Pentru ca sarabatorile pascale sunt in apropiere, ne-am gandit sa scriem un articol in care sa va atentioanm cu privire la posibilele alimente pe care le puteti consuma si cele pe care nu, avand in vedere si dezlegarile la anumite alimente, anuntate de Biserica Romana.
Unele dintre aceste alimente de “dezlegare” sunt: untdelemnul, vinul, fructele de mare sau peștele. In cazul incare sunteti credincios si vreti sa tineti post, strict, si nu aveti cărțile bisericești, atunci cel mai usor mod de a afla de aceste alimente este prin calendarul creștin-ortodox.
„Dezlegările vin din hotărârile canonice privitoare la posturi, care nu au caracter de dogmă, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbate și eterne, ci fac parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și care pot fi deci anulate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, la nevoie”.
Postul Sfintelor Paști este cel mai dificil de tinut dintre toate posturile declarate oficial de Biserica Ortodoxa, fiind zilele în care se prăznuiesc anumiți sfinti, iar canoanele Bisericii au stabilit cateva dezlegări alimentare. De pilda, in biserici și mănăstiri se face priveghere, fiind vorba nu numai de folosirea laturii fizice intr-un mod majoritar, dar si a celei sufletesti. Principalele motive pentru care este recomandat sa tii post sunt curatarea trupului de toxine si curatarea sufletului de pacate.
Dezlegarile sunt de untdelemn, la vin si, din cand in cand, la pește. Untdelemnul si vinul sunt principalele alimente consumate de noi. Uleiul este una dintre cele mai importante, intrucat in combinatie cu anumite alimente creste valoarea lui nutritiva (de pilda daca avem salata). Cu vinul este aceeasi poveste, motiv pentru care cele doua pot fi considerate medicamnete naturaleL
„Biserica Ortodoxă spune că în Postul Mare se mănâncă de post (adică fără carne și fără lactate, ouă sau pește) și nu se pune untdelemn în mâncare, în timpul săptămânii. Sâmbăta și Duminica se face mâncare de post, dar se poate folosi oricât de mult untdelemn este nevoie.
De asemenea, în aceste două zile este dezlegare și la vin. Sfântul Dorothei din Gaza, pentru aceste dezlegări de Sâmbătă și Duminică, nu socotea aceste două zile ca fiind zile de post adevărat. În două zile de sărbătoare – Buna Vestire și Duminica Floriilor – este dezlegare la pește și vin” , a spus Părintele Filotheu Bălan de la petru Vodă.
Recent Comments