Ati baut un vin pe care cineva vi l-a recomandat drept o sticla de vin de calitate, si totusi nu ti s-a parut nimic special in legatura cu…el? Nimic mai simplu atunci! Asta pentru ca probabil nu ai baut din paharul potrivit, ori, pentru ca recomandarea nu a fost atat de buna! Dar hai sa mergem pe prima varianta, pentru ca daca da, atunci nu e bine, trebuie sa beti vinul dintr-un pahar potrivit, nu au fost facute degeaba, au si ele sensul lor! Hai sa va spunem de ce, daca doriti sa ne urmati in acest articol, chiar e important. Unul dintre primele aspecte ale unui pahar de calitate (pentru ca trebuie sa cumperi si unul bun) e sa-i incerci auzul; loveste-l putin cu degetul, da-i un bobarnac si apropie-ti urechea, iar daca se va auzi un sunet, atunci e de calitate! Apropo, ca o chestie asa, stiti de ce se ciocnesc paharele inainte de a se bea licoarea magica din ele? Pentru ca se spume ca atunci cand degusti un vin tooate simturile, adica gustul, mirosul, vazut se deschid pentru a fi multumite. Insa, unde este auzul? E, tocmai pentru asta se ciocnesc paharele, pentru ca acel sunet dat de ele sa aiba loc, iar acel sunet trebuie sa fie unul bun!
Paharele recomandate pentru cel alb provin in general (original) din zona Rinului, Franta. Problema principala la vinurile albe e ca uneori buchetul lor nu este atat de puternic, iar de aceea, trebuie sa fie pentru ele niste pahare drepte, poate chiar si cu gatul mai stramt (denumita de ei lalea). De asemenea, astfel de pahare de vin alb sunt mai mici ca volum, pentru ca vinul trebuie sa fie rece si drept urmare trebuie baut mai repede. O treime din pahar trebuie sa fie umpluta, drept degustare.
Paharele recomandate pentru cel rosu sunt exact pe dos, ele vor mai mult aer, deci sunt mai adanci si mai largi. Mai pe scurt, totul e facut pentru ca vinul sa stea in pahar. Asta si pentru ca in timpul fermentarii vinului rosu, acesta capata oxigen si, astfel, reuseste sa aiba o aroma mai puternica, mai buna. De aceea sunt acele forme de la inceput spuse, in plus, mai adaugam ca intotdeauna acestea sunt cu picior inalt. Forma sferica pe care o are acest tip de pahar trebuie sa fie umplut tot, deci doar fundul ei.
Sunt 11 tipuri de pahare in total, din care aveti de ales:
1.Pahar de apa
2. Pahar de vin alb
3. Pahar de vin rosu
4. Pahar de Sherry
5. Pahar de tuica
6. Pahar de lichior
7. Pahar de sampanie (cupa)
8. Pahar de sampanie (flûte)
9. Pahar de bere
10. Pahar de coniac
11. Pahar de whisky (tumbler)
Alte articole pe aceeasi tema:
http://topwines.ro/vinvest-2017-simfonia-paharelor-de-vin-inchinate-de-vizitatori/
http://topwines.ro/4-mari-medalii-de-aur-castigate-la-vinvest/
Recent Comments