Ah! Eterna lupta intre persoana care spune ca apa de la robinet e buna si cealalta, care bea intotdeauna numai apa cumparata (plata si minerala). De asta am si putea spune ca sunt 2 tipuri de oameni…nu credeti? Azi aflam raspunsul! Inginerul Alex Manea a aratat, la antena3.ro, care este cea mai “buna” apa si de ce e important sa cunoastem aceste aspecte.
Un prim lucru explicat de Manea este faptul ca legea din Romania permite ca acea cantitatea de nitrați sa fie de 5 ori mai mare decat alte state din Uniunea Europeana.
- Fierberea apei nu e cea mai buna solutie, nu mereu
”Este această legendă, dacă fierbem apa scăpăm de tot. Nitrații, prin fierbere, se transformă în nitriți. Sunt și mai periculoși când fierbem apa. Prin fierbere se elimină reactorul și bacteriile. Dacă fierbem apa nu vom mai avea bacterii, pentru că se evaporă. Dar, dacă vorbim de nitrați, este și mai rău. Mai bine instalăm un echipament care să ne scape de nitrați”, a explicat Manea.
Cel mai recomandat este, deci, ca acestia sa utilizeze filtre speciale pentru eliminarea nitraților.
- Pretul analizelor pentru apa bauta
”Ca să fim corecți și să ne asigurăm că ceea ce scrie pe buletinul de analiză este real, e bine să ne adresăm unui laborator de stat. (…) Prețul variază de la 300 de lei până la zeci de milioane”, a zis inginerul, dar fara sa uite sa mentioneze ca se testeaza in functie de aspectul pe care dorim sa-l analizam: mai intai miros, culoare, gust, conductivitate, duritate, fier, amoniu, cantitatea de nitrați, neapărat să se facă și un buletin bacteriologic.
- Electrocasnicele au o durata de viata mai scazuta cu o apa “proasta”
”Un aparat electrocasnic sau o centrală termică nu or să explodeze din prima zi în care băgam apă cu calcar în ea. Dar, în timp, se va degrada. În momentul în care calcarul se depune pe rezistența acestor aparate, pe lângă faptul că le deteriorează, intervine și un consum mai mare de energie. E bine să facem prevenție”, a mai explicat Manea.
- Nitratii, periculosi pentru sanatate?
”Cei mai periculoși sunt nitrații. Sunt compuși cancerigeni. Toată lumea vrea să aibă apa de calitate superioară, însă toate țările din UE au limita la 10mg/L, la noi limita este de 50mg/L”, a mai adaugat inginerul.
Recent Comments