Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

dionysos, casa de vinuri, cantina valpolicella
CANTINA VALPOLICELLA NEGRAR – crama unde s-a născut renumitul vin AMARONE DELLA VALPOLICELLA. DIONYSOS este distribuitor național de vinuri prin intermediul tuturor canalelor de comerț modern. Este vorba despre un business cu vechime de 24 de ani în domeniul distribuției băuturilor. Portofoliul nostru conține game de vinuri de la producători cu tradiție ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
vacanțe, ammouliani, insula măgarilor
AMMOULIANI, DOI-ZERO. INSULA MĂGARILOR INSULA MĂGARILOR Când am ajuns acolo, ne-am relaxat. Trai, neneacă... Pe vătrai. Am poposit pe o insuliță mică, pustie. Unde poți să uiți totul. Uiți și de ce te-ai născut... Dar, oare, ne-am născut? Sunt în dubii... Mai întâi, însă, de a ajunge în Drenia, a ...
Read More

Clarificări Holzindustrie Schweighofer – raspuns la acuzatiile EIA

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Clarificări Holzindustrie Schweighofer

față de raportul Agenției de Investigații de Mediu (EIA)

 

Un raport realizat de către Agenția de Investigații de Mediu (EIA), care analizează situația tăierilor ilegale de lemn din România, prezintă un număr foarte mare de acuzații false, bazate pe informații inexacte despre compania Holzindustrie Schweighofer. Acestia doresc să aduca serie de clarificări.

Suntem la fel de îngrijorați de situația tăierilor ilegale de lemn din România ca societatea civilă, însă dorim să subliniem faptul că Holzindustrie Schweighofer nu este parte din problemă, ci parte din soluție.

Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează.

Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente să investigheze și să sancționeze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme.

Ne reafirmăm deschiderea de a oferi informații și detalii suplimentare despre activitățile și procedurile noastre oricăror organizații sau persoane interesate, astfel că vă stăm la dispoziție dacă aveți întrebări și despre alte subiecte din raportul EIA.

În continuare, dorim să răspundem la principalele acuzații care ni se aduc în raportul acestui ONG și pe care le considerăm nefondate.

1.     Exploatările de lemn din parcuri naționale

Holzindustrie Schweighofer este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naționale. Dorim să clarificăm că recoltarea în parcurile naționale este permisă de lege în anumite zone (zonele tampon) și conform unor reguli speciale. Totuși, împărtășind opinia că aceste arii reprezintă un habitat cheie pentru conservarea miilor de specii, Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar, la începutul anului 2015, să refuze orice livrare de lemn provenit din parcuri naționale. În ceea ce privește livrările de lemn acceptate de HS înainte de asumarea acestui angajament, acestea proveneau exclusiv din zonele tampon, iar materialul lemnos era recoltat în conformitate cu planul de management al pădurilor aprobat de autorități, astfel că HS nu a achiziționat niciodată lemn tăiat ilegal, din arii protejate.

2.     Acuzații de monopol pe rășinoase

Respingem acuzațiile de monopol, întrucât în România există aproximativ 5.000 de procesatori de lemn.

Piața, în industria de prelucrare a lemnului din România, se modernizează în acest moment și se restructurează, așa cum s-a întâmplat deja în alte țări din Europa. Aceasta nu are nimic de-a face cu poziția pe piață a Holzindustrie Schweighofer, ci este o reacție a dezvoltării tehnice și economice în general. Pe piaţa românească există numeroşi alţi competitori şi o concurenţă activă, de pe urma căreia profită atât furnizorii, cât şi clienţii finali.

Succesul Holzindustrie Schweighofer, speculat în raportul EIA, se datorează de fapt investițiilor în calitate, în angajați și în tehnologii moderne, iar dezvoltarea companiilor din această industrie nu reprezintă niciun fel de amenințare la adresa pădurilor din România, ci oferă valoare adăugată ce se reflectă în locuri de muncă, oportunități de calificare profesională, taxe și impozite, suport pentru economie și comunitate.

Dorim să mai precizăm că HS este cel mai mare importator de lemn din România.  Compania importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe de peste 40 milioane lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3  lemn sub formă de buştean neprelucrat.

3.     Impactul asupra industriei de mobilă

Peste 70% din materia primă utilizată în industria de mobilă din România o reprezintă lemnul de foioase, nu de rășinoase, astfel că industria de prelucrare de cherestea de rășinoase nu este responsabilă de lipsa de materie primă sau de falimentele unor producători  de mobilă de după anul 1990.

De fapt, existența unei industrii de prelucrare a lemnului asigură producția industriei de mobilă, pentru producătorii care doresc să cumpere cherestea.

Precizăm, de asemenea, că 95% dintre produsele Holzindustrie Schweighofer sunt produse cu valoare adăugată, din care mare parte sunt vândute direct în România, inclusiv către fabrici de mobilă.

4.     Bonusuri pentru prestatori

EIA speculează că HS ar oferi bonusuri pentru tăierile de lemn ce depășesc limitele din APV (Act  de  Punere  în  Valoare   –   documentul   de   proveniență   a   materialelor   lemnoase). De fapt, bonusul prevăzut în contractul de prestări servicii de exploatare este un bonus de calitate, oferit tuturor prestatorilor care asigură o bună sortare a materialului exploatat, nu produc prejudicii în fondul forestier, respectă regulile silvice de exploatare și reglementările de securitate în muncă etc.

5.     Penalizări pentru furnizori

EIA speculează în acest raport pe marginea unui extras dintr-un contract mai vechi al Holzindustrie Schweighofer care prevedea o penalizare pentru furnizori, dacă locul de recoltare a masei lemnoase era în realitate altul decât cel înscris în contract. Această clauză se referea la situația în care furnizorii aduceau material lemnos din alt județ decât cel înscris în contract (prețurile difereau în funcție de județ). Totuși, întreaga masă lemnoasă în discuție, indiferent de județul din care era recoltată, era de proveniență legală.

Această clauză, în vederea evitării unor confuzii, nu mai există în prezent în contractele noastre cu furnizorii.

6.     Controale la fabricile din Sebeș și Rădăuți

În urma unor controale realizate de Ministerul Mediului la fabricile noastre, a fost întocmit un raport care, conform procedurilor legale din România, a fost trimis către Parchetul General. Deoarece nu am primit încă o copie a acestui raport și nu cunoaștem conținutul integral și oficial al acestuia, nu putem comenta pe marginea informațiilor pe care le-ar putea include, însă putem aduce o primă clarificare a unor informații vehiculate în raportul EIA. Materialul lemnos confiscat la care se face referire în raportul EIA avea proveniență legală, nefiind vorba despre o  confiscare fizică, de volum, ci doar valorică. S-a luat această decizie din cauza unor erori  umane legate de operarea datelor sau de depășirea unor termene.

7.     Situația retrocedărilor terenurilor

Toate achizițiile de terenuri realizate de Cascade Empire SRL, parte a grupului Holzindustrie Schweighofer, au fost verificate în detaliu, înainte de semnarea contractelor, de către case de avocatură internaționale, care au garantat conformitatea cu toate prevederile legale. Nu există  în acest moment niciun proces în desfășurare privind terenuri deținute de HS via Cascade Empire. Există o singură investigație juridică asupra drepturilor de proprietate ale unei persoane care a înstrăinat un teren de 833 hectare către Cascade Empire, însă această suprafață reprezintă doar 5,7% din totalul de 14.500 de hectare sub proprietate Cascade Empire SRL. Holzindustrie Schweighofer nu are nicio legatură cu modul în care s-au desfășurat retrocedările terenurilor forestiere în România.

 

Despre Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de  vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De la intrarea pe piața locală și până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în  ultimii patru ani a contribuit  la  bugetul statului cu  peste  100 milioane  de  euro.  Profitul

realizat de companie timp de 10 ani este reinvestit în România, generând în fiecare an noi locuri de muncă. Compania Holzindustrie Schweighofer importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe TVA de peste 40 milioane lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat.

SH_Holz_Logo_RGB_600dpi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation