Unul dintre consecințele cele mai grave ale crizei provocate de coronavirus în lume este scăderea dramatică a prețului petrolului. Agenții de pe bursele internaționale sunt în panică totală, deoarece oamenii lucrând de acasă, nu mai consumă benzină/motorină. Acum ai putea pune de 100 lei mai ieftin, dar la o cantitate mult mai mare decât înainte. Mai pe scurt: plătești mai puțin, dar primești mult mai mult.
Din alt punct de vedere, pentru alte persoane acest lucru a reprezentat un avantaj enorm. Aici vorbim în special de fermieri, pentru care consumul de benzină/motorină reprezenta o adevărată problemă.
Specialiștii au transmis că această scădere a avut o influență bună asupra costurilor fermierilor în domeniul agricol, dar și asupra transportului (rutier sau maritim).
Cu toate acestea, fiind un factor important în economia mondială și pe care o influențează puternic, unele prețuri la produse agricole au avut, ca urmare, de suferit. De pildă, în SUA, prețul porumbului s-a prăbușit. Extrem de disproporționat dacă stăm să comparăm cu aceeași perioadă din anii trecuți.
- De ce influențează prețul pretolului prețul porumbului
„În unele piețe, precum SUA, o bună parte din porumb (aprox. o treime) este folosit pentru producția de bio-combustibili. Și cum petrolul este un concurent direct al bio-combustibilului, scăderea prețului s-a propagat în cascadă, până la prețul porumbului, Cât despre impresia că acest lucru se întâmplă departe de noi și nu ne afectează, am mai discutat acest aspect. SUA fiind cel mai mare producător și exportator de porumb din lume, iar bursa din Chicago având cele mai mari volume la tranzacțiile cu porumb din lume, evoluția prețului de la această bursă poate influența prețurile pe tot mapamondul”, ne explică Vasile Topac, cofondator AgroGo.
Oricum ar fi, prețul pretolului a început iarăși oarecum să se stabilizeze, odată cu reintrarea aproximativă în “normalitate”, oamenii întorcându-se la birouri și liberalizările fiind în toi.
Recent Comments