Sort rosu pentru legume rosii! De acum inainte, liderul PSD Liviu Dragnea propune ca, agricultorii sa inceapa sa poarte niste sorturi rosii, pentru a se face distinctia (de catre consumator) intre rosiile provenite direct de la cultivatorul de rosii (deci direct de la producator) si cei care doar fac comert cu legume venite din strainatate.
Fiecare producator trebuie sa aiba sorturi, bineinteles daca doreste, asa ar fi bine. Asa stim si noi cine sa identificam producatorii.”, a declarat Liviu Dragnea.
VS ce spun fermierii…
Cu toate acestea, nu toti agricultorii sunt de acord cu noua propunere a ministerului. Ei ar dori cu totul altceva, ceva ce li se pare mai important decat niste simple sorturi, respectiv eliminarea evaziunii fiscale. Pentru majoritatea fermierilor care-si vand legumele, este cu mult mai important pentru ei ca sa li se dea factura pentru toata cantitatea de produse comercializate, nu doar o pentru o fractiune din ele; asta se intampla cand fermierii le vand en-gros, mai spun ei.
“Il voi purta cand voi merge la piata cu rosiile, chiar peste doua zile.”, a declarat, la randul lui, producatrul.
Care este ideea noului sort? Guvernul a explicat cum ca acest sort ii ajuta pe consumatori sa-i pe recunoasca pe agricultorii care cultiva rosii pe pamantul tarii noastre, culoarea ei unica, rosul, fiind dovada, dar si codul de bara care este imprimat pe suprafata ei, care face imposibila falsificarea ei. O astfel de masura ii ajuta si pe inspectorii de la MADR in controalele urmatoare pe care le vor face, prin scanare.
In loc de sorturi, producatorii si-ar dori ca Ministerul Agriculturii sa elimine evaziunea fiscala. Atunci cand vand cantitati mari de marfa, cei mai multi spun ca primesc factura doar pentru o parte din ea.
Problema facturilor nu este lipsita de importanta, intrucat, spun producatorii, daca nu exista factura pe intreaga marfa comercializata, ei nu mai au sansa de a primi subventiile de 3.000 de euro oferita de Ministerul Agriculturii. Petre Daea, seful MADR, spune ca, anul acesta, pentru a le oferi mai mult timp fermierilor de a strange toate facturile necesare, dar si din cauza vremii nefavorabile, a dat ordin de prelungire a termenului maxim de depunere a hartiilor, pana pe data de 15 iunie.
Ei au posibilitatea sa valorifice direct o cantitate mica de 2.000 de kilograme si pot sa valorifice direct folosind carnetele de comercializare, filele respective. Pot sa primeasca subventia necesara respectand criteriile de eligibilitate.”, a declarat seful MADR.
Alte articole despre agricultura si subventii:
http://agricult.ro/2017/04/27/avanpremiera-agriplanta/
http://agricult.ro/2017/04/26/livada-de-meri-super-afacere-cu-super-fonduri-europene/
http://agricult.ro/2017/04/23/start-in-afaceri-cu-un-aprozar/
Recent Comments