Varza are foarte multe proprietati vindecatoare, in special al celulelor maligne. Mai jos va prezentam principalele ei calitati, este bogata in vitamine, minerale și fitonutrienți, toate contribuind la pastrarea unei sanatati de calitate.
Pentru ca nu are un continut ridicat de calorii, nutritionistii o recomanda in dietele de slabire. Sa nu uitam ca are chiar si efecte antiinflamatorii, protejeaza tractul digestiv si sistemului cardiovascular de bacterii.
Aceasta purifica organismul si elimina orice reziduri care se afla in corp.
In acelasi timp, datorita fitonutrienţilor şi vitaminelor (A, C şi K), dar şi a antioxidanţilor naturali, care reduc riscul de a face cancer, au calitatea de a te intinerii.
Inca din timpuri stravechi, oamenii spalau cat mai bine varza, dar nu eliminau frunzele din exterior, ci o introduceau în vase realizate din trunchi de copac, iar între rândurile de varză adaugau sare grunjoasă. Puneau peste ea apa strânsă de la ploaie (pentru a preveni orice formă de ascită), apoi mai adaugau crengi de măr pădureţ sau de corn, peste. Asa se facea inainte varza murata. Daca suferiti de ulcer sau tumori digestive, un remediu potrivit este consumul de varză murată goală, lipsita de făinoase, pe o perioada de 1 luna. Sansele de vindecare sunt foarte mari.
Mai mult, varza are proprietatea unui probiotic, datorita acidului lactic, care functioneaza ca un conservant. Poate ati mai auzit de asa-numitele „bacterii prietenoase”, care echilibreaza flora intestinală, ei, tocmai asta contine si acest aliment. Daca consumati des zeamă de varză murată, atunci cu siguranta ati observat ce bine incepeti sa va simtiti din primele zile, deoarece ea imbunatateste digestia si previne constipaţia.
Este plina de vitamina C, de magneziu, calciu, potasiu – toate contribuind la efectul ei de antioxidant, tocmai de aceea fiind si buna in cresterea imunităţii.
De asemenea, are multe fibre alimentare si normalizeaza tranzitului intestinal. La fel de buna este si pentru arsuri, eczeme şi dureri reumatice.
Alimentul purifica ficatul de orice reziduri sau bacterii ramase, cu ajutorul sulforafanului, o substanţă care creste puternic numarul enzimelor produse de corp.
Ea poate fi utilizata si drept cataplasma, deoarece frunze de varză zdrobite vindeca regiunile care sufera de entorsă şi luxaţii.
Recent Comments