Suntem pe ultimul loc la modul in care ne ingrijim de mediul inconjurator, iar, ca atare, tara noastra (si implicit noi, cetatenii) va trebui sa plateasca pentru aceasta problema. UE va impune Romaniei plata unei taxe. Normal, până în 2020, ar trebui să sortăm și să reciclăm 50% din gunoiul pe care acum îl aruncăm. Lucrurile sunt atat de grave, incat rata de reciclare din Romania este de numai 5%! Asta inseamna ca intr-un an ar trebui sa sarim la 45%! Este imposibil. De aceea, vom plati de doua ori mai mult la tarifele de salubrizare.
În Iaşi, gradul de colectare selectivă, astazi la aceasta ora, este de numai 5%. Procentul nu se schimba cu mult in celalate orase importante din Romania. La Staţia de Sortare a Deşeurilor aflata la marginea Iaşiului ajung zi de zi cam 50 de maşini pline cu gunoi de reciclat.
Unul din zece containere localizate în oraş este de tip capsulă, pentru colectare selectivă. Aceasta masura a reusit sa creasca de doua ori nivelul de reciclare fata de anul trecut, cand depasea putin 2%. Dar ce facem cu restul de 45%?
„Ţinta de 50% până în 2020 mi se pare foarte sus din punctul meu de vedere, având în vedere compoziţia deşeurilor din România. E o provocare foarte mare pentru noi ieşenii şi pentru toată România”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşiului.
„Preţul la salubritate s-ar putea dubla pentru a putea plăti această taxă de infringement. În 2020 acest cost se va duce la 1.200 de lei pe tonă. Este foarte mult”, a mai adaugat Cătălin Neculau, director Salubris.
In capitala Moldovei, tarifele pentru persoanele care sortează deşeurile sunt de 8,90 lei de persoană, pe lună. Pentru restul costul este de aproximativ 10 lei. Cu toate acestea, daca numai un vecin de bloc aruncă gunoiul fara sa-l sorteze in containere, atunci restul plătesc la sfârşit de lună tariful maxim.
Recent Comments