Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

Chipsurile UNICOM din stejar

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Un produs obținut din lemn de stejar uscat natural timp  de doi ani (același tratament ca la doage) care este supus unui proces  de tocare  și sortare granulometrică. Urmează un tratament termic al tocăturii cu delimitare termică a palierelor de prăjire ca la butoaie. În linii mari, așa se obțin chipsurile.
UNICOM-1
EXPERIMENTELE. PRODUSELE-CHIPS, ÎN MAI MULTE GAME

Produsele-chips sunt disponibile în mai multe game.

Pentru o mai bună prizare a rostului chipsurilor în vin, ne permitem să spicuim din lucrarea Utilizarea fragmentelor de lemn de stejar la învechirea rapidă a distilatelor, autori: V.V. Cotea, S. Coşofreţ, B. Nechita.

În rezumat, desigur, lucrarea se referă – cu precădere – la regimul vinarsurilor/distilatelor. Ea prezintă o serie de rezultate obţinute în urma analizării unor caracteristici fizico-chimice la şase variante de învechire rapidă a unui distilat de vin prin punerea lui în contact cu fragmente de lemn de stejar (chips) de dimensiuni mici şi cu diferite grade de prăjire. Pentru comparaţie s-au folosit o probă martor, respectiv distilatul neînvechit, precum şi alte trei distilate învechite timp de doi, patru şi şapte ani în butoaie din lemn de stejar. Mărimile fizico-chimice luate în studiu au fost: extractul sec total, conţinutul în compuşi fenolici totali, precum şi spectrele de absorbanţă în domeniul vizibil pe baza cărora s-au calculat componentele culorii.

O INTRODUCERE TEHNOLOGICĂ
Tehnologia clasică de obţinere a distilatelor învechite de vin (vinarsuri) reclamă învechirea distilatelor o cuantă de timp, în butoaie de stejar de mică capacitate, obişnuit între 200 şi 500 litri. Conform procedurilor de regulă, se consideră necesară învechirea distilatului de vin un timp de cel puțin un an, în contact cu lemnul de stejar. Desigur/ este la mintea cocoșului, cele mai bune rezultate se obţin atunci când se folosesc butoaie noi – și durata de timp se poate dilata mai mult decât anul prescris, dar toate acestea necesită resurse și energie, în ultimă instanță, bani, aceștia regăsindu-se mai apoi, expres, în prețul de vânzare. Astfel, se ridică mult costurile de producţie/și ulterior, prin consecuție, de vânzare ale distilatelor învechite şi ocupă locurile din depozite. Din aceste motive, în ultimii ani, s-au experimentat o serie de metode rapide de învechire.

INVERSÂND POLII OBIȘNUINȚEI
Conceptul de a nu mai plasa distilatele în butoaie de stejar ci, invers, de a plasa lemnul de stejar în distilate este cunoscută de ceva vreme. S-au făcut probe prin utilizarea de doage tăiate, scândurele de stejar, talaj de stejar. În ultimii ani, folosirea fragmentelor de stejar, cunoscute sub diferite denumiri cum ar fi chips, copeaux, stix etc., cu mărimi variate şi cu grade diferite de prăjire tot mai variate e tot mai des întâlnită, în special în ţările viticole aparținând Lumii Noi a vinurilor. În ţara noastră, utilizarea fragmentelor din lemn de stejar pentru învechirea distilatelor este conformă cu Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation