Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Tratamente fitosanitare – combaterea daunatorilor de depozit

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Agricultorii pot combate daunatorii de depozit (gargaritele sau moliile) prin urmarea etapelor recomandate de catre specialistii din cadrul Unitatii Fitosanitare Mures, care presupun un proces de dezinfectarea spatiilor de depozitare.

Prima etapa presupune golirea spatiilor, igienizarea si varuirea lor. Cea de-a doua faza presupune dezinfectia spatiilor (dupa etanseizarea lor) prin stropirea cu unul dintre urmatoarele insecticide cu actiune indelungata:

  • ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp)
  • K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare
  • K’OBIOL 25 EC –100ml/99 l apa pentru 100 t cereale
  • RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( în 0,75-1,5 l apa/t).

Totodata, Unitatea Fitosanitara Mures recomanda pentru suprafetele netede, precum metal sau lemn aplicarea a 50-100 ml solutie preparata/m. In cazul suprafetelor poroase (beton, zid varuit) se foloseste 100-200 ml solutie preparata/m2.

Dupa aplicarea celor doua etape, spatiile se inchid ermetic si se tin închise 3-4 zile, urmand deschiderea si aerisirea. Precizare: in cazul tratamentelor mentionate se pot folosi si alte produse omologate, cu efect similar.

De asemenea, specialistii recomanda sa nu existe portiuni nedezinfectate in magazii sau alte spatii de depozitare (saci, prelate, unelte, utilaje sau alte obiecte). Totodata, podurile si spatiile de langa magazii trebuie dezinfectate.

Agricultorii pot combate rozatoarele, prin folosirea urmatoarelor momeli:

  • Protect B Pellets (50 g momeli/locatie pentru sobolanul cenusiu sau 20 g momeli/locatie pentru soarecele de casa);
  • Racumin Paste (100-120 g momeli/locatie pentru sobolanul comun sau 20-30 g momeli/locatie pentru soarecele de casa).

Cei mai frecventi daunatori de depozit sunt: gargarita graului (Sitophilus granarius), gargarita orezului (Sitophilus oryzae), gandacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gandacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum si molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia graului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation