Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

parfum de lillet, lillet, Lillet Blanc
Lillet Blanc este un aperitiv pe bază de vin ce a luat naștere în Podensac, un orășel la sud de Bordeaux, din centrul regiunii Grave. Armonios, elegant și versatil. Luminos – și capabil să te satisfacă de la prima întâlnire: iată care sunt atributele cheie ale acestui aperitiv fin. Lillet Blanc este fabricat ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
vacanțe, ammouliani, insula măgarilor
AMMOULIANI, DOI-ZERO. INSULA MĂGARILOR INSULA MĂGARILOR Când am ajuns acolo, ne-am relaxat. Trai, neneacă... Pe vătrai. Am poposit pe o insuliță mică, pustie. Unde poți să uiți totul. Uiți și de ce te-ai născut... Dar, oare, ne-am născut? Sunt în dubii... Mai întâi, însă, de a ajunge în Drenia, a ...
Read More

SUGHERIFICIO PEPPINO MOLINAS & FIGLI SPA

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

DOSARUL DE VALIDARE TEHNICA A PROCESULUI GENESIS – TRATAMENTUL CU VAPORI AL DOPURILOR DE PLUTA NATURALA

Introducere
Inconvenientul cel mai mare al plutei a fost intotdeauna posibilitatea de a conferi vinului substante mirositoare care, chiar in cantitati infinitezimale, vor determina alterari organoleptice.
In mod particular, responsabil pentru asa zisul “gust de dop “nu este altceva decat TCA, acronimul pentru tricloranisol, sau mai precis 2,4,6 tricloranisol, care, cand trece din dop in vin in cantitate mai mare de 2-4ng/L ( limita perceptiei organoleptice nu este stabilita in mod univoc si depinde chiar si de tipul de vin sau de solutia care va fi contaminata), determina in maniera mai mult sau mai putin intensa, alterarea cunoscuta drept “gust de dop”sau “miros de dop” care mai corect ar trebui sa se numeasca “gust de TCA”, avand in vedere ca majoritatea dopurilor nu determina niciun fel de alterare a vinului.

Un timp s-a crezut ca aceasta substanta ar deriva din spalarea dopurilor cu solutie pe baza de hipocloriti urmata de interventii ale microorganismelor, astazi este deja dovedit ca TCA este prezent in arborele de pluta, fiind produs de activitatea metabolica a florei microbiene naturale (ramane de stabilit provenienta clorului).

Pubblicita Tappo Naturale Romania

Distributia tricloroanisolului in tesutul plutei nu este usor de determinat, dar este binecunoscut faptul ca tricloroanisolul  se gaseste in cele mai mari concentratii in special pe partea exterioara a cortexului, in asa numitul “spate”, si in particular in interiorul  canaliculelor care traverseaza cortexul plutei – asa numitele “ lenticele “, care permit schimburile gazoase ale felogenului (celulele vii ale suprafetei trunchiului) cu exteriorul . Schimburile de felogen produc feloderma, straturi de celule moarte care constituie cortexul plutei, tesut vegetal  prezent in toti arborii mari dar care doar in scoarta arborelui de pluta atinge dimensiuni considerabile. Cresterea  are loc deci de la interior spre exterior, cu dimensiuni variabile in functie de arbore, locatie si clima. Dupa fiecare an de crestere se pot observa inele anuale, asa cum se intampla cu partea lemnoasa a trunchiurilor de copac.
Dupa recoltarea scoartei, primul strat de pluta care se va forma va ramane in padure pentru cel putin 10 ani, perioada minima stabilita de legea italiana pentru a putea face o noua recoltare.

Al doilea strat va avea un an mai putin decat primul si asa mai departe.  Este clar ca primele straturi vor fi cele in care microorganismele prezente in padure vor avea mai mult timp, ocazii si conditii pentru a se dezvolta, a creste si a metaboliza polifenolii ( sau clorpolifenolii ), constituenti ai tesutului plutei. Deci zona cea mai favorabila unde exista  cele mai bune condiții pentru creșterea microbiană se va gasi mai  ales în  canaliculele lenticulare. În dopurile de pluta naturala  constituite dintr-o singura bucata compacta de plută, Tricloroanisolul, dacă este prezent, este concentrat statistic pe zonele de creștere mai aproape de ” spate “, și mai ales în cadrul lenticelelor  și nu este repartizat uniform in materialul lemnos.

Este evident că vinul, cu timpul, datorita efectului de  patrundere si îmbibare a dopului, poate fi capabil de a extrage TCA, chiar si din aceste zone interne. Această situație este demonstrata de analiza organoleptică realizată  dopurilor condiționate prin scufundare într-o soluție de apă – alcool sau doar apă. Se poate observa de fapt, în termeni statistici, că ” mirosul de dop ” provine in  cea mai mare parte din interiorul lenticelelor, crăpături și fisuri ale plutei și in majoritatea cazurilor de  pe ” spatele ” dopurilor, recunoscut dupa grosimea din anii de creștere ( mai mare ) și / sau dimensiunea lenticelelor și fisurilor, care aici sunt mai largi și mai numeroase.
Această distribuție  “ascunsa”, și într-un fel “fixata”, a TCA-ului în plută, este obstacolul major care a ingreunat întotdeauna  încercările de eliminare a acestei substante din dopuri. Toate tratamentele experimentate pe dopurile din pluta naturala, deși au înregistrat progres și îmbunătățiri substanțiale, nu au dus până în prezent la soluțioarea completă și definitivă a problemei. Tratamentele care înregistreaza cel mai mare succes, în prezent, sunt cele cu abur aplicat in autoclave în care, lucrand cu temperatura și presiunea aburului, se pot obține reduceri semnificative ale conținutului de TCA din plută.

Procesul Genesis
Prin urmare, au fost realizate studii clinice controlate in vederea găsirii un sistem de tratament eficient, care sa realizeze reducerea sau eliminarea TCA din pluta pentru producerea de dopuri fara incoveniente organoleptice.
Testele au fost realizate cu autoclave închise și vaporizatoare in “sistem deschis” (tip curent de abur). In prima varianta  cu autoclave, parametrii de lucru pe durata tratamentului cu abur sunt reglabili (presiunea, temperatura, fazele și duratele) și cu posibilitatea de a avea cicluri de presiune și depresie. In a doua varianta, cu vaporizatoare deschise  parametri de lucru sunt cantitatea de abur (kg) , temperatura și durata. Testele au durat câteva luni, cu aplicarea mai multor rețete diferite.
Eficiența tratamentelor a fost evaluată prin compararea rezultatelor statistice, analize senzoriale organoleptice și analize instrumentale, probe de dopuri de pluta avand aceeasi origine, jumătate tratate și jumătate netratate.
Analiza senzorială a fost efectuată de către o comisie internă calificata, în conformitate cu metodologia stabilita de noile standarde si reglementari pentru pluta (Nuovo Disciplinare del Sughero ed.2011)  adaptate în acest scop.
Conținutul mediu de TCA a fost măsurat in lichidul de macerare a dopurilor. Analizele au fost efectuate cu un analizor gaz-masa Agilent 7890 A GC  System – 5975C VL MSD dupa  metoda normei  ISO 20752: 2007 – Dopuri de pluta – Determinarea 2, 4, 6-trichloroanisol –ului (TCA) transferabil. Mai exact, metoda a fost adaptata in sensul utilizarii de flacoane de  sticlă de 3 litri, umplute cu 50 de dopuri și acoperite cu  soluție hidroalcoolica 12%. Timpul de înmuiere a fost de 24 ore +/- 2 ore la temperatura mediului inconjurator de 18 ° C +/- 2 ° C.
Caracteristicile fizice și mecanice au fost măsurate cu un aparat pentru măsurarea rezistenței la compresiune radială și cu o mașină pentru masurarea rezistentei la  lichide (dupa metoda din Nuovo Disciplinare del Sughero ).

Teste și rezultate
Testele au fost efectuate pe două loturi de dopuri, avand aceeasi origine  (aceeași pădure și același an de extracție), din care au fost separate două probe martor. Unul din cele două loturi a fost ales cu un nivel de defectuozitate organoleptica  (conținut TCA)  mediu-scăzut, iar celălalt cu un nivel de defectuozitate organoleptica ( conținut de TCA)  mediu ridicat.
Numar de dopuri din pluta naturala tratate:  200.000 bucati (dimensiune 26×44 ),  împărțite în 4 loturi de 50.000 de bucati pentru realizarea a 4 tratamente diferite. Proba martor de referință : 2.000 dopuri,  împărțite în două loturi de 1000 de bucati pentru validarea fiabilității numărului de probe.
Procedurile de vaporizare utilizeaza o autoclava Levati, autoclava  închisa  cu rotație lentă și cicluri de presiune și depresiune și un vaporizator Turchi cu flux de vapori.

Tabele si grafice ale analizelor si rezultatelor

DOPURI DIN PLUTA NATURALA NETRATATE CU ABUR (PROBA MARTOR DE REFERINTA LOTUL 1)

Dopuri netratate Analize senzoriale (rezultate) %
Esantion 1 1/100 1/100 2/100 Ok/100 1/100 Ok/100 1/100 Ok/100 3/100 1/100 1,0
Esantion 2 1/100 Ok/100 1/100 3/100 Ok/100 Ok/100 2/100 Ok/100 2/100 2/100 1,1
Media valorilor 1,15
Dopuri netratate Masuratori analitice TCA mediu transferabil (rezultate) Medie
ng/L
Esantion 1 3,6 3,5 4,4 2,0 3,2 1,9 3,3 1,8 5,2 3,4 3,2
Esantion 2 3,2 2,2 3,4 5,5 2,1 2,0 4,3 2,0 4,3 4,0 3,3
Media valorilor 3,15

DOPURI DIN PLUTA NATURALA TRATATE CU ABUR (LOTUL 1)

Tratament Analize senzoriale (rezultate) %
Proces TST1 1/100 Ok/100 2/100 Ok/100 Ok/100 1/100 Ok/100 1/100 Ok/100 2/100 0,7
Proces TST2 Ok/100 Ok/100 Ok/100 Ok/100 1/100 1/100 Ok/100 Ok/100 2/100 1/100 0,5
Proces TSL1 Ok/100 1/100 Ok/100 Ok/100 1/100 Ok/100 1/100 1/100 Ok/100 Ok/100 0,5
Proces TSL2 Ok/100 Ok/100 Ok/100 Ok/100 Ok/100 1/100 Ok/100 Ok/100 1/100 Ok/100 0,3
Masuratori analitice TCA mediu transferabil (rezultate in ng/L) Medie
ng/L
Proces TST1 2,0 1,9 3,5 1,8 1,8 1,8 1,6 2,8 2,5 3,4 2,3
Proces TST2 1,4 1,5 1,6 1,5 2,5 2,6 1,8 2,0 3,2 2,6 2,1
Proces TSL1 1,4 1.1 1,2 1,8 2,6 1,9 2,3 2,5 1,7 1,9 1,8
Proces TSL2 1,3 1,3 1,4 1,6 1,4 2,4 1,7 1,8 2,5 1,7 1,7

Histogramele rezultatelor
PEPPINO-MOLINAS-FIGLI-SPA-2

REZULTATE LOTUL 2
DOPURI DIN PLUTA NATURALA NETRATATE CU ABUR (PROBA MARTOR DE REFERINTA LOTUL 2)

Dopuri netratate Analize senzoriale (rezultate) %
Esantion 1 3/100 2/100 3/100 Ok/100 1/100 3/100 4/100 1/100 Ok/100 2/100 2,0
Esantion 2 1/100 Ok/100 3/100 3/100 2/100 2/100 3/100 3/100 3/100 1/100 2,1
Medie valori 2,05
Dopuri netratate Prove analitiche TCA medio rilasciabile (risultati) Medie
Esantion 1 5,8 4,5 6,0 2,4 3,5 5,6 6,7 3,3 2,2 4,6 4,5
Esantion 2 3,2 2,5 6,0 4,7 3,7 5,9 5,7 5,6 5,9 3,6 4,7
Medie valori 4,6

DOPURI DIN PLUTA NATURALA TRATATE CU ABUR LOTUL 2

Trattamento Analize senzoriale (rezultate) %
Proces TST1 2/100 1/100 3/100 Ok/100 Ok/100 1/100 Ok/100 2/100 Ok/100 2/100 1,3
Proces TST2 1/100 Ok/100 1/100 2/100 1/100 2/100 1/100 Ok/100 2/100 2/100 1,2
Proces TSL1 1/100 1/100 Ok/100 1/100 2/100 Ok/100 1/100 1/100 Ok/100 1/100 0,8
Proces TSL2 Ok/100 1/100 1/100 Ok/100 Ok/100 1/100 2/100 Ok/100 1/100 Ok/100 0,6
Masuratori analitice TCA mediu transferabil (rezultate in ng/L) Medie
Proces TST1 3,5 3,0 5,1 2,1 2,0 2,7 1,9 3,3 2,3 3,6 3,0
Proces TST2 2,9 1,9 2,7 3,2 1,8 3,4 2,6 2,0 3,4 3,3 2,7
Proces TSL1 2,8 2.8 1,7 1,8 3,5 1,8 2,5 2,5 1,9 2,9 2,4
Proces TSL2 1,6 2,5 2,4 1,7 1,8 2,6 3,2 1,9 2,6 2,0 2,2

Histograme dopuri lotul 2
PEPPINO-MOLINAS-FIGLI-SPA-4

Analiza datelor obtinute
Din analiza datelor se poate vedea ca fiecare tratament cu abur a îmbunătățit în mod semnificativ  procentul de incidente negative organoleptice si a redus si conținutul mediu de TCA. Testul valideaza deci toate procesele aplicate dopurilor. De aceea, au fost efectuate teste pentru a identifica eventualele modificări / deteriorari ale structurii plutei masurand variația densității aparente, rezistența la compresiune și recuperarea după 60 min și la contactul cu  lichidele. Datele sunt prezentate mai jos.

DOPURI DIN PLUTA NATURALA NETRATATE CU ABUR (PROBA MARTOR DE REFERINTA LOTUL 1 – 100 tappi)

Tratament Masa volumica aparenta (rezultate in g/cc) Medie
Dopuri netratateMedie de 10 dopuri 0. 160 0,169 0,160 0,172 0,189 0,163 0,175 0,164 0,153 0,166 0,164
Medie teste de rezistenta la compresiune si  de revenire (rezultate in Kg si % )  
Dopuri netratateMedie de 10 dopuri 11098 % 115  99% 11299% 13099% 13899% 12099% 12499% 11098% 10097% 11098% 116,998,5
%

 DOPURI DIN PLUTA NATURALA TRATATE CU ABUR LOTUL 1

Tratament Masa volumica aparenta (rezultate in g/cc) Medie
Proces TST1 0. 162 0,166 0,150 0,159 0,172 0,165 0,180 0,148 0,183 0,156 0,164
Proces TST2 0. 161 0,169 0,163 0,153 0,166 0,161 0,145 0,152 0,174 0,159 0,160
Proces TSL1 0. 158 0,154 0,171 0,160 0,160 0,157 0,150 0,146 0,166 0,154 0,158
Proces TSL2 0. 155 0,160 0,160 0,157 0,169 0,144 0,140 0,152 0,158 0,163 0,156
Medie 0,159
Medie teste de rezistenta la compresiune si  de revenire (rezultate in Kg si % )  
Proces TST1 11098 % 115  99% 9597% 9897% 12599% 11799% 13299% 8596% 13399% 9797% 110,798%
Proces TST2 10898 % 117  99% 10997% 9697% 11098% 11399% 8395% 8796% 12099% 9897% 103,397,5 %
Proces TSL1 10598 % 103  98% 12099% 10999% 11199% 11099% 9497% 8095% 10898% 9296% 103,297,8 %
Proces TSL2 9697% 106  98% 10597% 9696% 11398% 8095% 7895% 9595% 10098% 10598% 98,996,7%
Medie valori 10498%

DOPURI DIN PLUTA NATURALA NETRATATE CU ABUR (PROBA MARTOR DE REFERINTA 2)

Tratament Masa volumica aparenta (rezultate in g/cc) Medie
Dopuri netratateMedie de 10 dopuri 0. 158 0,177 0,165 0,167 0,178 0,183 0,173 0,184 0,162 0,172 0,164
Medie teste de rezistenta la compresiune si  de revenire (rezultate in Kg si % ) Medie
Dopuri netratateMedie de 10 dopuri 10598 % 130  99% 11798% 11599% 13099% 13599% 12899% 13499% 11097% 12299% 122,698,6

DOPURI DIN PLUTA NATURALA TRATATE CU ABUR LOTUL  2

Tratament Masa volumica aparenta (rezultate in g/cc) Medie
Proces TST1 0. 166 0,155 0,167 0,169 0,157 0,148 0,163 0,182 0,171 0,189 0,167
Proces TST2 0. 164 0,165 0,148 0,169 0,150 0,155 0,164 0,169 0,159 0,178 0,162
Proces TSL1 0. 155 0,169 0,144 0,158 0,176 0,156 0,148 0,151 0,149 0,178 0,157
Proces TSL2 0. 145 0,153 0,157 0,153 0,150 0,162 0,143 0,162 0,160 0,169 0,155
Medie 0,160
Teste de rezistenta la compresiune si  de revenire (rezultate in Kg si % ) Medie
Proces TST1 11398 % 100  98% 11599% 11899% 10198% 9697% 11899% 13499% 12599% 14099% 116 98,5 %
Proces TST2 11299 % 114  98% 9497% 11699% 9597% 9897% 11498% 11598% 9997% 13099% 108,7 97,9 %
Proces TSL1 9997 % 112  98% 9296% 10097% 12799% 9696% 9697% 9898% 9596% 12299% 103,7 97,3 %
Proces TSL2 9296 % 94  96% 9597% 9396% 9296% 11399% 9095% 11299% 10998% 11298% 100,2 97 %
Medie valori 107,197,7%

Variatie dimensionala medie dopuri 

Tratament Diametru si inaltime Resturi deformate %
Proces TST1 Diametru +0,5 mm – inaltime +0,6 mm 1 %
Proces TST2 Diametru +0,6 mm – inaltime +0,6 mm 1,5%
Proces TSL1 Diametru +0,7 mm – inaltime +0,8 mm 1,7%
Proces TSL2 Diametru + 1 mm – inaltime + 0,8 mm 2,3%

Teste de rezistenta la lichid
Neputand  utiliza aceleași dopuri deja testate in ceea ce priveste compresia și din punct de vedere senzorial,  pentru testele de rezistenta la contactul cu lichidul au fost prelevate, din 2 loturi, cate 100 de dopuri tratate cu abur pentru fiecare lot (25 pentru fiecare tratament) și 100 de dopuri martor netratate. Toate probele au fost ajustate la dimensiunile stabilite 26 x 44 și lubrifiate pentru teste. A fost folosit de un aparat cu tuburi de plexiglas cu  diametru de 18 mm, conectat la o tubulatura de aer comprimat cu presiune reglabilă. Presiunea utilizata a fost de 2 atm. pentru a evidenția trecerea de lichid a fost utilizata o soluție hidroalcoolică colorata cu concentratie de 12% etanol. Evaluarea a fost vizuala cu măsurarea mediei progresiei lichidului pe pereții dopurilor.  Evaluarea a fost făcută după 24 de ore.

Teste de rezistenta la lichid

Proces TST1 TST2 TSL1 TSL2
Dopuri tratate Lotul 1 Dela 0 la 1 mm Dela 0 la 1,2 mm Dela 0 la 2,5 mm Dela 0 la 4 mm
Dopuri tratate Lotul 2 Dela 0 la 1 mm Dela 0 la 1 mm Dela 0 la 2 mm Dela 0 la 3,5 mm
Dopuri netratate 0 mm

Concluzii
Se poate trage  concluzia ca toate tratamentele Genesis analizate imbunatatesc in mod semnificativ pluta din punct de vedere organoleptic. Din punct de vedere al comportamentului mecanic se poate aprecia ca tratamentele aplicate nu conduc la o diminuare semnificativa a masei volumice, cu exceptia tratamentului TSL2 ale carui rezultate se pot lua in calcul doar partial. Prin urmare, sistemul poate fi validat, cel puțin în tratamentele TST1 și TST2 care reprezinta un bun compromis între calitatile organoleptice ale dopurilor de pluta și rezistenta la compresiune/etanșeitatea la lichide, precum și in ceea ce priveste procentele de resturi de deformare nerecuperabile. Tratamentul TSL1, a fost validat ca o variantă de tratament alternativ sau  suplimentar pentru abaterile de gust al dopurilor care nu pot fi reduse cu tratamentele TST. Ca masura de precautie tratamentul TSL2 nu a fost  validat datorita  impactului sau mai important  asupra structurii  plutei.

PEPPINO-MOLINAS-FIGLI-SPA-8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation