Am putea spune fara oprelisti ca cultura rosilor la noi in tara este deja (sau demult) o traditie. Cu siguranta ati mers de mai multe ori la tara la rude si ati vazut ca nu prea exista loc (atat in curtea ta, cat si in cea a vecinului) in care sa nu fie plantate tomate; asta pentru ca ea este foarte folosita in zona rurala. Desi cu multe avantaje, rosiilor au si un mare dezavantaj: sunt expuse foarte usor la boli si daunatori. De aceea, pentru a usura munca in aceasta privinta, Vali Cucu, unul dintre cei mai profesionisti legumicultori din Romania, ne va impartasi cateva dintre secretele lui.
„Reteta pe care eu o folosesc si care ma ajuta mereu are la baza urmatoarele componente: 200 grame de Coada calului, 200 grame de usturoi zdrobit, 100 grame de zahar, 100 grame de ardei iute, 100 grame de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de sapun lichid sau ras si lasat la inmuiat, tutunul de la doua tigari, 100 grame de pelin, 100 grame de rostopasca si 1 litru de lapte. Toate ingredientele se pun la fiert in 5 litri de apa, se fierbe 5-10 minute, se lasa apoi la racit, se strecoara, dupa care se adauga laptele”, a spus acesta pentru stiriagricole.ro.
De asemenea, el spune ca cel mai bine ar fi ca aceasta reteta data de el sa se faca o data la o saptamana, incepand cu a doua saptamana de la plantare si nu trebuie sa mentina solutia peste timpul limita de 48 ore.
„Folosit preventiv, acest tratament da rezultate in proportie de 80%. Nu exista tramante care sa fie eficiente si sa aiba un randament de 100%, mai ales in anii foarte dificili. Cu toate acestea, eu fac acest tratament o data la 7-10 zile si nu pastreze solutia mai mult de 48 ore. Am observat ca plantele cresc mult mai viguros, fructifica mai bine”, a mai specificat Vali Cucu.
Mai sunt inca doua lucruri de punctat: o data ca este necesar ca agricultorul sa nu uite perioada recomandata de plantare a rasadurilor, pentru ca astfel tanara fiinta are destul timp pentru a creste. Daca folositi solarii, atunci ele trebuie plantate cel putin dupa data de 20 ianuarie si sub nicio forma nu trebuie incalcata aceasta regula; exceptia de la regula este campul, atunci trebuie dupa datile de 10-15 februarie. Mai exista si alte informatii despre irigare, care nu trebuie sa depaseasca cantitatea medie, pentru a pastra cat mai frumos aspectul rosiei (din toate punctele de vedere). Pentru iluminat trebuie sa se stie ca cele nu sunt crescute natural vor fi afectate in privina gustului lor.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2017/03/06/oual-de-aur-de-la-struti-care-ti-pot-aduce-si-1500-de-euro/
http://agricult.ro/2017/02/07/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-ti-infiintezi-o-cultura-de-capsuni/
Recent Comments