Casa Isarescu, un loc pasit de Mircea cel Batran si Mihai Viteazu
“Cine trece pe lângă apa Oltului, în sus de Drăgăşani, să se descopere cu evlavie în faţa acestui templu măreţ şi unic al ţării… […] Vinul de Drăgăşani este un excelent vin de masă, cel mai bun din România – culoarea galben-auriu, un pronunţat gust de fruct, un buchet foarte personal.” – I.C. Teodorescu (1943) ctitorul viticulturii moderne româneşti.
S-a incercat mult timp recunoaşterea internaţională a vinurilor albe şi roşii de Drăgăşani prin participarea la expoziţiile internaţionale de la Paris (1867, 1889, 1900), apoi Milano (1908 şi 1911). Ctitorul viticulturii moderne românești, I.C. Teodorescu, scria în anul 1943: Vinul de Drăgăşani este un excelent vin de masă, cel mai bun din România – culoare galben-auriu, un pronunţat gust de fruct, un buchet foarte personal.
Tulburel reprezinta un vin specific de cursă lungă, rezultat al soiurilor locale de struguri, care se spune că au reusit sa supravietuiasca mult timp in aceasta regiune – Crâmpoşia, Braghina, Gordanul, Tămâioasa. Crâmpoşia ofera tărie, Braghina spumă, Gordanul umple butea si Tămâioasa aroma – reteta de pe vremuri a tulburelului de Drăgăşani.
De asemenea, din cauza atacului de filoxera de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cramposia din Drăgăşani (precum multe altele) a fost aproape distrusa. Refacerea ei a fost realizata urmand modelul francez, prin familii bogate care aveau proprietăţi în zonă (Brătianu, Ştirbei).
Ca urmare, alături de soiurile locale, au mai fost descoperite diverse soiuri din zona Bordeaux – Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon.
REDACTIA RABBIT MEDIA
Recent Comments