CONSTANTIN IFTIME, COPII SĂLBATICI
Constantin Iftime este un exaltat al scrisului. Autor al unor cărți de interviuri și poezie, deopotrivă, el nu și-a pierdut încrederea în scris, în mesianismul acestei meserii, în speranța artei. El mai crede în valorile mari și este halucinat de iele/himere și are putința să vadă idei. Acest lucru este vizibil și în cărțile sale, faptul că năzuie spre operă (ce cuvânt uriaș!).
GEORGE IVANOVITCH GURDJIEFF, ÎN CĂUTAREA FIINȚEI
Indiscutabil, Gurdjieff aparține familiei maeștrilor spirituali. Chiar de modă veche, aș spuneUnul care a pornit în căutarea esențelor ființei/ sau chiar a ființei chintesențiale. O continuă căutare a Căii, prin toate mijloacele avute la îndemână. Și mijloacele sunt corpul carnal, corpul definit cauzal, cu alte cuvinte Mintea/Vizitiul, corpul fizic, Eul/conștiința…pe care Gurdjieff le distinge.
SWAMI VIVEKANANDA, JNANA YOGA
Cartea poartă subtiltul ELIBERARE PRIN CUNOAȘTERE. Pentru că numai cunoașterea te poate elibera. Dar, oare, toată cunoașterea te eliberează – sau numai un anume gen/cale de cunoaștere? SWAMI VIVEKANANDA este un mix între înțelepciune, dragoste, cunoaștere, asceză… o minte (i)luminată. În adevăr, uimește știința sa fără granițe…și acum douăzeci de ani (și ceva) când l-am citit pentru prima oară, dar și în ziua de astăzi, la relectură.
O CARTE care nu poartă nicio semnătură. Fiindcă vine din KABBALAH UNVEILED/KABBALA DENUDATA. Tradiție orală, adică, pură. Și, chiar așa, cum ar fi să se intituleze o carte…CARTEA SPLEDORII, vă imaginați? Să nu uităm că doctrina subtilă a CABALEI este presupusă a fi, prin esență, secretă. ZOHARUL presupune o serie de comentarii plecând de la una dintre cărțile de mare însemnătate ale Bibliei, PENTATEUHUL.
VASILE ANDRU, ISTORIE ȘI TAINĂ LA MUNTELE ATHOS
Despre Vasile Andru am scris de mai multe ori. Și nu mi-am ascuns elogiul, deși sunt și eu, la cărți cel puțin, destul de cârcotaș. Vasile Andru este un scriitor metafizic. El scrie despre ÎNCREMENIREA TIMPULUI la Muntele Athos. Fiin
dcă Athos-ul nu este un loc pe Pământ, ci o stare de spirit în ether. Lui Vasile Andru i s-ar fi potrivit o scriere hieroglifică, în sensul primar al cuvîntului, adică o scriere sacrosantă.
LUCIAN VASILESCU, VIAȚA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII
Lucian Vasilescu este ceea ce se cheamă un poet consacrat. Un poet amblematic al GENERAȚIEI NOUĂZECI, un poet existențialist, aș risca să spun chair monocord, pe alocuri și întotdeauna. Un poet care descinde dintr-o spiță bacoviană, care tinde să reia ceea ce a spus, întro aluviune mereu reînnoită. Deși pare stins, el este mereu viu, izbucnind – și aici nici nu trebuie, măcar, să ocolim clișeul – din propria-i cenușă. Cenușă din scrumieră, firește.
GELU DIACONU, RESURSE UMANE
Un volum cu unu nume derutant, ba chiar înșelător, depinde în ce registru îl citești. De altfel, Gelu este și personaj în carte. Ironia și auto/ironia este fină, universul este al anonimatului și rutinei. O poezie a cotidianului, aparent șters, și ea – la rândul ei – oarecum ștearsă. Un poet nu ușor de receptat, ascuns în spatele blindajului unei modestii bine camuflate.
LIMES
MARIA COGĂLNICEANU, CONSTANTIN NOICA ȘI LUMEA ROMÂNEASCĂ
Constantin Noica, prin gândire sa, a făcut epocă. Astfel încât el abia de acuma se revelă lumii românești – și în raport cu ea. Să scrii despre NOICA azi presupune deja să evaluezi influența și posteritatea marelui autor asupra scrisului filosofic. CONSTANTIN NOICA intră în marea galerie a spiritului românesc, alături de Poarta Sărutului, dar și Brâncuși, alături de plopii-fără-soț, dar și de autorul care a fost Mihai Eminescu.
MIRCEA MUTHU, ESTETICA
Un volum care poartă subtiltul ÎNTRE MEDIERE ȘI SINTEZĂ. Cartea este apărută în Colecția PARADIGME și semnalează familii de gândire. Inevitabil/și fatalmente, ESTETICA este o carte-de-gândire. Meditația asupra esteticii te plasează în registru filosofic direct. Reflexia asupra categoriei frumosului este una care te construiește pe dinăuntru și îți ridică, automat, starea de discurs.
ARICI CĂRTURICI & DISCIPOLII
Mihail Gălățanu
Alte articole pe aceeasi tema:
http://www.drinkfood.ro/2016/06/26/recomandarea-de-duminica/
http://www.drinkfood.ro/2016/06/13/10-ani-de-literatura-straina-la-editura-humanitas-fiction/
http://www.drinkfood.ro/2016/06/22/premiile-cafenelei-critice-la-finalul-stagiunii-2015-2016/
Recent Comments