (pe bună dreptate) de aprecierile, mai ales că vânzările de la salon/târg s-au arătat pe potrivă.
A doua zi, la stand, stocul de sticle s-a subțiat.
Husarciucul nostru a rămas fără reserve – și a dat cam din colt în colt – când i-am solicitat o sticlă.
A găsit, în sfârșit una – da, merită spus, vinurile respective s-au și subtilizat încă de la masa de jurizare, semn clar că vinul era marfă și a devenit monedă de schimb, ca orice vin care se respect.
La degustare de la cramă, în contextual excursiei de documentare Vinvest, Muscat a fost în prima serie care a deschis balul.
A fost întâmpinat cu un rezervat entuziasm, despre el pronunțându-se atât professor universitar doctor Arina Oana Antoce, cât și profesor universitar doctor Ioan Nămoloșanu (ambii de la Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).
Citat 1:
…Este un soi parfumat. Are renumele de a fi slăbiciune a femeilor, dar nu numai. Este considerat un soi dulce, deși minunate străfulgerări ies din el și atunci când este vinificat în sec.
Ca orice soi aromatic, are prima șansă de a da tonul, atunci când se cupajează cu alte soiuri nearomatice sau semiaromatizate.
Amelioratorul Jean Moreau-Robert, în 1852, realizează acest soi, prin hibridarea soiurilor Muscat de Saumur x Chasselas Dor…
Citat 2:
…EXEMPLUL cel mai notabil pentru utilizarea sa în vinuri de desert din Austria, România, Croația și Serbia, și vinurile uscate din Alsacia și Ungaria.
În Alsacia, denumirea soiului Muscat d’Alsace este permisă pentru soiurile Muscat Ottonel, Muscat Blanc à Petits cereale.
Soiul este acum cunoscut ca având o largă răspândit pe scară largă în Bulgaria, România, Ungaria, Luxemburg, Republica Moldova, Ucraina, Africa de Sud și Canada, precum și în Germania (Klingenberg / Franken)…
Citat 3:
…Muscatul de la Dealu Dorului este un vin cu o deosebită finețe.
Un vin elegant, delicat, care a fost vinificat în două variante: sec și demisec.
În paleta mai amplă a vinurilor fabricate de crama lui Doru Husarciuc, MUSCAT OTTONEL – pe care, acum, îl prezentăm în premieră – reușește să echilibreze portofoliul vinurilor albe, știut fiind că în DEALU DORULUI, dominante au fost vinurile roșii (cele albe erau, în definitive, recesiva)…
Echipa RABBIT MEDIA & VINURI DE TOP
Recent Comments